Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

O πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας αποτελεί πόλεμον κατά της θρησκείας - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός προκαλούν την αμυντικήν περιχαράκωσιν εκάστης πλευράς εις τυφλήν εμμονήν εις τας ιδίας αυτής θέσεις και απόψεις, μονιμοποιεί τας διαιρέσεις και εξανεμίζει πάσαν ελπίδα καταλλαγής. Μία τοιαύτη στάσις ουδεμίαν απολύτως σχέσιν δύναται να έχη προς το πνεύμα του Ευαγγελίου του Χριστού και προς το παράδειγμα των Αποστόλων.
Μόνον «αληθεύοντες εν αγάπη» (Εφ. δ’, 15) αληθεύομεν αληθώς, ως και μόνον εν αληθεία αγαπώντες (Β’ Ιω. 1) αγαπώμεν γνησίως. Ο ειλικρινής και εν πνεύματι ταπεινοφροσύνης διάλογος διασφαλίζει τον ευλογημένον τούτον συνδυασμόν, όστις και αποτελεί την μόνην θεοδίδακτον οδόν δι’ όσους επιθυμούν να είναι μιμηταί των Αποστόλων (Α’ Κορ. δ’, 16).
Το πνεύμα τούτο του ειλικρινούς και εν αγάπη διαλόγου καλείται σήμερον η Εκκλησία του Χριστού να εφαρμόση η ιδία εις τας μεταξύ των διηρημένων χριστιανών σχέσεις, αλλά και να κηρύξη αυτό προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως εις οιονδήποτε χώρον και αν ανήκη ούτος.

Γνωρίζομεν εκ πείρας πικράς ότι η θρησκεία δύναται ευκόλως να χρησιμοποιηθή ως σημαία φανατισμού και συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Έχομεν προσωπικώς κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας αποτελεί πόλεμον κατά της θρησκείας. Δια τούτο ο διαθρησκειακός διάλογος επιβάλλεται όλως ιδιαιτέρως εις τας ημέρας μας, χωρίς τούτο να συνεπάγεται οιονδήποτε συμβιβασμόν εις τας θρησκευτικάς εκάστου πεποιθήσεις. Τον διάλογον τούτον ενθαρρύνει και καλλιεργεί και το ημέτερον Οικουμενικόν Πατριαρχείον, συμβάλλον και ούτω το κατ’ αυτό εις την εμπέδωσιν της ειρήνης εν τω συγχρόνω κόσμω.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας επί δεκαετίες εργάζεται σε αυτό το πνεύμα του ειλικρινούς εν αγάπη διαλόγου. Δυστυχώς κάποιοι στον εκκλησιαστικό χώρο δεν μπορούν να το κατανοήσουν και πολεμούν με λύσσα τον διάλογο.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να γίνει πιο σαφής ο π. Βαρθολομαίος. Ποίοι κάνουν πολέμους εν ονόματι θρησκείας; Τίνος θρησκείας οπαδοί; Και της Ορθοδοξίας; Δεν φαντάζομαι. Ας εξηγήσει κάποτε!

Πολύ Φαναριώτικη διπλωματία!!!

Ανώνυμος είπε...

«Αιρετικόν άνθρωπον, μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ( γνωρίζων ) ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει, ών αυτοκατάκριτος… » ( πρός Τίτον επιστολή Γ΄ 10-11 )

---------

Λέτε νά θέλει κι΄ ο Απόστολος Παύλος διόρθωση;

a

Αριμαθαίος είπε...

Η μόνη οδός είναι ο Διάλογος. Ευτυχώς που ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνεχίζει με συνέπεια. Η πρόοδος είναι ενθαρρυντική. Δυστυχώς την Ορθόδοξη Εκκλησία μας πάντα την πολεμούσαν οι «εντός». Και αυτή η ομιλία του παναγιωτάτου είναι μνημείο θεολογικού λόγου. Σας συγχαίρω δια την προβολή της από τον ιστοχώρο σας.
Οι επαγγελματίες ως συνήθως της αντιπαράθεσης και του φανατισμού θα πάρουν ξανά τον λόγο. Η Αλήθεια όμως προχωρά…..

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΣΟ σε παρακαλω γραψε μου ποιο προσωπο ειναι ο Αριμαθαιος

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ μου όσο γνωρίζω εσένα που με ρωτάς για τον Αριμαθαίο άλλο τόσο γνωρίζω και εγώ τον Αριμαθαίο.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε λόγος του πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει αξία. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι τον πολεμούν. Αν θέλουν να ακουστεί το όνομά τους ας ακουστή όχι πολεμώντας τον θεσμό του Πατριαρχείου και τον Πατριάρχη.
Μαίρη