Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Προσευχή ευάρεστη στον Θεό - π. Ευσέβιος Ματθόπουλος



Για να είναι η προσευχή του Χριστιανού τέλεια και ευάρεστη στον Θεό, πρέπει να μην είναι αποκλειστική. Να μην περιορίζεται μόνο στον εαυτό του. Πρέπει να είναι γενική. Να επεκτείνεται και στους άλλους.


Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάσαμε αυτές τις ημέρες ένα άρθρο με τίτλο (Της συνόδου τα παράλογα) που δείχνει σαφώς μια προσπάθεια κάποιων να σπιλώσουν για μία ακόμη φορά την μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Ισχυρίζονται λοιπόν, αναφορικά με την υπόθεση του μοναχού πλέον Παντελεήμονος Μπεζενίτη, ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση, βάζοντάς την στο αρχείο, επικαλούμενος δήθεν το παράνομο της προέλευσης του υλικού βάσει του οποίου θα στοιχειοθετείται η κατηγορία κατά του μοναχού Παντελεήμονος.
Δεν αναφέρουν όμως ότι βάση της νομοθεσίας του Κράτους ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έπραξε ορθά αφού απαγορεύεται να προσαχθεί ως τεκμήριο, υλικό που θεωρείται προϊόν υποκλοπής. Στη συνέχεια αναφέρουν ως δήθεν δικαιολογία την απόφαση όπως λένε των συνοδικών Αρχιερέων για το γεγονός ότι ‘’ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι δεν μπορούν να προσαγάγουν τεκμήρια σε εκκλησιαστικό δικαστήριο’’. Αγαπητέ κ. συνάδελφε δεν θα γνωρίζετε όπως φαίνεται ότι αυτό απαγορεύεται ήδη από τον Κανόνα 6 της Β’ Οικουμενικής συνόδου, τον οποίο πολύ απλά ακολούθησαν οι Αρχιερείς. Καταλαβαίνω, ότι μάλλον δεν είναι από τους κανόνες που σας ενδιαφέρουν όπως ο 9 και 17 της Δ’ Οικουμενικής που δίνει στο ‘’πολύπαθον Φανάριον’’ την ευκαιρία να ανακατεύεται στα της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά καλό θα είναι πριν σπιλώνουμε μνήμες κεκοιμημένων Αρχιερέων να προσέχουμε μερικές ανακρίβειες… Βέβαια αντιλαμβάνομαι επίσης, ότι δεν σας αρέσουν καθόλου οι κανόνες γιατί αυτοί που τους έφτιαξαν είναι ‘’θύματα του αρχεκάκου όφεως’’, δεν πήγαιναν σε ‘’ευλογημένες Συναγωγές’’, δεν δώριζαν ‘’ιερά κοράνια’’ και δεν συναναστρέφονταν με παστόρισσες. Τι να γίνει όμως; Η Εκκλησία με αυτούς πορεύτηκε τόσους αιώνες και αυτό θα συνεχίσει να κάνει γιατί ευτυχώς είναι του Χριστού και όχι του Φαναρίου…! Όσο για τον αν το Φανάρι ακολούθησε τη νόμιμη και κανονική διαδικασία σχετικά με το έκκλητο του μοναχού Μπεζενίτη, αυτό μπορεί να το καταλάβει και ο φοιτητής Α’ εξαμήνου μίας Θεολογικής Σχολής, γι’ αυτό και το θεωρούμε περιττό να το αναλύσουμε στο παρόν άρθρο. Αν όμως δεν μπορείτε να το καταλάβετε γιατί έχετε ελλιπείς όπως φαίνεται γνώσεις κανονικού και εκκλησιαστικού δικαίου, σας υπόσχομαι να σας βοηθήσω σε άλλο άρθρο. Κατηγορήσατε την Εκκλησία της Ελλάδος για ‘’εκκοσμίκευση’’… Αυτό αγαπητέ ευτυχώς δεν το έχει ακόμη η Εκκλ. της Ελλάδος, τουλάχιστον όχι στο βαθμό του Φαναρίου, που κόπτεται να τηρεί το ‘’αυστηρόν τυπικόν’’ από τη μία και από την άλλη οι ιερείς του να γυρνούν με τα κουστουμάκια Armani, απολαμβάνοντας τα μυρωδάτα πούρα τους και την γαλλική σαμπάνια τους σε κοσμοπολίτικους ανά την Ευρώπη προορισμούς (Παρίσι, Ζυρίχη, Βιέννη κτλ). Εμείς αγαπητέ ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος είμαστε πολύ περήφανοι, που έχουμε ακόμη τον κληρικό στην ενορία μας και ο οποίος παρά τα πάθη του (που έχουμε όλοι μας) είναι πάντα δίπλα στον άνθρωπο με το συσσίτιο, με την φροντίδα και την αγάπη του. Στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ο Παναγιότατος ‘’σοκαρίστηκε’’ στο θέαμα του συσσιτίου της Αρχιεπισκοπής. Νόμιζε φαίνεται πως όλοι οι κάτοικοι των Αθηνών συναγελάζονται και συντρώγουν με τον ιδιοκτήτη της Coca-Cola όπως εκείνος…..! Κατηγορείτε την Εκκλησία της Ελλάδος για εκκοσμίκευση όταν ο Παναγιότατος διοργανώνει συναυλία λαϊκής μουσικής την Α’ Κυριακή των Νηστειών, μέσα σε μία περίοδο αυστηρής άσκησης για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς;;;; Για ξανασκεφτείτε το λίγο καλύτερα…!

Ανώνυμος είπε...

“Περίζωσαι την ρομφαίαν σου επί τον μηρόν σου” (Ψαλμ. 44,4) αγαπητέ ΑΝΩΝΥΜΕ του ιστολογίου ΠΕΤΡΑ, που μπαίνεις στον κόπο να απαντήσεις στο ημέτερο άρθρο « Της Συνόδου τα παράλογα…» και τυγχάνεις αναδημοσιεύσεως ου της τυχούσης, με την προκαλούσαν θυμηδίαν υποσημείωση: “Το περιεχόμενο των αναδημοσιευμένων κειμένων δεν εκφράζουν τις θέσεις και απόψεις του Πρακτορείου...”.
Πολύ σύντομα προβαίνω ευθύς αμέσως σε μερικές διευκρινίσεις του κειμένου μου κι όχι σε απάντηση του ανωνύμου της Πέτρας.
1. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι, καλώς ή κακώς, ο κύριος υπεύθυνος της υπόθεσης Μπεζενίτη, για να μιλήσουμε έξω απ' τα δόντια. Από την μετάθεσή του στην Μητρόπολη Αττικής μέχρι την τοποθέτηση του φακέλου στο αρχείο δις. Για τους γνωρίζοντες ο πρ. Αττικής ήταν μια εποχή ατύπως το τέταρτο μέλος της τρόϊκας. Αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει είτε όχι. Το γεγονός ότι στα δύσκολα (κρίση του 2005) εγκατέλειψε τον φίλο του είναι μια ακόμα παράμετρος της ...θυελλώδους σχέσης Χριστόδουλου – Παντελεήμονα.
2. Έχω ξαναγράψει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι σημαντικός ως διάλογος! Σαρκώνει την συνάντηση και την συνύπαρξη με τους εγγύς και τους μακράν. Έτσι, η παρουσία του και η ομιλία του σε Εβραϊκή Συναγωγή στην Αμερική είναι κορυφαία στιγμή, αφού και οι αλλόθρησκοι Εβραίοι θέλησαν να τον ακούσουν και να τον έχουν εν τω μέσω αυτών και γι' αυτό τον προσκάλεσαν, κι όχι φυσικά “προδοσία της πίστεως” όπως την εμφανίζουν νυχθημερόν τα τάγματα των φαρισαίων, που κάνουν ό,τι και οι Ιουδαίοι τους οποίους κατηγορούν: “και ιδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες ότι παρά αμαρτωλώ ανδρί εισήλθε καταλύσαι...” (συνάντηση Ιησού με τον Ζακχαίο, Λουκ.,19, 7). Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει την Ορθόδοξη ανθρωπολογία που δεν γνωρίζει αποκλεισμούς: “δέχεται τον έσχατον (για τους φονταμενταλιστές) καθάπερ και τον πρώτον” (Κατηχητικός Λόγος Ιω. Χρυσοστόμου) κι αυτή είναι η ουσιαστική προσφορά του στον κόσμο μας.
3. Μου αρέσει που οι “ευσεβιστές” είναι ολόιδιοι οι Φαρισαίοι του Ευαγγελίου και θεωρούν πως η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας συνίσταται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά! Πλανώνται πλάνην οικτράν! Η όντως εκκοσμίκευση, που παρατηρείται ανάγλυφη σε “παραδοσιακούς” ιεράρχες, κληρικούς και πιστούς είναι να λες πως “μαύρισε ο τόπος” ή ότι “μολύνθηκε το ελληνικό αίμα” από τους μετανάστες, παραγνωρίζοντας εντελώς το Παύλειον ότι ο Θεός “εποίησεν εξ' ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων κατοικείν επί παν το πρόσωπον της γης” (Πραξ. 17,26). Να διαμαρτύρεσαι με σφοδρότητα για τις περικοπές που επιβάλλει μια κυβέρνηση στις παρελάσεις ή στις δεξιώσεις επί τη εθνική επετείω, δηλ. να ανάγεις σε μείζονα, ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την προοπτική της Βασιλείας, όπου “ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην...” (Γαλ., 3,28). Εκκοσμίκευση είναι να μεταθέτεις τις ευθύνες σου ή να μην παίρνεις θέση στα εκκλησιαστικά προβλήματα που αναφύονται κατά καιρούς χάριν της τήρησης ισορροπιών – άκρως φιλοτομαριστική στάση που οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα και κυρίως σε σχετικοποίηση του Ευαγγελικού μηνύματος – περιφρονώντας προκλητικά το Κυριακόν: “Ουαί υμίν όταν καλώς υμάς είπωσι πάντες οι άνθρωποι” (Λουκ. στ΄ 24). Εκκοσμίκευση είναι ακόμα η διαστροφή της χρήσης ακόμη και αυτής της νοεράς προσευχής προς επίδειξιν πνευματικότητος και άγρας οπαδών. Μ' ένα λόγο η χρήση ενδοκοσμικών μεθόδων με σκοπό την επιβολή ιδεολογιών, ιδεοληψιών και πάσης φύσεως επιδιώξεων, παντελώς ασχέτων με το ανακαινιστικό πνεύμα του Ευαγγελίου που αγκαλιάζει τον όλο άνθρωπο και σύμπασα την κτίση εν ελευθερία και αγάπη.
Έτσι, σήμερα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γιορτάζει τα 70στά γενέθλιά του εύχομαι πολλά τα έτη του, για να συνεχίσει την πορεία του προς τον κόσμο στην ίδια οικουμενική προοπτική της αγάπης, ήτοι της Βασιλείας του Θεού, που υπάρχει ακόμα και για τους ανυποψίαστους (βλ. παραβολή του Μεγάλου Δείπνου, Λουκ. 14, 16-24), τη στιγμή που τους αδελφούς τους μετά μένους εξω-εκκλησιάζουν οι φαρισαίοι της σήμερον, επιμένοντας στην κοσμικότατη λογική των προγραφών και των υπογραφών.

πηνελοπη είπε...

ΩΡΑΙΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΜΕ ΣΩΣΕΙ;ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ;ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΥΣΗΣ;Ενα λαικο ασμα του ΜΠΙΘΙΚΟΤΣΗ λεγει ''εισαι μικρος και δεν χωρας τον αναστεναγμο μου!!!'' .....και διερωταται κανεις μεσα απο αυτη την κολαση πως μπορει να εχει χαρα πνευματικη;Η χαρα ειναι για σενα και για μενα και για ολους...αλλα που ναβρεις χαρα μεσα στη θλιψη του κοσμου.τελικα ενα ρητο που ειπε καποιος...''Ζησε στον κοσμο σου και ασε τον κοσμο στον κοσμο του ...''τερειαζει παρα πολυ για αυτη τη ζωη που ζουμε...διοτι εμεις αγαπαμε τον χριστο ...Πληγωνομαι παρα πολυ με αυτες τις εριδες καθε ειδους διοτι δεν βοηθουν τελικα το ποιμνιο.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε παιδιά μην βαράτε...
Μία κουβέντα είπαμε!!!
αμέσως το κάνατε θέμα!!!
Βρήκα αυτό σε ένα blog και σας το έστειλα όχι τόσο ότι εκφράζει την γνώμη μου(με εκφράζει μόνο όσον αφορά τον ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ) όσο για να μάθω και τις δικές σας σκέψεις πάνω στο θέμα...
ευχαριστώ ανώνυμε που ανταποκρίθηκες...Περιμένω και άλλους.
Ο ανώνυμος!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν είναι έριδες.Ο καθένας λέει την γνώμη του.Απλά πράγματα Πηνελοπάκι μου...

πηνελοπη είπε...

Eνταξει...ενταξει ..,ολα καλα...ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε..

Ανώνυμος είπε...

πηνελοπιτσα εισαι σπανια...

τοχουν οι πηνελοπες!!

ειχα μια φιλη καταπληκτικη, περα για περα αληθινη, με χιουμορ και με ουσια...

η αληθεια ειναι οτι δεν μου αρεσε το σχολιο
"Μα δεν είναι έριδες.Ο καθένας λέει την γνώμη του.Απλά πράγματα Πηνελοπάκι μου..."

μου φανηκε ειρωνικο προς την πηνελοπη!

πηνελοπη είπε...

φαινομαι σπανια φιλη των 11.40 και αγωνιζομαι γιατι εχω και κατι ελαττωματα....κατι εμμονες...αλλα και εσυ εχεις κατι κατι συγκινητικο στο γραψημο σου...παντος σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια...οσο για την φιλη-ο των 8.01 δεν πειραζει και τα καλα δεχουμενα και τα κακα δεχουμενα.παντος το οτι δεν εχουν το θαρρος να βαζουν τα ονοματα τους αυτο με στενοχωρει..διοτι δεν ξερω που απευθηνομαι.ενταξει δικαιομα τους ειναι δεν ξερω για πιο λογο γινεται αυτο.Οταν εισαι σε μια παραια ειναι σωστο να ρωτας πως σε λενε και να μην σου απαντα κανεις;Οταν φιλοξενεις στο σπιτι σου ανθρωπους δεν πρεπει να ξερεις ποιοι ειναι αυτοι οι ανθρωποι;Δεν ξερω ισως και να κανω λαθος.Καποιος ειπε ''εδω ειναι ιστιοχωρος σε βλεπει ολος ο κοσμος''ΚΑΙ; τι εγινε δηλαδη.Θα μολυνθει απο τα γραφομενα σου αυτος ο ιστιοχωρος;Δεν νομιζω...Σημερα γραφεις κατι--αυριο μπορει να σταματησεις να γραφεις.Αλλα ομως και να σταματησω να γραφω θα θυμαμαι ορισμενα ονοματα που περασαν απο αυτον τον ιστιοχωρο και με βοηθησαν πολυ με τα γραφομενα τους ...Υπαρχουν προσωπικοτητες εδω μεσα μην το ξεχναμε ---

Ανώνυμος είπε...

Πηνελόπη αλήθεια τι δούλεια κάνεις?

πηνελοπη είπε...

Αν μου πεις ποια-ος εισαι πως λεγεσαι και τι δουλεια κανεις και εσυ τοτε θα σου απαντησω.Δεν απαντω σε ανωνυμους ...συγνωμη ....ειμαι ανοιχτο βιβλιο αλλα με ανοιχτα χαρτια...διοτι ειμαι λατρης της ειληκρινιας.Ανοιξε τα χαρτια σου και ξετυλιγομαι αμεσως.