Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πού πρέπει να προσευχόμαστε; - Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος


Πού πρέπει να προσευχόμαστε;
Παντού! Δηλαδή; και στην δουλειά μας• και στο σπίτι μας• και στον δρόμο• και στην αγορά- και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι! Παντού• και πάντοτε. Μα πιο πολύ στην Εκκλησία Όλοι μαζί.
Αυτή ή προσευχή έχει πολύ μεγάλη αξία και ισχύ.
Ακούτε, τι λέγει ο απόστολος Παύλος!
Ζητεί τις προσευχές των μαθητών του. Και τούς ευχαριστεί, πού ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του.
Λέγει: Με γλύτωσε ο Θεός από συμφορές χειρότερες και από θάνατο. Και δεν θα παύσει να Με γλυτώνει, από το όποιο κακό, όταν σεις προσεύχεσθε για μένα!..
Όσο πιο πολλοί προσεύχονται μαζί, τόσο πιο πολύ μας ακούει ο Θεός! Καταλάβετε το λοιπόν, αδελφοί μου: όσο πιο πολλοί βρισκόμαστε μαζί στην Εκκλησία, τόσο πιο πολύ μας ακούει ο Θεός.
Δηλαδή, στο σπίτι ή προσευχή δεν πιάνει;
Να προσεύχεσαι και στο σπίτι σου. Όσο πιο πολύ μπορείς. Μα η προσευχή στο σπίτι δεν έχει ποτέ την αξία της προσευχής μας, πού την κάνουμε στην Εκκλησία, όλα τα παιδιά του Θεού μαζί, Με ένα στόμα, και μαζί Με τούς ευλογημένους ιερείς του.

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

1 σχόλιο:

ΕΥΔΟΚΙΑ είπε...

Mε την συμβουλή αυτή του Αγίου ας πορευτούμε στο στίβο της ζωής. Όμως, θα ήθελα να κάνω μία πρόταση βλέποντας αυτή την κατάσταση της ηθικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Μήπως θα μπορούσε να "οργανωθεί" από την Εκκλησία μας, κάποιες ημέρες (ή κάποια συγκεκριμένη ημέρα) που να προσευχηθούμε όλοι οι Έλληνες (οι πιστοί εννοείται) για την Ελλάδα μας; Μπορεί να είναι και κουταμάρα αυτό που λέω απλά το σκέφτομαι εδώ και καιρό αυτό. Να στηριχθεί ο κόσμος στην Εκκλησία, να καταλάβουμε όλοι μας τις αμαρτίες μας και να παρακαλέσουμε για συγχώρεση τον Κύριο που τον σταυρώνουμε καθημερινά.
Σας ευχαριστώ
Ευδοκία