Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η μωρία του σταυρού - Αναστασία Γκίτση

"εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δι'ου εμοί κόσμος εσταύρωται καγώ τω κόσμω" (Γαλ.6,14).

Να καλείσαι να μιλήσεις για τον Σταυρό του Χριστού σε μια κοινωνία που αποδοκιμάζει κάθε θυσιαστική ενέργεια και κάθε προοπτική ταπείνωσης, το θεωρώ πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα προκλητικό για τη συμβατική λογική του μοντέρνου ανθρώπου. Το να προσπαθείς όμως να διάγεις βίον δοτικόν σε κάθε πλησίον με προοπτική υπέρβασης του ιδίου θελήματος, το αντιλαμβάνομαι -το ελάχιστον- ως εξαγνιστική μωρία και μορφή σαλότητος που έρχεται σε αντίθεση με τα εγωιστικά στεγανά της εποχής μας και τους εγωτικούς μικροκόσμους του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο εξοβελισμός του ανθρωπίνου πόνου απο τις συνειδήσεις καλά κρατεί και η επιθυμία να οδηγούμαστε μόνο σε καταστάσεις χαράς και προσωπικής ευτυχίας/ηδονής άλλο τόσο διεκδικεί πρωταρχική θέση σε συμπεριφορές και προγραμματισμούς ζωής. Σε πρόσκαιρες απολαύσεις και αδιάκοπους εναγκαλισμούς με τυχαίες χαρές και χάρες η σταυρική θυσία του εαυτού μας και το απροϋπόθετο δόσιμό μας στον πλησίον μοιάζει όχι μόνο απλά ότι αφορά τους άλλους -έξω απο εμάς- αλλά ότι δεν αφορά (ούτε αφορμάται, ούτε καταλήγει) τον πραγματικό κόσμο μας, δηλαδή την πραγματικότητά μας (έτσι όπως την έχουμε εμείς ορίσει).

Αναστασία Γκίτση

Επιλογή "ο αιρετικός."

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα διαβάζω αυτά τα κείμενα τα παραδέχομαι μεν αλλά τα προσπερνώ ως επικίνδυνα μήπως και αλλάξουν την καθημερινότητά μου.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό κείμενο
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Όλα είναι επιφανειακά και επιδερμικά το μόνο μου μας απασχολεί είναι η χαράς της προσωπικής ευτυχίας και ηδονής, από κει και πέρα πετάμε και κανένα σταυρό για να τα έχουμε καλά και με τον Θεό. Η θεομπαιξία των τριγύρω ευσεβών με έχει επηρεάσει. Όλα για την βιτρίνα

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί μιλούν με άνεση για τον Σταυρό φορώντας Σταυρό μεγάλο. Το κακό ότι δεν έχουν καμία σχέση σε αγωνιστικό φρόνημα με αυτό του Αποστόλου Παύλου. Μας μιλούν για τον Σταυρό όταν δεν μπορούν να σταυρώσουν τις δικές τους εμφανείς αδυναμίες. Από λόγια μπουχτίσαμε. Δεν ακούω αυτούς που φορούν Σταυρούς αλλά Αυτόν που ανέβηκε στον Σταυρό.
Οι σημερινοί ποιμένες έχουν κάποια σχέση με τον Απόστολο Παύλο;

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω! Μερικά κείμενα μπορούν να μας προβληματίσουν, όπως και αυτό. Δυστυχώς μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών ο σκληρός δίσκος του μυαλού τα προσπερνά χωρίς από την ανάγνωση να υπάρχει αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

5.54 σε παρακαλώ μην ξύνεις πληγές πάντα υπάρχουν και οι επαγγελματίες. Δεν είναι όλοι λειτουργοί αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αποτελούν την εξαίρεση των γραφομένων σου.

Ανώνυμος είπε...

απο ποιο βιβλιο ειναι τα παραπανω;

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές απόψεις.
Κάτι τέτοιες σκέψεις με κάνουν να διαβάζω.
Ας παραδειγματιστούν και κάποιοι άλλοι που όλο ηθικολογίες γράφουν.