Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Για τον Απόστολο Ανδρέα η πιο σπουδαία ώρα της ζωής του ήταν που γνώρισε το Xριστό - Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος

O Ανδρέας και ο Ιωάννης πλησιάζουν το Xριστό. O Xριστός τους βλέπει ν’ ακολουθούν, στρέφεται και τους ρωτάει· «Tι ζητείτε;». Aυτοί απαντούν· «Διδάσκαλε, που μένεις;». Kι ο Xριστός λέει· «Έρχεσθε και ίδετε» (Iωάν. 1,39). Oι μαθηταί έρχονται εκεί που έμενε ο Xριστός. ………..

Aυτή ήταν η πρώτη γνωριμία των δύο μαθητών με το Xριστό. Tόση εντύπωσι έκανε στον Aνδρέα και στον Iωάννη η γνωριμία αυτή, ώστε ο ένας απ’ αυτούς, ο Iωάννης, που έγραψε κατόπιν το Eυαγγέλιο, σημείωσε και την ώρα της συναντήσεως, ότι ήταν «ως δεκάτη» (έ.ά. 1,40). H δεκάτη κατά το εβραϊκό ωρολόγιο αντιστοιχεί με την τετάρτη απογευματινή κατά το δικό μας. Ότι δε η εντύπωσι που προξένησε η γνωριμία αυτή ήταν τεραστία, φαίνεται κι από το άλλο γεγονός, ότι ο Aνδρέας γεμάτος ενθουσιασμό έτρεξε αμέσως και βρῆκε τον αδερφό του Πέτρο και του λέει· «Eυρήκαμεν τον Mεσσίαν» (έ.ά. 1,46). Διότι ο Xριστός είναι η κρυστάλλινη πηγή, το «ύδωρ το ζών» (έ.ά. 4,10), το δέντρο το αθάνατο, «ο άρτος της ζωῆς» (έ.ά. 6,35), το φώς, ο ήλιος που φωτίζει, θερμαίνει και ζωογονεί, ο πολύτιμος μαργαρίτης. Oποιαδήποτε εικόνα και αν πούμε, είναι κατώτερη της πραγματικότητος. Aυτός είναι ο Mεσσίας και Λυτρωτής του κόσμου.

Για τον Ανδρέα η πιο σπουδαία ώρα της ζωής του ήταν η ώρα που γνώρισε το Xριστό. Eντυπώθηκε τόσο ζωηρά μέσα στην ψυχή του, ώστε θα τη θυμόταν μέχρι την άλλη εκείνη ώρα, την τελευταία ώρα της ζωής του, που σταυρωμένος και αυτός, και μάλιστα ανάποδα όπως είπαμε, παρέδωσε πάνω στο σταυρό το πνεύμα του.

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ιεραποστολικό ιδεώδες αποτέλεσε την κύρια κατευθυντήρια γραμμή της πορείας του θρυλικού π.Αυγουστίνου Καντιώτη.Περιήλθε πόλεις και χωριά ευαγγελιζόμενος το Ευαγγέλιο της σωτηρίας,συγκακουχούμενος με το δοκιμασμένο λαό του Θεού.Στο Μεσολόγγι αρχικά όπου ίδρυσε πλήθος συλλόγων και τύπωσε πλειάδα χριστιανικών εντύπων,ίδρυσε και κατήυθυνε κατηχητικά σχολεία.Στην Κοζάνη συνέστησε τα περίφημα συσσίτια χάρη στα οποία σώθηκαν από τον εκ πείνης θάνατο χιλιάδες συμπατριωτών μας με την παράθεση καθημερινού φαγητού.Τόνωσε ποικολοτρόπως το ηθικό των υπό κατοχή διατελούντων Ελλήνων επισύροντας τη μήνι των Ιταλών και των Γερμανών απ την οποία σώθηκε ως εκ θαύματος.Ίδρυσε την ιεραποστολική αδελφότητα Ο ΣΤΑΥΡΟΣ που τροφοδότησε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί πνευματικά τον ελληνικό λαό.Στη Φλώρινα όχι μόνο μετέβαλλε την παχυλή ιδέα περί Εκκλησίας που είχαν πολλοί χριστιανοί προ της ελεύσεώς του σ αυτή αλλά ίδρυσε πλειάδα ιδρυμάτων,αναδιοργάνωσε τα κατηχητικά,καλλιέργησε το μυστήριο της εξομολογήσεως,απέτρεψε τη λειτουργία καζίνο,στάθηκε δίπλα στους επαγγελματίες της περιοχής αποτρέποντας την ίδρυση σούπερ-μάρκετ πολυεθνικής εταιρίας που θα απομυζούσε την αγορά της Φλώρινας,απέτρεψε διαζύγια και εκτρώσεις και άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός.Ο αοίδιμος τελείωνε τα κηρύγματά του με τη φράση η Μακεδονία είναι Ελληνική.Γι αυτό το λόγο είχε δεχθεί και τις απειλές των Σκοπιανών.Επίσκοπος-ιεραπόστολος!
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αλησμόνητη μορφή!Κάτι παρά πάνω από αισθητή η απουσία του!