Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΕΓΛΥΚΑΔΑΣ


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Ο ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΕΓΛΥΚΑΔΑΣ

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα και σε πυκνό εκκλησίασμα γιόρτασε η ενορία της Εγλυκάδας τους Τρεις Ιεράρχες και ειδικότερα τον Ιερέα και το Δάσκαλο. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που μίλησε επίκαιρα ο Διευθυντής του 41ου Δημοτικου Σχολείου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο πρωτότυπο-μοναδικό γλυπτό που είναι αφιερωμένο στο παπά-δάσκαλο όλων των βαθμίδων. Μίλησε ο εφημέριος του Ναού, εκ μέρους της Α/θμιας ο  Γενικός προϊστάμενος , έγιναν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους των σχολείων και έκλεισε η τιμητική αυτή εκδήλωση με τον Εθνικό Ύμνο.
Όπως είναι γνωστό το γλυπτό αυτό, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδας έχει στηθεί με την έμπνευση των εκκλησιαστικών παραγόντων της ενορίας και ενισχύθηκε οικονομικά από τους εκλεκτούς ενορίτες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ τον Μάιο του 2008 τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανωτέρω γλυπτού-ηρώου όπως επίσης και τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της ενορίας, πολλά από τα εκθέματα είχαν εκτεθεί στην Έκθεση Κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Η σημερινή εποχή έχει περισσότερη ανάγκη από κάθε άλλη περίοδο, από τα πρότυπα του Παπά και του Δάσκαλου, των δυο στυλοβατών του Έθνους μας. Αυτών που καλλιέργησαν την ελευθερία στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς και δίνουν τα πνευματικά φώτα στην σύγχρονη νεολαία. Αυτών που χάραξαν και μεταλαμπαδεύουν στην ψυχή του μαθητή τα αθάνατα ιδεώδη της πίστης και της πατρίδας.
Σ΄αυτούς τους ήρωες –ευεργέτες  της αγιότατης Εκκλησίας και της γλυκύτατης Πατρίδας, αξίζει ο έπαινος και ο σεβασμός και θα πρέπει όλες οι γενιές των Ελλήνων να τους τιμούν και να τους σέβονται.
Στη λαμπρή αυτή εκδήλωση συμμετείχαν: Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο Γενικός Προϊστάμενος της Αθ/μιας Εκπαίδευσης, τα 8ο ,21ο, 41ο,42ο,46ο Δημοτικά Σχολεία, το 17ο  Γυμνάσιο Πατρών, το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Επίσης αντιπροσωπίες μαθητών άλλων Σχολείων Αθ/μιας και Βθ/μιας Εκπαιδ., όπως επίσης και τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως της ενορίας Εγλυκάδος με τους νηπιαγωγούς του. Ακόμη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της πόλης μας αλλά και της περιοχής.
Μετά το τέλος της επιτυχημένης εκδήλωσης παρατέθηκε μικρή δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο παπάς και ο δάσκαλος επί αιώνες ήσαν τα στηρίγματα της κοινωνίας. Σήμερα που οι αξίες περιφρονούνται και το λειτούργημα του ιερέα και του δασκάλου το χλευάζουν πρέπει να κάνουν κάποιοι τέτοιες γιορτές . Καλή η ιδέα του μνημείου στον παπά και τον δάσκαλο. Θα πρέπει αυτή η γιορτή να επεκταθεί και σε άλλα μέρη κατά την εορτή των γραμμάτων.

Αριμαθαίος είπε...

“Ο Αριστοτέλης λέει πώς η πιο ευτυχισμένη ασχολία είναι να είναι κανείς ή καθηγητής ή μαθητής ή δάσκαλος. Εγώ, αν είχα ξανά την ευκαιρία να διαλέξω επάγγελμα, θα γινόμουν πάλι δάσκαλος...”. Αυτές οι εκδηλώσεις -ως αυτή της ενορίας Εγλυκάδας- εμπνέουν αγωνιστικότητα στους δασκάλους και σεβασμό των υπολοίπων στην υψηλή διακονία των δασκάλων στην κοινωνία.
Οι Δάσκαλοι και σήμερα στις δύσκολες εποχές προσφέρουν τον εαυτό τους, με μόνον εργοδότη την συνείδησή τους και μόνη αμοιβή “κάποια χαμόγελα ικανοποίησης, αναγνώρισης και σεβασμού”.
Χρόνια τους πολλά.

Ανώνυμος είπε...

θα πρέπει να ήταν λαμπρή η εκδήλωση. Εκτός από τις τυπικότητες της ημέρας είχε να προσφέρει κάποιο μήνυμα πέρα και έξω από τα επαναλαμβανόμενα. Μπράβο στην ενορία.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ως έμπνευση για να τιμηθεί η ημέρα.