Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κίνδυνος να κλείσουν δεκάδες ιδρύματα και σωματεία που φιλοξενούν παιδιά

Τουλάχιστον 15.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενούνται σε κοινωφελή ιδρύματα, κινδυνεύουν με… έξωση σε έναν μήνα. Τη μελανή πραγματικότητα στην οποία καλούνται να επιβιώσουν δεκάδες ιδρύματα και φορείς που επικεντρώνονται στην προστασία των ανάπηρων παιδιών αλλά και των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα, περιέγραψαν σε έκτακτη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».
«Φοβάμαι ότι πολλά από τα Ιδρύματα – μέλη της Ένωσης δεν θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι μεγάλα. Οι 14 εκ των 32 φορέων έχουν απλήρωτο προσωπικό από 2 έως 8 μήνες. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τροφεία και νοσήλια στα ιδρύματα που τα δικαιούνται από την αρχή του έτους. Την ίδια στιγμή, η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010 και καθυστερεί τραγικά η καταβολή της» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Χρήστος Μπαρτσόκας. 
Η ελλιπής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που φιλοξενούν σε μόνιμη ή σε παροδική βάση παιδιά με ειδικές ανάγκες χαρακτηρίζεται πλέον «θηλιά» που στραγγαλίζει τους φορείς και το έργο τους, ενώ όπως επισημάνθηκε την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο η φορολόγηση των δωρεών καθώς ανακόπτει την προθυμία των υποψηφίων δωρητών. «Από τη μια το κράτος αδυνατεί να είναι συνεπές απέναντι στους προνοιακούς φορείς και από την άλλη έχει δημιουργήσει μια σειρά από αντικίνητρα για τους ιδιώτες που θέλουν να μας βοηθήσουν. Οι δωρεές σήμερα όχι απλά δεν εκπίπτουν από το εισόδημα του δωρητή αλλά αποτελούν και φορολογικό τεκμήριο» τόνισε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών», κ. Γιώργος Παπαδάκης.
Τέλος, τέθηκε το θέμα της αξιολόγησης και πιστοποίησης των Φορέων βάσει διεθνών προδιαγραφών με σκοπό τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μη Κερδοσκοπικών Σωματείων. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσμοθετήσει τους φορείς πρόνοιας, να διαμορφώσει ο ποσό του προϋπολογισμού που τους αντιστοιχεί και να προγραμματίσει τη διάθεσή του» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη», κ. Χρήστος Καλατζάκος, επισημαίνοντας ότι «τα κοινωφελή ιδρύματα χάρη στην εθελοντική προσφορά και τις ιδιωτικές δωρεές επιτελούν το έργο του κράτους, και μάλιστα στο 1/3 του κόστους που θα στοίχιζε στον εθνικό προϋπολογισμό αν τα ιδρύματα αυτά ήταν κρατικά».
Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κλείνουν πολλά ιδρύματα για παιδιά και για γέροντες. Σε λίγο το κράτος πρόνοια θα είναι παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Αλλοίμονο σε αυτές τις ψυχές που θα βρεθούν στην απέξω. Τα πάντα έχουν καταλυθεί. Η ανεργία οργιάζει η φτώχεια καλπάζει και τώρα τα ιδρύματα κλείνουν. Μήπως έφτασε το τέλος της Ελλάδας ως κράτος αφού δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες της.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η τρόικα συζητά περικοπές στην υγεία. Θα μα πεθάνουν όλους. Η μόνη λύση είναι μια επανάσταση. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα γιατί από το ίδιο προκλήθηκε η αρρώστια. Μόνο μια επαναστατική λαοστήρικτη κυβέρνηση θα φέρει την σωτηρία.