Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Περί της επισκοπικής διαδοχής της Μητροπόλεως Πρεβέζης



ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΙ
ΣΥΝΑΠΑΡΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εμείς οι κληρικοί της Μητροπόλεως Πρεβέζης, έχοντας την αγωνία της επισκοπικής διαδοχής μετά τον θάνατο του πατέρα μας επισκόπου Μελετίου, υποβάλλαμε στον Μακαριώτατο και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Εκκλησίας μας ένα υπόμνημα σκέψεων και προτάσεών μας σχετικά με το θέμα.
Το συνέταξαν τέσσερεις από εμάς και το υποβάλλαμε στην κρίση και των υπολοίπων σε συνάξεις που κάναμε κατά τόπους. Έγινε ελεύθερη συζήτηση και το υπέγραψαν όσοι συμφωνούσαν. Επτά από εμάς, επί συνόλου 106 εφημερίων, δεν συμφώνησαν και φυσικά εντελώς ελεύθερα δεν υπέγραψαν. Η όλη διαδικασία ήταν παντελώς ελεύθερη και η εξακρίβωση αυτού του γεγονότος μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με ένα τηλεφώνημα στον οποιονδήποτε από μας.
Οι αρχιερατικοί επίτροποι επισκέφθηκαν τον Μακαριώτατο και του επέδωσαν το κείμενο-ψήφισμα. Ο Μακαριώτατος εγκαρδιότατα έδωσε την ευλογία του σε όλους, μάς επεσήμανε την αγάπη του πρός το πρόσωπου του π. Θεοδοσίου και μας διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος εκ της θέσεώς του είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ουδετερότητα έναντι και των δύο υποψηφίων. Πράγμα που είχε (όπως μας είπε) επισημάνει και προς τον έτερο υποψήφιο.

Δημοσιοποιούμε λοιπόν τώρα το υπόμνημά μας αυτό, εμείς οι κληρικοί, ώστε να καταστούν ενήμεροι και οι χριστιανοί την Μητροπόλεώς μας καθώς και κάθε καλοπροαίρετος, ζητώντας τις προσευχές όλων και τις πρεσβείες του μακαρίου πατρός μας Αρχιερέως Μελετίου για την ανάδειξη διαδόχου ομόφρονος και επιθυμητού και από εκείνον,  του π. Θεοδοσίου δηλαδή.

          Μακαριώτατε  Δέσποτα
          Σεβασμιώτατοι  άγιοι  αρχιερείς

          Οι υπογράφοντες είμαστε πρεσβύτεροι της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.  Ασπαζόμαστε το χέρι Σας και υποβάλουμε τα σεβάσματά  μας.
          Η Μητρόπολή μας διατελεί “εν χηρεία” από τη στιγμή που ο  Μητροπολίτης μας Μελέτιος κοιμήθηκε την 21 Ιουνίου 2012. Ο αείμνηστος μετέδωσε σχεδόν σε όλους μας τη χάρη της ιερωσύνης, και με τον λόγο του στήριξε, νουθέτησε και κατεύθυνε τα βήματά μας στην ευθύνη της διακονίας μας.
          Απευθυνόμαστε λοιπόν σε Σας που είστε οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι ως μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας για την εκλογή εκείνου που θα πάρει τη θέση του. Απευθυνόμαστε σε Σας, ως τέκνα σε πατέρες,  για να σας κάνουμε κοινωνούς της αγωνίας μας και να συμβάλουμε, όσο αναλογεί  και σε μας, στην κατά Θεόν έκβαση του ζητήματος.
          Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στη θέση των Πρεσβυτέρων της Νεοκαισαρείας που μετά την κοίμηση του επισκόπου τους έλαβαν επιστολή του Αρχιεπισκόπου της περιοχής,  του μεγάλου αγίου Πατέρα μας Βασιλείου, που έγραφε: «είναι δικό σας έργο να τον ζητήσετε (τον επίσκοπο) με καθαρές τις ψυχές από κάθε φιλονικία και φιλοπρωτία, του Κυρίου δε είναι εις χείρας να τον αναδείξει, πρέπει ο καθένας σας να κρίνει ως δική του υπόθεση το προκείμενο θέμα (της εκλογής του νέου επισκόπου) και να πιστεύει, ότι πρώτος αυτός θα υποστεί τις συνέπειες της εκβάσεως των πραγμάτων, είτε προς το καλό είτε προς το κακό, και να μη ρίπτετε, όπως συμβαίνει με τους πολλούς, την επιμέλεια των κοινών εις τον πλησίον, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αποτέλεσμα, (αφού ο καθένας σαν από συμφώνου αδιαφορεί δια τα πράγματα) να προκαλέσετε, χωρίς να το καταλάβετε, όλοι, δια της αμελείας σας, την συμφοράν σας» (Επιστ. 28). Αυτά φέρνοντας στο μυαλό μας συνειδητοποιήσαμε την ευθύνη μας περισσότερο και σκεφτήκαμε να προτείνουμε σε Σας τον διάδοχο του Μητροπολίτη μας.  Προτιμήσαμε να σας πούμε με θάρρος τη γνώμη μας παρά να χρεωθούμε την αδιαφορία και την αμέλεια εις βάρος μας και εις βάρος της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και μετά από συζητήσεις μεταξύ μας, συναχθήκαμε κατά αρχιερατικές περιφέρειες, όπως μας είχε οργανώσει ο αείμνηστος Επίσκοπός μας Μελέτιος, και αφού έγινε εκτεταμένη συζήτηση αποφασίσαμε να αναφερθούμε σε Σας υπογράφοντας την παρούσα.
          Προτείνουμε λοιπόν, ως διάδοχο του Μητροπολίτη μας τον  Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας και πνευματικό τέκνο του  αειμνήστου Δεσπότη μας, πανοσιολογιώτατο  Αρχιμανδρίτη  Θεοδόσιο  Μαρτζούχο.
          Επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε επιγραμματικά τους λόγους της πρότασής μας, που αν γίνει δεκτή, θα κάνει την Εκκλησία της Πρεβέζης να χαίρεται  και όλους εμάς ευγνώμονες απέναντί σας.
          -Υπηρετεί με πιστότητα και θυσιαστική αγάπη τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια την Μητρόπολή μας που σημαίνει: Πρώτον, ότι είχε όλα αυτά τα χρόνια την αγάπη και την αποδοχή του πατέρα μας Μελετίου. Δεύτερον, τον γνωρίζουμε και μας ξέρει καλά και αναπτύχθηκε μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης, που μας επιτρέπει να τον βλέπουμε περισσότερο ως αδελφό και βοηθό στη διακονία μας και όχι απλώς ως προϊστάμενο. Η ποιότητα αυτής της σχέσης, μας κάνει να θέλουμε τη συνέχεια της, μέσα από άλλο ρόλο αυτή τη φορά, αυτόν του πατέρα και αρχιερέα μας.
          -Την τελευταία δεκαετία του ανατέθηκε η ευθύνη της κατάρτισης των νέων κληρικών της Μητροπόλεως που γίνεται σε τακτικές συναντήσεις. Οι νεότεροι του είμαστε ευγνώμονες επειδή κοντά του, πέραν των τυπικών εκπαιδευτικών μαθημάτων, είχαμε την ευκαιρία  να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να ενημερωθούμε γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα της διακονίας μας μέσα σε ατμόσφαιρα ελευθερίας και αγάπης.
          -Ως Πρωτοσύγκελλος, δεν αρκέστηκε ποτέ στην διεκπεραίωση των υπηρεσιακών διαδικασιών και προβλημάτων. Μαζί με όλα αυτά, δεν σταμάτησε να περιοδεύει στα χωριά και τις ενορίες βοηθώντας ουσιαστικά το έργο του καθενός μας, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές, αντιμετωπίζοντας με οξυδέρκεια διάφορες προκλήσεις, βγάζοντας από αδιέξοδα. Η βοήθειά του  στην ανέγερση, ανακαίνιση, τον ευπρεπισμό των Ιερών Ναών μας και των εκκλησιαστικών κτηρίων ήταν και είναι ουσιαστική.
          -Η θεολογική του κατάρτιση, το χάρισμα του κηρύγματος, η κατήχηση της νεότητας και η φιλανθρωπική προσπάθεια φαίνονται στη διακονία της ενορίας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης της οποίας ο Πρωτοσύγκελλός μας είναι ο μόνος Εφημέριος. Λόγω αυτής της εμπειρίας του η προσέγγιση των ποιμαντικών θεμάτων γίνεται εκ μέρους του με τρόπο  σαφή καί συγκεκριμένο. Ο π. Θεοδόσιος δεν είναι ο ιεροκήρυκας της Κυριακής ούτε ο απρόσωπος γραφειοκράτης, αλλά ο υπεύθυνος ποιμένας «των προβάτων».  Σας παρακαλούμε ιδιαίτερα να δώσετε προσοχή στο τελευταίο, για να κατανοήσετε τους λόγους της πρότασής μας.
       - Ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας Μελέτιος, υπήρξε κληρικός με πολύχρονη εμπειρία συνοδικού στελέχους προ της αρχιερωσύνης του,  με μεγάλη προσφορά στους διεκκλησιαστικούς διαλόγους,  με συμμετοχή στην οργάνωση συνεδρίων και στη συγκρότηση  συνοδικών επιτροπών για τη μελέτη  ποιμαντικών και άλλων προβλημάτων  της Εκκλησίας μας. Ο π. Θεοδόσιος ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο εγγύτερος συνεργάτης του και ο συνοδοιπόρος του. Η μαθητεία του κοντά σ’ εκείνον και η πιστότητα στο πρόσωπό του εγγυώνται ότι η εκλογή του θα εξασφαλίσει στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας μας ένα άξιο μέλος· και ένα πολύτιμο  συνεπίσκοπο.

          Άγιοι Πατέρες μας αρχιερείς,
          Με την πρότασή μας δεν εισηγούμαστε κάτι που δεν γνωρίζετε. Όλοι γνωρίζουμε, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, Σεις οι άγιοι Αρχιερείς και εμείς, το Πρεσβυτέριο της Μητροπόλεώς μας, ότι επιθυμία του αειμνήστου Επισκόπου μας Μελετίου ήταν να καταστεί διάδοχός του ο π. Θεοδόσιος.
          Εμείς, τώρα, στην απουσία εκείνου αναγνωρίζουμε στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου μας, φυσικά και αβίαστα, αυτόν που μπορεί να συνεχίσει το έργο του Δεσπότη μας Μελετίου. Γιατί μας έχει αποδείξει στο παρελθόν και αυτό είναι εγγύηση και για το μέλλον, ότι μπορεί να είναι πατέρας όλων μας, ότι μπορεί να εμπνέει και να στηρίζει,  ότι μπορεί να καθοδηγεί και να ανοίγει νέους δρόμους, ότι μπορεί να περπατήσει στον σημερινό κόσμο δίνοντας «ἀπολογίαν παντί τῷ αἰτοῦντι λόγον περί τῆς ἐν ἡμῖν ἐλπίδος». 
          Έχουμε εμπιστοσύνη στο ενδιαφέρον, την αγάπη και την θυσία για τα πράγματα της Εκκλησίας μας, τόσο του Αρχιεπισκόπου μας όσο και ενός εκάστου εξ Υμών. Γι’ αυτό και είμαστε βέβαιοι πως διαβάζοντας το γράμμα μας θα πείτε καί Σεις για μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος στο λαό της Βεροίας: «Ηὐξήσατε δέ περισσότερον τόν διά σᾶς πόθον μας» (Επιστ. 221) και θα μεριμνήσετε λαμβάνοντας υπόψη την πρότασή μας, που υπογράφουμε παρακάτω (οι 99 από τους 106 εφημερίους της Μητροπόλεώς μας) όπως επίσης και των εκλεκτών πατέρων της Ιεράς Μονής του Προφήτου Ηλία που θα απευθυνθούν σε Σας  ξεχωριστά, να μας καταστήσετε πατέρα και διδάσκαλο τον π. Θεοδόσιο.

Επικαλούμενοι τας  θεοπειθείς ευχάς σας
διατελούμεν μετά σεβασμού

 Για τους 99 από τους 106 υπογράφοντες Ιερείς της Μητροπόλεως Πρεβέζης

οι Αρχιερατικοί Επίτροποι
1.     (Εκκλησιών)      Πρωτ. Παναγιώτης Βουλιστιώτης
2.     (Κάμπου)            Πρωτ. Χαράλαμπος Σαλίβερος
3.     (Λάκκας)            Πρωτ. Σωτήριος Καραμέτσης
4.     (Λούρου)             Πρωτ. Γεώργιος Σμπόνιας
5.     (Πρεβέζης)         Πρωτ. Γεώργιος Καραφάτης
6.     (Φαναρίου)         Πρωτ. Κωνσταντίνος Κώστας
7.     (Φιλιππιάδος)   Πρωτ. Φώτιος Μπάρκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: