Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες του 1940-1941 από την Εθνική Δράση Ηλείας - Γεώργιος Κουρκούτας

 Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες του 1940-1941 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου 2012 στο Δημαρχείο Πύργου απο την Εθνική Δράση Ηλείας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και τιμήθηκε ο Συνταγματάρχης ε.α Θεόδωρος Καλλίνος ,ένας από τους Αξιωματικούς του Οχυρού Κάλης ,δίπλα στο Ρούπελ της Γραμμής Μεταξά.
Το μέλος της ΕΔΗ κ.Παναγιώτης Καπώνης καλοσώρισε τους παρεβρισκόμενους και αναφέρθηκε στο Έπος του 40 ,ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο επικεφαλής της Εθνικής Δράσης Ηλείας κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος.
Ακολούθησε παρουσίαση ενός μικρού οπτικού Αφιερώματος στο Έπος του 1940 που ετοίμασαν τα μέλη της Εθνικής Δράσης Ηλείας ,το οποίο χειροκροτήθηκε από τους πολίτες που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα του Δημαρχείου.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Φιλόλογος -ιστορικός κ. Γεώργιος Κουρκούτας ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1940 και στη ζωή του Θεόδωρου Καλλίνου.
 
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο 98χρονος Συνταγματάρχης ε.α Θεόδωρος Καλλίνος ο οποίος με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής εκείνης και ειδικότερα στα οχυρά Κάλης και Ρούπελ , όπου είχε τοποθετηθεί διοικητής Λόχου.
Αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρια στα γεγονότα της 6ης Απριλίου 1941 όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο οχυρό, λέγοντας φανερά συγκινημένος:
«Εγώ αιφνιδιάστηκα, αγανάκτησα και ανησύχησα. Και τον ρώτησα, «και τώρα τι θα κάνουμε εμείς;» Σαν να μην συνέβαινε τίποτα, απαθέστατα ο Διοικητής μου μού είπε: «αύριο, θα παραδοθούμε στις Σέρρες στους Γερμανούς».
Εγώ, χωρίς να περάσει δευτερόλεπτο, του απάντησα: «εγώ δεν παραδίνομαι, ούτε έχω δικαίωμα να παραδώσω το λόχο μου στους Γερμανούς. Διαθέτω 20.000 φυσίγγια σε κάθε πολυβόλο. Ή θα πολεμήσουμε μέχρι το τελευταίο φυσίγγιο, ή θα φύγουμε προς Νότο να συνεχίσουμε τον πόλεμο σε άλλη γραμμή». Και έκλεισα το τηλέφωνο.
Μάζεψα όσους στρατιώτες μπορούσα να μαζέψω από το λόχο και τους είπα ό,τι είπα στον διοικητή του οχυρού. Τους είπα: «Εγώ έδωκα δύο φορές όρκο να υπερασπίζω την πατρίδα μέχρι την τελευταία πιθαμή . Και το 1933 που εισήλθα στην Σχολή Ευελπίδων και το 1937 που αποφοίτησα ως Ανθυπολοχαγός . Σας διαπαιδαγώγησα και εσάς να υπερασπίζεστε την πατρίδα. Δεν έχω δικαίωμα ούτε να παραδοθώ, ούτε και εσάς να σας παραδώσω. Όποιος θέλει να παραδοθεί, είναι ελεύθερος ».
Όλοι απάντησαν, «Δεν παραδινόμαστε». Αφού εξασφάλισα την συγκατάθεση του λόχου να μην παραδοθούμε, τους πρότεινα: «Αναλαμβάνω να βγούμε στο Άγιον Όρος και από κει με καΐκια στις εκβολές του Πηνειού και να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά των Γερμανών στην γραμμή Ολύμπου και Θεσσαλίας».
Ο Συνταγματάρχης αναφέρθηκε και στη Μάχη της Κρήτης , όπου πήρε μέρος με 150 στρατιώτες.
Η δράση του συνεχίζει με τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.Παράλληλα μίλησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός σήμερα και την ανάγκη επαγρύπνησης των Ελλήνων πατριωτών ,εντός και εκτός Ελλάδος .
Στο τέλος της εκδήλωσης , μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, έγινε η επίδοση τιμητικής πλακέτας στον Θεόδωρο Καλλίνο απο τον κ. Κουρκούτα εκ μέρους της Εθνικής Δράσης Ηλείας ,ενώ το μέλος της ΕΔΗ κ. Νίκος Ζέζας έδωσε ένα αγαλματίδιο με την Νίκη του Παιωνίου , αντίγραφο από τις γλυπτές αρχαιότητες της Αρχαίας Ολυμπίας , στην σύζυγό του Γεωργία ,αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης .
Η Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Θεόδωρος Καλλίνος συνοδευόμενος από μέλη της Εθνικής Δράσης Ηλείας
επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.Γερμανό στην Επισκοπή στον Πύργο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα Εθνικά Θέματα, αλλά και τα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του 1940 .
Γεώργιος Κουργούτας


Δεν υπάρχουν σχόλια: