Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τα "ορφανά" παιδιά της κρίσης στην Ευρωζώνη

Ένα άρθρο για τα πιο μικρά και πιο ξεχασμένα θύματα της κρίσης στην Ευρωζώνη, τα Ελληνόπουλα, δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail με ρεπορτάζ από ιδρύματα, όπου πολλοί γονείς αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους καθώς δεν μπορούν να τα θρέψουν - μια "τραυματική εμπειρία" για την ελληνική οικογένεια όπως αναφέρουν ειδικοί.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι μικροί πολίτες της Ελλάδας είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, καθώς εκατοντάδες παιδιά έχουν αναγκαστεί να αποχωριστούν τους γονείς τους, για οικονομικούς και μόνο λόγους.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως 10% των παιδιών στην Ελλάδα κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωπα με την πείνα, ενώ δάσκαλοι αναφέρουν ότι ακυρώνουν το μάθημα της γυμναστικής καθώς οι μαθητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και καταγγέλλουν πως βλέπουν παιδιά να ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων για φαγητό.

Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες στην Ελλάδα δεν έχουν δουλειά αλλά και εκείνοι που έχουν τα βγάζουν στην πλειοψηφία τους δύσκολα πέρα, λόγω της ραγδαίας μείωσης μισθών και της βαριάς φορολογίας με αντίτιμο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.


Ο δημοσιογράφος - μεταφέροντας το κλίμα - αναφέρει πως ενώ βρισκόταν στην Αθήνα η Ελλάδα καταχωρίστηκε ως "αναπτυσσόμενη αγορά", οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι οι μετανάστες γίνονται "αποδιοπομπαίοι τράγοι" για την κρίση και ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έκλεισε, σοκάροντας τον πληθυσμό.

Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώνεται η ελληνική οικονομία είναι πρωτοφανής, ο εργαζόμενοι απολύονται κατά χιλιάδες, ενώ δεκάδες χιλιάδες απολύσεις επίκεινται και στον δημόσιο τομέα στο άμεσο μέλλον.

Όπως πάντα, εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι πιο αδύναμοι.

Το άρθρο αναφέρει αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται να ζήσουν μακριά από τους γονείς τους, λόγω της κρίσης και της λιτότητας.

Μία από αυτές είναι εκείνη οικογένειας που άφησε τα τέσσερα παιδιά της σε ίδρυμα, αφού το εστιατόριο του πατέρα χρεοκόπησε και εκείνος μπήκε στη φυλακή, αφήνοντας πίσω του μία μητέρα που δεν μπορούσε να τα συντηρήσει.

Ένα 11χρονο κοριτσάκι λέει στην εφημερίδα ότι ανυπομονεί να έρθει η Παρασκευή για να δει τη μητέρα της, η οποία δεν μπορούσε να τη μεγαλώσει μετά το θάνατο του πατέρα της, με αποτέλεσμα να ζει σε ίδρυμα εδώ και δύο χρόνια.

Άλλο ίδρυμα ανέφερε την περίπτωση τεσσάρων παιδιών, μεταξύ τους και ενός νεογέννητου, που εγκαταλείφθηκαν στο κατώφλι του, ενώ ένα κοριτσάκι βρέθηκε με σημείωμα που έλεγε ότι "δεν θα έρθω να πάρω την Άννα, γιατί δεν μπορώ να την συντηρήσω. Σας παρακαλώ να την φροντίσετε".


Το Χαμόγελο του Παιδιού αναφέρει ότι φροντίζει φέτος περίπου 11.000 παιδιά ενώ πέρυσι τα παιδιά που στράφηκαν στο ίδρυμα ήταν περίπου 4.500.

Το άρθρο αναφέρει πως τα περιστατικά αυτοκτονίας και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε τρία χρόνια. Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως γνώρισε μία γυναίκα που έχασε τη δουλειά της και απειλούσε να πέσει από το γραφείο, ενώ μία εφημερίδα είχε αναφέρει πως η Ελλάδα "βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης".

Πηγή: Daily MailNooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: