Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

49η Επέτειος Επανακομιδής Τιμίας Κάρας του Αγ. Ανδρέου

49η Επέτειος Επανακομιδής Τιμίας Κάρας του Αγ. Ανδρέου

Συνέντευξη Τύπου του Σεβασμιωτάτου

EΧΟΥΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, Ο πρώην ΑΥΛΩΝΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ κ. ΓΑΒΡΙΗΛ

Στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον εορτασμό της 49ης Επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων είπε:

Κά­θε χρό­νο η πό­λις των Πα­τρών και η Α­πο­στο­λι­κή μας Ιε­ρά Μη­τρό­πο­λις κα­τά τον μή­να Σε­πτέμ­βριο, τι­μά ε­ξαι­ρέ­τως τον Ά­γιο Α­πό­στο­λο Αν­δρέ­α και θυ­μά­ται την ω­ραί­α ε­κεί­νη η­μέ­ρα, την ι­στο­ρι­κή και α­νε­πα­νά­λη­πτη για την πό­λη μας, όταν ο χα­ρι­τό­βρυ­τος θη­σαυ­ρός, η Τι­μί­α Κά­ρα του Πρω­το­κλή­του των Α­πο­στό­λων Αγί­ου Αν­δρέ­ου, με­τά α­πό πε­ντα­κό­σια χρό­νια "ξε­νι­τεί­ας" εις την Δύ­σιν ε­πέ­στρεψε εις την Πά­τρα, τό­πον μαρ­τυ­ρί­ου του Α­γί­ου Α­πο­στό­λου Αν­δρέ­ου. 
Εί­ναι το σέ­μνω­μά μας, το καύ­χη­μά μας, εί­ναι η Ιε­ρά Κε­φα­λή του Πο­λιού­χου των Πα­τρών του Προ­στά­του μας.
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι είναι μεγάλη ευλογία για την πόλη των Πατρών, το ότι εδώ στον τόπο του μαρτυρίου του, ευρίσκεται ο Σταυρός του Αγίου, η Τιμία Κάρα, καθώς και ο Τάφος του όπου κάθε Παρασκευή, Εκεί, τελείται Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου μας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία των κληρικών που συνόδευσαν τον Σταυρό του Αγίου στην Ρωσία, κατά τον Ιούλιο μήνα.
Η είδηση ήτο, ότι στις 29 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, η Κάρα του Αγίου Ανδρέου θα μεταφερθεί στην Κύπρο, προς ευλογία και ενίσχυση των Κυπρίων αδελφών μας.
Η Κυπριακή Εκκλησία έστειλε το αίτημα τόσο στην τοπική Εκκλησία των Πατρών, όσο και στην Ιερά Σύνοδο για την φιλοξενία του Χαριτοβρύτου Θησαυρού. Αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από την Ιερά Σύνοδο στην Συνεδρία της 4ης Σεπτεμβρίου.
  • Πρέπει να αναφερθεί ότι η τοπική Εκκλησία έχει δεχθεί και άλλα αιτήματα άλλων Εκκλησιών, για τα οποία δεν έχουν παρθεί αποφάσεις.
Ολοκληρώνοντας θα αναφέρουμε ότι το Σάββατο παραμονή της επετείου θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Πολυαρχιερατικό Εσπερινό ο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ θα ομιλήσει ο Ιερισσού κ. Θεόκλητος. Ανήμερα της εορτής, στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο θα προεξάρχει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.  

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία! Την Κυριακή εκκλησιασμό στον Άγιο Ανδρέα.

Ανώνυμος είπε...

Η Κύπρος περιμένει την μεγάλη ευλογία.