Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Από την Εξόδιο ακολουθία του π. Δημητρίου Αθανασόπουλου - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 Στις 26 Οκτωβρίου εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μακαριστός Ιερεύς π. Δημήτριος Αθανασόπουλος, εφημέριος   Εγλυκάδος Πατρών.
Το σκήνωμα του μεταστάντος Ιερέως αφού ευτεπίστηκε, μετεφέρθη στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος όπου ετελέσθη τρισάγιο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ καθ΄ όλην την νύκτα ανεγινώσκετο το Ιερό Ευαγγέλιο υπό των Ιερέων.
Την επομένη ημέρα 27.10.2013, ετελέσθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας η Θεία Λειτουργία εν πληθούση Εκκλησία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος  μίλησε με θερμά λόγια για τον μεταστάντα Ιερέα ο οποίος εδόξασε τον Θεόν με όλη την δύναμη της ψυχής του και εργάστηκε για την σωτηρία των ανθρώπων.
Ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για την μεγάλη ευλογία που είχε ο π. Δημήτριος να φύγη για τον ουρανό ανήμερα στα ονομαστήριά του. Επροτίμησε αντί της επιγείου εορτής και πανηγύρεως των πρωτοτόκων εν ουρανοίς.
Σπεύσατε, είπε ο Σεβασμιώτατος, να τον χαιρετίσετε δι΄ εσχάτην φοράν, να ασπασθήτε το χέρι του με το οποίο σας ευλόγησε, σας μετέδωσε την Θεία Ευχαριστία, σας εβάπτισε, ετέλεσε τους γάμους σας και προέτρεψε στην αιωνιότητα τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Τέλος, ευχαρίστησε τον μεταστάντα Ιερέα για ό,τι προσέφερε στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών και γενικότερα στην Εκκλησία του Χριστού και ευχήθηκε να τον αναπαύη ο Θεός εν τη αγήρω αυτόν μακαριότητι.
Στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν, ο π. Σωτήριος Τσάφος τα εξ αίματος παιδιά του π. Δημητρίου, π. Χαρίτωνας, π. Κων/νος, π. Πέτρος, π. Χρυσόστομος, τα πνευματικά του τέκνα π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος και π. Παναγιώτης Θωμάς. Οι Διάκονοι Σεραφείμ, Ιωακείμ, Ιερόθεος και Κων/νος. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, ο επί χρόνια συνεφημέριος του αοιδίμου Γέροντος, π. Ανδρέας Ράπανος.
Στην Εξόδιο Ακολουθία αγαπητέ μου Αναστάσιε, δεν έχουμε ξαναδεί σε τοπικό επίπεδο τόσο κόσμο και τόσους Ιερείς να συμμετέχουν, και δη, με δάκρυα στα μάτια. Αρκετές φορές ο Σεβασμιώτατος διέκοψε την ομιλία του από την συγκίνηση. 
Η ταφή του έγινε από τον Σεβασμιώτατο στο κοιμητήριο της Εγλυκάδος.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος 






5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε, τα παιδιά του π. Δημητρίου, τα εγγόνια του, οι νυφάδες του, οι γαμπροί του και άλλοι συγγενείς, παρακάθησαν σε γεύμα, το οποίο τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος άγιος Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
- Ξέρεις τί ευχήθηκε στα 31 εγγόνια του παπα-Δημήρη;
Τα αγόρια να γίνουν παπάδες και τα κορίτσια παπαδιές!
Αλέξ. Κ. Κολλιόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Αν όχι όλα εύχομαι κάποια από αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Άνθρωπος του Θεού. Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατηρ Δημητριος ηταν πνευματικος μου πατερας να τό αναπαυει ο κυριος διπλα στους Αγιους και τους Αγγελους...Αιωνια σου η μνημη πατερα....

Ανώνυμος είπε...

Για τον λογο οτι ο γεροντας ηταν πνευματικος μου πατερας....αυτη την ωρα που ακομα δεν μπορουμε να κρατησουμε τον πονο μας γιατι εφυγε ο ποιμενας και τα προβατα σκορπισαν θελω να αναφερω κατι στην φωτογραφια που εικονιζεται η ωρα του ενταφιασμου του πατρος και γεροντος Δημητριου δυο ιερεις γελουν πισω και η αληθεια ειναι οτι αυτο ενοχλει παρα πολυ......