Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η Πάτρα εόρτασε την Ιερά Μνήμη του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 Εόρτασαμε και εφέτος, λα­μπρώς, την παν­σε­βά­σμια μνή­μη του Α­γί­ου Α­πο­στό­λου Αν­δρέ­ου του Πρω­το­κλή­του, Προ­στά­του και Πο­λιού­χου των Πα­τρών, ο ο­ποί­ος κα­θη­γί­α­σε με την δι­δα­σκα­λί­α του και με την ε­πί του Χια­στού Σταυ­ρού θυ­σί­α του την πό­λη των Πα­τρών. Πλή­θη πι­στών κα­τέ­κλυ­σαν τον με­γα­λο­πρε­πή και παν­σε­βά­σμιο Να­ό του, για να προσκυνήσουν την Α­γί­α Κά­ρα του, τον Σταυ­ρό του και τον Τά­φο του.
Σή­με­ρον η των Πα­τρέ­ων Θε­ο­φρού­ρη­τος κα Αν­δρε­ο­φρού­ρη­τος πό­λις, κοι­νήν με­τά των Α­πο­στό­λων και των Αγ­γέ­λων, ά­γει Α­πο­στο­λι­κήν ε­ορ­τήν και πα­νή­γυ­ριν. Τι­μά και γε­ραί­ρει ο λα­ός των Πα­τρών την Ιε­ράν Μνή­μην του  ι­δρυ­τού της Α­χα­ϊ­κής Εκ­κλη­σί­ας, Α­γί­ου Αν­δρέ­ου.

Α­πό το πρω­ί της πα­ρα­μο­νής ο Να­ός ή­το κα­τά­με­στος α­πό πι­στούς. Το ε­σπέ­ρας, τε­λέ­σθη­κε πο­λυαρ­χιε­ρα­τι­κός Ε­σπε­ρι­νός χο­ρο­στα­τού­ντος του Σε­βα­σμιω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του Σερρών κ. Θεολόγος ο ο­ποί­ος ε­κή­ρυ­ξε και τον θεί­ο λό­γο α­να­φερ­θείς στη κλίση του Αποστόλου Ανδρέου από τον Κύριό μας και για την ανηφόρα του πνευματικού μας αγώνος.
Συμμετείχαν οι Αρχιερείς, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και ο Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, ε­νώ έ­να α­τε­λεί­ω­το πο­τά­μι α­πό κό­σμο περ­νού­σε συ­νε­χώς α­πό την Α­γί­α Κά­ρα και τον Σταυρό τού Πρω­το­κλή­του, προ­κει­μέ­νου να α­φή­ση τα άν­θη της ευ­λα­βεί­ας του και να προ­σκυ­νή­ση τον Πρω­τό­κλη­τον Μα­θη­τήν και μι­μη­τήν του πά­θους τού Σω­τή­ρος.




Σήμερα, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. κ. Αμβροσίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο άγιος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Συλλειτούργησαν, οι προαναφερθέντες Αρχιερείς, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Πατρών Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής και πλειάδα κληρικών.



Ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση υπογράμμισε και ανέλυσε δύο σημεία που συνδέονται με το πρόσωπο και το έργο του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου.
Το πρώτον είναι ότι στην ζωή του αγίου Ανδρέου συνδέεται στενά η κλήση, η μαθητεία και η θεολογία. Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο άγιος Ανδρέας, όπως και οι άλλοι Μαθητές, αφού έγιναν εμπειρικοί Θεολόγοι, απεστάλησαν σε όλη την κτίση για να κηρύξουν αυτήν την θεολογία στους ανθρώπους και να ιδρύσουν Εκκλησίες.
Και επισφράγισε την εμπνευσμένη ομιλία του με τα παρακάτω λόγια. Σεβασμιώτατε άγιε Πατρών, είσθε με την Χάρη του Θεού μια αναμμένη λαμπάδα της Πεντηκοστής στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών, την οποία ίδρυσε με την διδασκαλία και το αίμα του ο άγιος Ανδρέας και μεταδίδετε τα πνευματικά χαρίσματα. Ευφραίνεσθε κατά την σημερινή εορτή, χαρείτε για τα πνευματικά σας τέκνα που αγαπούν τον Χριστό και τον Πρωτόκλητο Απόστολο  Ανδρέα, χαρείτε γι' αυτήν την Εκκλησία που είναι γεμάτη από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Και σείς, ευλογημένοι Χριστιανοί, ευφραίνεσθε για τους πνευματικούς θησαυρούς που έχετε την πόλη σας, αλλά κυρίως για την δυνατότητα να είσθε μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει αδιάκοπη διαδρομή είκοσι αιώνων και αναδεικνύει αγίους και σας δίνετε η δυνατότητα να υπερβήτε και αυτόν τον θάνατο.
Είθε όλοι μας να έχουμε τις πρεσβείες του προστάτου αυτής της πόλεως, αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, στο τέλος ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς και ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά και ευλογημένα.
Επίσης παρεκάλεσε να προσευχηθούμε όλοι ώστε ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας να πρεσβεύει ώστε ο Κύριος να δίδη.
  • Δύναμη, παραμυθία, επιστηριγμό και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους αφού οι καιροί μας είναι δύσκολοι.
  • Φωτισμό στον Ιερό Κλήρο, ώστε να οδηγούν ασφαλώς τον λαό του Θεού εις νομάς σωτηρίους.
  • Ενίσχυση στους κυβερνώντας, ώστε να σκέπτωνται, να συσκέπτωνται και να αποφασίζουν, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τις παραδόσεις της Ελληνορθόδοξης πατρίδος μας, αν θέλομε  να μας σέβονται οι άλλοι και να μας υπολογίζουν.
  • Δύναμη στους εκπαιδευτικούς για να μορφώνουν στις ψυχές των παιδιών μας Χριστό και Ελλάδα, αν επιθυμούμε να σωθούμε και να προχωρήσουμε ως Έθνος.
  • Παραμυθία στους νέους και φωτισμό ώστε να πορεύονται σωστά στη ζωή τους, αναδεικνυόμενοι αγωνιστές και νικητές.
  • Μετάνοια σε όλους ώστε να γίνη ο Κύριος ίλεως επί τοις αμαρτίαις ημών.
Και κατέληξε:
Από την πόλη των Πατρών και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, ενώπιον της χαριτοβρύτου Κάρας του και του Σταυρού του μαρτυρίου του, μεταφερόμεθα νοερώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας που έχει σήμερα την θρονική Εορτή και δεόμεθα ταπεινώς, ώστε ο Κύριος ο Θεός να ενισχύη και να στηρίζη τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και όλους τους εν Κωνσταντινουπόλει φρυκτωρούς της Πίστεως και της Πατρίδος.
Από αυτό τον Ναό και την πόλη των Πατρών απευθύνομε από καρδίας ασπασμόν και χαιρετισμόν αγάπης προς άπαντα τον Ελληνικό Λαό, τους όπους γης Έλληνας αδελφούς και τους απανταχούς Ορθοδόξους Χριστιανούς.
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.
* Η Λιτανεία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της βροχής.
* Ακολούθησε Δοξολογία με τη συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

Αλέξανδρος Κ. Κολλιόπουλος
Εκδότης της εφημερίδος «Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ»


Ο Αρχιμ. π. Νεκτάριος Κωτσάκης ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και ο κ. Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
 Ο  κ. Αναστάσιος Κωστόπουλος με τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς
 Ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος και ο κ. Αναστάσιος Κωστόπουλος
Ο Ιεροδιάκονος π. Σεραφείμ Αργυρόπουλος και ο κ. Αναστάσιος Κωστόπουλος
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και ο κ. Ανθόπουλος

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε στην φωτογραφία με τους αρχιερείς είσαι το κάτι άλλο.
Τί να σου ευχηθώ;

Ανώνυμος είπε...

Λαμπρός και ταυτόχρονα σεμνός ο εορτασμός στην Πάτρα. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος έχει το μέτρο και μπορεί να κατανοήσει τι επιθυμεί ο πιστός κόσμος. Ας είναι παράδειγμα αυτός ο εορτασμός και για άλλες πόλεις.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε ο 1.51 επιθυμεί κάτι να σου ευχηθεί και το ψάχνει……
Εγώ σου εύχομαι να παραμένεις έτσι όπως είσαι, και να αξιοποιείς τα χαρίσματα του Θεού όπως ενσυνείδητα ως τώρα το κάνεις.
Ο άγιος Ανδρέας να ευλογεί και να καθοδηγεί την ζωή σου σε μονοπάτια ιεραποστολικά.

Ανώνυμος είπε...

Εις τον πατέρα Χρύσανθο εύχομαι του χρόνου να είναι με εγκόλπιο. Είναι τίμιος και ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου.

Ανώνυμος είπε...

Και του χρόνου Πατρινοί με καλύτερο καιρό για να γίνει και η λιτανεία.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά για τον πολιούχο σας π. Αμβρόσιε από την Τήνο.

Ανώνυμος είπε...

Η συνεργασία ξανάρχισε;
Γιατί αυτή η απουσία σας κ. Κολλιόπουλε από τον Αναστάσιο;

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν είχε διακοπεί η συνεγασία μου με τον αξιαγάπητο Αναστάσιο. Όμως,οι προσωπικές υποχρεώσεις μάς υποχρεώνουν ορισμένες φορές σε κάποια αποχή. Η αγάπη του Επισκόπου στο πρόσωπο του Ιστολόγου, τον οποίο μάλιστα εκάλεσε ο ίδιος για αναμνηστική φωτό, καθώς, η εκτίμηση των επισκεπτών του Αναστασίου, μας επιβάλλουν να είμεθα πιο συνεπείς απέναντί των.
Αλέξανδρος Κ. Κολλιόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε να είσαι καλά για να μας πληροφορείς και μας τους Πατρινούς που είμαστε μακριά με τα πνευματικά γεγονότα της Πάτρας.

Ανώνυμος είπε...

Τάσο χρόνια πολλά για το πανηγύρι της Πάτρας. Νοστάλγησα τα φοιτητικά χρόνια που και εγώ στην μνήμη του εκκλησιαζόμουνα στο Ναό του. Να με αξιώσει ο Άγιος τέτοια μέρα να ξαναβρεθώ στην Πάτρα.
Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι για δημοσιευση
ΜΉΠΩΣ ΣΕ ΕΠΕΙΣΕ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΟΥΛΑ; ΜΑΘΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ! ΠΟΣΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΩΡΑΡΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ,ΣΕ 3 ΜΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΤΥΛΑΚΙ . ΧΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ!
ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΠΟΝΔΟΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ