Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Συνέδριο, Σεμινάριο «Χριστιανισμός - Ορθοδοξία και μέσα ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο» 12-16 Μαΐου 2014

Την Δευτέρα 12 Μαΐου έγιναν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα Χριστιανισμός - Ορθοδοξία και μέσα ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο»,  που διοργανώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., Βουλευτής κ Αναστάσιος Νεράντζης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, στην έναρξη του οποίου, εκλήθη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου. Επίσης, μίλησε ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
Το συνέδριο ασχολήθηκε με θέματα ειδησεογραφίας και ενημέρωσης στον χώρο των εκκλησιαστικού χαρακτήρα ειδήσεων και στον τρόπο διακίνησής τους. 
Οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» στην Πυλαία.

Στο συνέδριο απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., Μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Sergei Popov, ενώ έλαβαν μέρος Βουλευτές από διάφορες χώρες του κόσμου, δημοσιογράφοι κυρίως του θρησκευτικού χώρου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη Γραφείων Τύπου Εκκλησιών και Μητροπόλεων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, και  Πατριαρχείων, καθώς και των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών.

Ομιλίες παρουσίασαν μεταξύ άλλων Βουλευτές – μέλη της Δ.Σ.Ο.: ο κ. Volen Siderov, Μέλος του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας και Πρόεδρος της Επιτροπής ΜΜΕ της Δ.Σ.Ο., ο κ. Emad Gad, Μέλος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου, Επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κέντρου πολιτικών και στρατηγικών μελετών Al Ahram, ο κ. Marco Politi, Συγγραφέας και εμπειρογνώμων σε θέματα του Βατικανού (Il Fatto Quotidiano), ο κ. Ihsan Yilmaz, Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Fatih στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και εκπρόσωποι περιοδικών, δικτύων κ.α. διεθνούς εμβέλειας.
Το συνέδριο κλήθηκε να αναδείξει την υπάρχουσα προβληματική αναφορικά με τη θεματολογία και το είδος των ειδήσεων του χώρου των θρησκειών, οι οποίες διακινούνται στα ΜΜΕ, τους κανόνες και τη δεοντολογία που τις διέπουν και, παράλληλα, να εξετάσει θέματα που έχουν να κάνουν με την λατρεία και τις νέες τεχνολογίες. Η δεύτερη μέρα αφιερώθηκε σε σεμιναριακής μορφής συζητήσεις πάνω σε θέματα ανάλογου ενδιαφέροντος.
Να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο έλαβε μέρος το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου δια του διευθυντού του, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας είχε επαφές με τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Κατεξοχήν με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., Μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Sergei Popov, τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., Βουλευτή κ. Αναστάσιος Νεράντζη, τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστα Μυγδάλη.

Ακόμη, ο Μεσαορίας Γρηγόριος είχε  την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο που επιτελείται από το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου και τις ηλεκτρονικές σελίδες που διατηρούν Μητροπόλεις, Μονές και Ενορίες, ακόμη και ιδιώτες  με χριστιανικό εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και να δώσει συνεντεύξεις σε Ρωσικό και Βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι, καθώς επίσης και σε τηλεοπτικό κανάλι από το Μαυροβούνιο.

Η συνάντηση προσέφερε ιδανική ευκαιρία στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας να παρουσιάσει και το έργο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μέσα από τους χάρτες τόσο της Κύπρου όσο και ειδικά της Λευκωσίας, την χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσεις τους χάρτες, οι οποίοι κυκλοφορούν σε πέντε γλώσσες, εκτός από ελληνικά, στα αγγλικά, ρωσικά, γερμανικά και γαλλικά. Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε τη Γραμματεία του Συνεδρίου και τους υπεύθυνους του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», για τη συνεργασία και την προώθηση του έντυπου υλικού στους συνέδρους.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του Επισκόπου Μεσαορίας στη βόρεια Ελλάδα, επικοινώνησε με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Επίσης, συναντήθηκε με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, Κατερίνης κ. Γεώργιο και επισκέφθηκε στη Δράμα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, καθώς και τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία στο Γραφείο του για τα θέματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Τέλος, η συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας, στο εν λόγω Συνέδριο, κρίνεται θετική και πολύπλευρα σημαντική. Η προσωπική παρουσία του Υπεύθυνου της Ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγείς εμπειριών και απόκτησης εμπειριών για τον τρόπου που εργάζονται οι ειδικοί στα θέματα δημοσιογραφίες και ηλεκτρονικής πληροφόρησης, τόσο στον χριστιανικό κόσμο, όσο και ευρύτερα στο παγκόσμιο στερέωμα.
 ******************************************************************** 

Διαβάστε το Χαιρετισμό της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Χριστιανισμός – Ορθοδοξία – Δημόσιος χώρος».εδώ.
 Διαβάστε την εισήγηση του κ. Κώστα Μυγδάλη στο περί Χριστιανισμού και Media Συνέδριο της Διακοινοβουλευτικής εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: