Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ξεκινούν οι εργασίες για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Απ. Ανδρέα Κύπρου

Το Σεπτέμβριο αρχίζει η συντήρηση της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα, όπως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντησή του την Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 με τον Μουφτή Ταλίπ Αταλάι, στην οικία του Σουηδού πρέσβη στη Λευκωσία.
«Έχουμε ωραία νέα. Βαδίζει πολύ καλά και το θέμα του Αποστόλου Ανδρέα», είπε ο Μακαριώτατος στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι υπάρχουν πρώτα μερικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και μετά τον Αύγουστο, που είναι μήνας αδειών και δεν διεξάγονται εργασίες, θα αρχίσει πλέον η συντήρηση.
Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει η συντήρηση της Μονής, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τόσο ο χρόνος συντήρησης όσο να συντηρηθεί καλά.
«Στόχος μας είναι να συντηρηθούν όλοι οι ναοί μας όπως επιθυμούμε να συντηρηθούν και όλα τα τεμένη που υπάρχουν σε όλη την Κύπρο», ανέφερε.
Ευχαρίστησε, παράλληλα, το Μουφτή για τη διάθεση, που επιδεικνύει να διευκολύνει τις επισκέψεις στις κατεχόμενες εκκλησίες και μοναστήρια.
«Ο Μουφτής δήλωσε ότι είναι στη διάθεσή μας. Θα μας διευκολύνει στις επισκέψεις που θα κάνουμε κι εμείς στα δικά μας τα μνημεία από εκεί. Όπως και οι ίδιοι μπορούν να έρχονται εδώ να προσεύχονται, να πηγαίνουμε κι εμείς και μάλιστα θα αναλάβουμε ως Αρχιεπισκοπή αυτή τη διαδικασία για να μην υπάρχουν δυσκολίες», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται ο Μουφτής και για αυτό τον ευχαριστούμε και ευχόμαστε ό,τι καλό να δώσει ο Θεός για όλους μας».
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Μουφτή είπε ότι "ήταν μια ωραία συνάντηση", ενώ ευχαρίστησε το Σουηδό Πρέσβη, ο οποίος είναι πάντα στη διάθεσή τους, ώστε να συμβάλει στη σύσφιξη των καλών σχέσεων που ήδη υπάρχουν, έτσι ώστε «να υπηρετήσουμε το λαό κι εμείς εδώ τους Χριστιανούς μας, αλλά και στην άλλη πλευρά τους Μουσουλμάνους».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι πάντοτε ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οσάκις χρειαστεί η παρέμβασή του, αυτή ζητείται.
Από πλευράς του ο Μουφτής δήλωσε ότι στόχος είναι να δώσουν το άπαν των δυνάμεών τους προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των θρησκευτικών ελευθεριών.
«Χρησιμοποιώντας το άπαν των δυνάμεών μας και με πολλή ευαισθησία ο ένας προς τον άλλο θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τη βελτίωση των θρησκευτικών ελευθεριών σε σχέση με τους τόπους λατρείας και την πίστη των ανθρώπων», ανέφερε.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τη υποστήριξή που του παρείχε στην πρόσφατη επίσκεψή που πραγματοποίησε σε τεμένη στη Λευκωσία.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον Πρέσβη της Σουηδίας για την πρωτοβουλία και είπε ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.
«Ως οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου και χρησιμοποιώντας την καθαρή γλώσσα της θρησκείας κάνουμε ό,τι το καλύτερο και θα κάνουμε ό,τι καλύτερό για να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία στη Κύπρο», ανέφερε.

Η επόμενη συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: