Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με Κύπριους στην 'Ιμβρο: Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος συναντήθηκε στην Ίμβρο με ομάδα Κυπρίων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αγκαλιάζει με αδελφική αγάπη όλους τους Κυπρίους και ευχήθηκε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Κυπρίους, το οποίο «ταλαιπώρησε πολύ και εμάς, φυσικά άθελα σας», να λήξει αισίως. Τόνισε ότι αυτό «πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λύση να είναι δίκαιη, λειτουργική και μόνιμη».
Επίσης, τόνισε τη συμπόρευση της Εκκλησίας Κύπρου και Φαναρίου και εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. «Ευλογώ όλο τον Κυπριακό λαό και εύχομαι τα βέλτιστα και τα κρείττονα» είπε.
Οι Κύπριοι που συναντήθηκαν με τον Βαρθολομαίο προέρχονταν από την ενορία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη της Λεμεσού. Της ομάδας, η οποία προηγουμένως επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και το Αϊβαλί (Κυδωνίες), ηγείτο ο εφημέριος του ναού, π. Μιχαήλ Σπανός.
Ο π. Μιχαήλ πρόσφερε στον Πατριάρχη εκ μέρους της ενορίας του μια εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και τη διατριβή του, η οποία αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι Κύπριοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στο Σχοινούδι, το οποίο έως το 1964 κατοικείτο από 3.000 Έλληνες και ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Τουρκίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε την παρουσία των Κυπρίων στην Ίμβρο και εξήρε το γεγονός ότι με την παρουσία τους τίμησαν την γενέτειρα του. Επίσης, έστειλε αδελφικές ευχές στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.
Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο δράμα της Ίμβρου και Τενέδου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων. «Όπου κι αν ταξιδέψαμε όλες αυτές τις πονεμένες δεκαετίες, η Ίμβρος εξακολούθησε να μας πληγώνει, για να παραφράσουμε τον μικρασιάτη νομπελίστα ποιητή μας» ανέφερε.
Εξέφρασε αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες, αλλά τόνισε ότι «επιστρέφουμε μέσα στα αποδεκατισμένα χωριά μας» και πρόσθεσε ότι οι Ίμβριοι περιμένουν την απόδοση του αυτονόητου δικαιώματος να κληρονομούν τις περιουσίες των πατέρων τους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, την οποία, όπως σημείωσε, όσοι την έχασαν ήταν αποτέλεσμα του ξεκληρίσματος πριν 50 χρόνια.
Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας της περιόδου εκείνης ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το «περίφημο κατάπτυστο πρόγραμμα διαλύσεως», του οποίου σήμερα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του.
«Είναι άδικο και παράλογο να θεωρείσαι ξένος και πολίτης δευτέρας κατηγορίας στον τόπο σου» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: