Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η «ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΦΡΕΝΕΙΑ» ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στη σημερινή εποχή η πληθώρα πληροφοριών και γνωμών προκαλεί σύγχυση, ενώ συχνά παρατηρείται κάποιες ισχυρά προβαλλόμενες απόψεις να απέχουν από την αλήθεια. Αυτό μαρτυρά πως είναι σήμερα ιδιαίτερα αναγκαίο αυτό που η Λογική επιτάσσει: η εις βάθος εξέταση ισχυρισμών και δεδομένων, πριν την εξαγωγή κρίσης, τουλάχιστον για τα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος εκάστου. Εν θέματι, πολλάκις και από πολλές πηγές σκέψης και πληροφόρησης έχει επισημανθεί η τεχνητή δημιουργία εντυπώσεων από μέρους των σχισματικών καταληψιών της ιεράς μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους και εις βάρος του πιστού λαού.


Β. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΒΙΟΥΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Ήδη από το 2002 με Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση άπαντες οι εγκαταβιούντες έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί και έχει ζητηθεί η απέλασή τους από το Άγιον Όρος.
Αυτό ήρθε ως απόρροια της αυτοαποκοπής τους από το Άγιον Όρος και την Εκκλησία, της διενέργειας απαγορευμένου προσηλυτισμού εντός Αγίου Όρους και της σύστασης απηγορευμένης αδελφότητος, όπως ο Καταστατικός Χάρτης Αγίου Όρους ρητά αναφέρει:
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων, που συναπαρτίζουν σήμερα τους καταληψίες της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους:
1) η ηγετική ομάδα των υπό απέλαση σχισματικών καταληψιών της μονής Εσφιγμένου (Μεθόδιος, Γρηγόριος, Σάββας, Εφραίμ, Κλεόπας κλπ) αποτελείται από 12-13 άτομα.
2) Πέριξ αυτών βρίσκονται ευάριθμοι παραπλανηθέντες νέοι που προσήλθαν με ζήλο να μονάσουν ή κατόπιν προσκόλλησης στον εξωεκκλησιαστικό παλιοημερολογιτισμό
3) Άλλοι περιστασιακοί, χρονικώς εναλλασσόμενοι, που εγκαθίστανται προσωρινά ως εργάτες ή ως άεργοι που ξεχειμωνιάζουν.
Το σύνολο των σήμερα εγκαταβιούντων στη μονή κυμαίνεται περίπου στα 45-50 άτομα, οπωσδήποτε όχι 105, 106, 110, 115, 116, 120, 130, 150 που κατά καιρούς ισχυρίζονται οι ηγέτες της κατάληψης. Είναι γνωστό πως οι αποφάσεις και όλη η δημόσια εικόνα των καταληψιών καθορίζεται από την ηγετική ομάδα αυτών. Οι λοιποί είναι αμέτοχοι, σιωπηλώς υποστηρίζοντες ή αδιάφοροι. Κατά καιρούς διάφοροι εγκαταλείπουν τον ανεπίγνωστο ζήλο και απεγκλωβίζονται από το αντορθόδοξο και εξωαγιορειτικό καθεστώς, στο οποίο καθυποβάλλονται από την σχισματική διοίκηση της ομάδας της κατάληψης.
Αξιοσημείωτο είναι πως τα κτήρια της μονής, το αρχείο της, τα κειμήλιά της, τα αποθησαυρισθέντα άγια λείψανα, κινητά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται ανεξέλεγκτα στα χέρια των καταληψιών, οι οποίοι παραμένουν εν πολλοίς άγνωστοι στις αρχές του Αγίου Όρους και από τους οποίους μόνο η ηγετική ομάδα είναι γνωστοί.


Γ. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ
Οι σχισματικοί καταληψίες της μονής Εσφιγμένου, με εκπρόσωπό τους τον καθηρημένο και σχισματικό κ. Μεθόδιο Παπαλαμπρακόπουλο, επιδίδονταν επί σειρά ετών, ήδη από το έτος 2002, σε σωρεία τηλεοπτικών εμφανίσεων σε εκπομπές αθηναϊκών καναλιών (mega, antenna, star, alter, kontra κλπ) και γνωστών δημοσιογράφων (Κώστας Χαρδαβέλλας, Στέφ. Χίος, Στ. Θεοδωράκης, Αντ. Παπαδόπουλος, Βίκη Μιχαλονάκου, Μανώλης Αναγνωστάκης, Ιορδ. Χασαπόπουλος κλπ), με τους οποίους είχαν αγαστή συνεργασία. Παράλληλα ο επικεφαλής κ. Μεθόδιος επιδιδόταν με θαυμαστή τακτικότητα σε ομιλίες ενώπιον κοινού σε πολυτελή ξενοδοχεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Hilton, Caravel, Intercontinental, Grand Hotel Palace κλπ), σε αίθουσες δημόσιων φορέων (Βελλίδειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών κλπ), καθώς και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις (π.χ. στο Πεδίον του Άρεως Αθηνών). Σύντομη  έρευνα στο youtube πείθει καθέναν. Επίσης, σειρά συνεντεύξεων του επικεφαλής των καταληψιών αναμεταδιδόταν από ραδιοφωνικούς σταθμούς της επικράτειας και κατά μεγάλο μέρος από τον τοπικό τύπο. Η αναμετάδοση «ανακοινώσεων» των καταληψιών γινόταν με μαζικές αποστολές email σε δημοσιογράφους ανά τη χώρα που επιζητούσαν «κάλυψη χώρου» και βοήθεια από «αναγνώστες». Ο ιδιότυπος αυτός μαραθώνιος συνεργασίας με τηλε-δημοσιογράφους, αυτοπροβολής, αήθων επιθέσεων και αναζήτησης εξωαγιορειτικών κοσμικών στηριγμάτων από πλευράς των σχισματικών καταληψιών της μονής Εσφιγμένου και ιδίως του αρχηγού κ. Μεθόδιου ουσιαστικά τερματίστηκε περίπου το έτος 2008.


Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ
Σταθερό σημείο των δημοσίων εμφανίσεων των καταληψιών αποτελούσαν
1) η αυτό-ονομασία σαν «Αγιορείτες», «Εσφιγμενίτες», «ηγούμενος» κλπ
2) η επίκληση πως είναι «διωκόμενοι», «αποκλεισμένοι», «πολιορκημένοι», «κυνηγημένοι για λόγους πίστεως», «προπύργιο της ορθοδοξίας», «αμετακίνητοι σε θέματα πίστεως έναντι κακών εκκλησιαστικών ηγετών», «στερούμενοι τροφής, φαρμάκων και ιατρών», «τρεφόμενοι από την Παναγία» (!) και άλλα παρόμοια.
3) η αήθης καταγγελτική επωδός εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, καθώς και η ακραία κατάκριση εναντίον Αγιορειτών και Εκκλησίας
4) η εκζήτηση χρηματικής και ηθικής υποστήριξης από τους τηλεθεατές και, γενικώς, η άγρα οπαδών
5) η αυτοπαρουσίαση σαν «ακραιφνείς πατριώτες Έλληνες», η υπερβολική απαρέσκεια σε λαθρομετανάστες, το εκπεφρασμένο μίσος προς Τούρκους, Εβραίους και Σκοπιανούς
6) η θριαμβολογία πως υπάρχει «λαός» που τους υποστηρίζει


Ε. ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ
Τα τελευταία έτη οι καταληψίες διαπίστωσαν σημαντική υποχώρηση της υποστήριξης προς το μέρος τους από το κοινό και ουσιαστικά «εξαφανίστηκαν από προσώπου τηλεόρασης», διασπώντας τις συνεργασίες τους με τηλε-δημοσιογράφους, αλλάζοντας τακτική. Η σήμερα ακολουθούμενη τακτική τους είναι οι δημόσιες ομιλίες του επικεφαλής των σχισματικών καταληψιών σε πολυτελή ή μη ξενοδοχεία και σε αίθουσες δεξιώσεων, καθώς και οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις και η διασπορά κειμένων ανακοινώσεων σε ιστολόγια του παλιοημερολογίτικου χώρου και σε διαδικτυακά ραδιόφωνα φίλων τους. Θεωρούμε πως πλέον δεν είναι εύκολο να διακινδυνεύσουν ζωντανή τηλεοπτική εμφάνιση, ιδίως λόγω της σωρείας καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος τους από την Ελληνική Δικαιοσύνη και από την αδυναμία να απαντήσουν πειστικά για τις μολότωφ που εκτόξευσαν εντός Αγίου Όρους στις 29/7/2013.


Στ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ
Πολύς κόσμος, εθισμένος στο νεόκοπο δόγμα «το είπε η τηλεόραση, άρα είναι αλήθεια» υποστήριξε τις προβληθείσες απόψεις, συμμετείχε σε εράνους χρημάτων και συντάχθηκε με τους αυτονομαζόμενους «πολιορκημένους Εσφιγμενίτες», χωρίς να πολυνοιαστεί για το ότι τέτοιες απόψεις είναι παράδοξες για ανθρώπους που προβάλλονται σαν Αγιορείτες ή χωρίς να διερευνήσει σε βάθος τους ισχυρισμούς τους. Πράγματι, ο κ. Μεθόδιος και οι συν αυτώ κέρδισαν μέρος της κοινής γνώμης τότε, δίχως να λογιστούν πως ο αληθής μοναχός είναι νεκρός για τον κόσμο, όπως η ορθόδοξη ασκητική ανέκαθεν επιτάσσει. Οι άνθρωποι αυτοί καλλιέργησαν μία τεχνητή εικόνα ηρώων για τους εαυτούς τους, που τολμούν να τα βάζουν με όλους και όλα (Οικουμενικό Πατριάρχη, Εκκλησία, Άγιον Όρος,  Πολιτεία, μασόνους, ανθέλληνες, Τούρκους κλπ) και όντως ήλξαν αρκετούς με το μέρος τους.
Μεταξύ των υποστηρικτών τους βρίσκονται ακόμη και ορθόδοξοι ιερείς (!), π.χ. ο Ν.Μ., γνωστός εφημέριος ναού της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει νεοζηλωτικό ιστολόγιο και κανάλι στο youtube, ο οποίος κάνει τακτικά ομιλίες σε πιστούς, κατά τις οποίες κατακρίνει ως «οικουμενιστές» διαφόρους ορθοδόξους αρχιερείς. Αυτός μάλιστα υποστηρίζει συχνά δημοσίως τους καταληψίες, τους ονομάζει «Εσφιγμενίτες», συμβουλεύει τον Οικ. Πατριάρχη «να σκύψει με ταπείνωση στο πρόβλημα», δηλώνει (εντός 2013) πως θα ήθελε ο ίδιος να μπει στο Άγιον Όρος και να ξεφουσκώσει τα λάστιχα μηχανήματος της Αστυνομίας, με το οποίο επιχειρήθηκε η λύση της κατάληψης του αντιπροσωπείου της μονής, θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια την επίδοση εγγράφου εκτελεστής δικαστικής απόφασης από δικαστικό επιμελητή, παρομοιάζει τους καταληψίες «μοναχούς» με τον Σαμουήλ από το Κούγκι κλπ. Όλα αυτά ενώπιον κοινού σε ορθόδοξο ναό στη Θεσσαλονίκη… Περιττό να σχολιάσουμε σε ποιες εξωεκκλησιαστικές ατραπούς παρανομίας και αντικανονικότητας οδηγεί έτσι αυτός και άλλοι ιερείς όσους τους ακούν και τους πιστεύουν ανεξέταστα.
Το σημαντικότερο «λάφυρο» των εμφανίσεων και της υπερπροβολής των απόψεων των καταληψιών ήταν τα ερείσματα που απέκτησαν στον ακροδεξιό και εθνικιστικό χώρο, τον οποίο επιμελώς «χάιδεψαν».
Απότοκο αυτών είναι σήμερα η φανερή υποστήριξή τους από
1) κόμματα, όπως «Χρυσή Αυγή», «Ανεξάρτητοι Έλληνες», «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» και «Χριστιανοδημοκρατικό»
2) οργανώσεις δεδηλωμένων εθνικιστών, όπως «Ιερός Λόχος 2012», «Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος» κλπ
3) εφημερίδες, όπως «Στόχος», «Ελεύθερη Ώρα», «Δημοκρατία»  κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως
1) δικηγόρος των καταληψιών υπήρξε επί σειρά ετών ο γνωστός Β. Καπερνάρος, βουλευτής του κόμματος «ΑΝ.ΕΛ.»
2) ο αρχηγός του κόμματος «ΑΝ.ΕΛ.» Π. Καμμένος παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα του Αγίου Όρους επισκεπτόμενος με ταχύπλοο πολυτελές σκάφος την κατειλημμένη μονή Εσφιγμένου στις 5/6/2012
3) οι βουλευτές του κόμματος «ΑΝ.ΕΛ» Β. Καπερνάρος και Σ. Ξουλίδου έθεσαν επερώτηση στη Βουλή υπέρ των καταληψιών στις 1/8/2013
4) ο βουλευτής του κόμματος «Χρυσή Αυγή» Ι. Λαγός έθεσε επερώτηση στη Βουλή υπέρ των καταληψιών στις 2/8/2013
5) η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος «Χρυσή Αυγή» αναφέρεται απερίφραστα σε υποστήριξη των καταληψιών και σε ομιλία του αρχικαταληψία κ. Μεθόδιου, στην οποία παρέστη ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Παναγιώταρος
6) η κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας 2014 θυγατρικού σωματείου της παλιοημερολογίτικης παράταξης Καλλινίκου/Κυπριανού (μητρικής των καταληψιών της μονής) έγινε στα γραφεία του κόμματος «ΛΑ.ΟΣ.» (28/1/2014, οδός Εφέσου 41, Νίκαια Αττικής)
7) η οργάνωση αποστράτων «Ιερός Λόχος 2012», που πρόσκειται σε εθνικιστικούς κύκλους, οργανώνει εκδηλώσεις υπέρ των καταληψιών και μεταφέρει σε αυτούς ποικίλους υλικούς πόρους
8) βουλευτές και άλλοι παράγοντες των προαναφερθέντων κομμάτων κατά καιρούς πιέζουν με τηλεφωνήματά τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες για τη μη εφαρμογή της νομιμότητας σε ό,τι αφορά το Άγιον Όρος και τη μονή Εσφιγμένου.
9) κατά καιρούς παλιοημερολογίτικα ιστολόγια (π.χ. neataksi, theoldcalendarist, orthodoksiantepithesi, orthodoxiahthanatos, neolaia-esfigmenou, agiosioannistheologos, attikanea, avragioz κλπ) απευθύνουν εκκλήσεις σε οπαδούς της κατάληψης και λοιπούς παλιοημερολογίτες να «πιέσουν» το Υπουργείο Εξωτερικών και την Αστυνομία με τηλεφωνήματά τους προς την κατεύθυνση της μη λύσης της κατάληψης. Τα ιστολόγια αυτά διακρίνονται από εθνικιστικό λόγο, φανατισμό και (ενίοτε) ονομαστική υποστήριξη σε εκδηλώσεις των ανωτέρω κομμάτων.
10) Το εθνικιστικό σωματείο «Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος» υποστήριξε και προέβαλε σε εκδηλώσεις του τουλάχιστον στις 11/11/2012, 21/3/2013 και 12/2/2014 τον σχισματικό αρχικαταληψία της μονής Εσφιγμένου κ. Μεθόδιο.
11) διαβάζουμε σε Μ.Μ.Ε (έντυπα και διαδικτυακά)
πως μερίδα των αστυνομικών είναι φίλα προσκείμενοι στον ακροδεξιό πολιτικό χώρο (δικαίωμά τους βεβαίως), χωρίς να υιοθετούμε τις απόψεις των ΜΜΕ. Αναρωτιόμαστε: Είναι άραγε αυτό, εάν ισχύει, σχετιζόμενο με την στάση της Αστυνομίας; Είναι δικαίωμα της αστυνομίας να αδρανεί ως προς την τήρηση της νομιμότητας εντός Αγίου Όρους και να παρέχει, κατ’ αποτέλεσμα, πλήρη ασυδοσία στους καταληψίες της μονής Εσφιγμένου; Σημειώνουμε πως οι καταληψίες έφτασαν σε ανήκουστο σημείο ανυπακοής, αυτοδικίας και απειθαρχίας. π.χ.  απαγόρευσαν αυθαιρέτως την είσοδο της κανονικής εσφιγμενιτικής αδελφότητας στη μονή, απαγόρευσαν την είσοδο στη μονή της Αστυνομίας, της Πολιτικής Διοίκησης Αγίου Όρους, της Αρχαιολογίας, της Πυροσβεστικής κλπ. 


Ζ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ AΛΗΘΩΝ IΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ
Οι σχισματικοί καταληψίες σταθερά αποκρύπτουν πως ανήκουν σε συγκεκριμένο παραεκκλησιαστικό σωματείο, μία από τις παρατάξεις «παλιού ημερολογίου» (αυτή των Καλλίνικου/Κυπριανού), που ουδεμία σχέση έχει με τα ορθόδοξα Πατριαρχεία και οιαδήποτε τοπική ορθόδοξη Εκκλησία, επομένως ουδεμία σχέση και με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Απέκρυψαν επίσης πως οι ίδιοι είναι επισήμως χαρακτηρισμένοι ως σχισματικοί και ο αρχηγός τους είναι καθηρημένος και τελεί υπό απέλαση από το Άγιον Όρος, όπως και το ότι συν τω χρόνω σώρευαν καταδίκες για σοβαρά αδικήματα, αστικά και ποινικά.
Ακολουθεί σχετικός κατάλογος:
Εξειδικεύοντας στο πρόσωπο του συνήθους ομιλητή κ. Μεθοδίου, αναφέρουμε πως 
-είναι επισήμως χαρακτηρισμένος ως σχισματικός
-είναι καθηρημένος από την ιεροσύνη και το μοναχικό σχήμα
-είναι επικεφαλής της ομάδας κατάληψης της ιεράς μονής Εσφιγμένου
-τελεί υπό απέλαση από το Άγιο Όρος
-δεν είναι ηγούμενος της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους
-είναι καταδικασθείς από την Εκκλησία και την Ελληνική Δικαιοσύνη
Δείτε την πράξη κήρυξης σχισματικών και απελατέων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άτομο υπ' αριθμόν 1 ο εν λόγω ομιλητής: Μεθόδιος (Ματθαίος Παπαλαμπρακόπουλος):
καθώς και την αντίστοιχη πράξη της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους:
Το ότι είναι επικεφαλής της ομάδας κατάληψης αποδεικνύεται από τα λεγόμενα και τις πράξεις του ίδιου του ομιλητή, καθώς και από τις αναφορές των υποστηρικτών της κατάληψης σε αυτόν ως «ηγούμενο» ή «καθηγούμενο». Το διαδίκτυο και περιοδικά παλιοημερολογιτών (της παράταξης Καλλίνικου/Κυπριανού) βρίθουν τέτοιων αναφορών.
Ο ομιλητής και η ομάδα του έχουν σωρεύσει πράξεις και αποφάσεις εις βάρος τους, τόσο από την Εκκλησία, όσο και από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Μερικά από τα εμπλεκόμενα αδικήματα είναι παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων, επίθεση με σιδηρολοστούς, παράνομες απαλλαγές ΦΠΑ, κατάληψη κτηρίων κλπ. Οι εκκλησιαστικοί θεσμοί που τους έχουν καταδικάσει είναι η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι πολιτικοί θεσμοί που τους έχουν καταδικάσει είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη, π.χ. Εφετείο Θεσσαλονίκης, Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος κλπ. Παραθέτουμε χαρακτηριστικό κατάλογο, έστω και ελλιπή:
Αποκρύπτουν επίσης την αναφορά στο ότι η μονή Εσφιγμένου είναι σταυροπηγιακό μοναστήρι, εκκλησιαστικά ενωμένο με όλο το Άγιον Όρος και πνευματικά ανήκον απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι αυτό αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Η εν γένει στάση τους μαρτυρεί πως θεωρούν ότι η μονή Εσφιγμένου κυριολεκτικά τους ανήκει.


Η. ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Από την εισήγηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδου στην ημερίδα για το ζήτημα της μονής Εσφιγμένου, Θεσσαλονίκη, 16/4/2010: http://www.livemedia.gr/video/489 μεταξύ 1:18:40-1:52:15
«Απαριθμούνται κάτωθι τα κανονικά παραπτώματα των καταληψιών, τα οποία τους οδήγησαν στην αδιέξοδη αυτή σήμερα κατάσταση:

α) απέστησαν από τον βασικό σκοπό του μοναχικού βίου, ήτοι την αφιέρωση στην ησυχία και την μετάνοια, στην άσκηση και την καλλιέργεια της προσευχής μακράν του κόσμου και των εν τω κόσμω, υποκύψαντες εις τον εκ δεξιών πειρασμόν ότι έφθασαν εις τοιούτον ύψος αρετής, ώστε να είναι άξιοι να κρίνουν το ορθόδοξον η μη του φρονήματος ουχί μόνον του οικείου αυτών επισκόπου, αλλά συμπάσης της Ορθοδόξου ανά τον κόσμον Ιεραρχίας.

β) Αφού απεφάνθησαν ότι μόνον εκείνοι είναι ορθόδοξοι και ουδείς έτερος, απέκοψαν εαυτούς εκ της αδελφικής συμπροσευχής των άλλων αγιορειτών πατέρων, απομονωθέντες, κατά συνέπειαν, ως εικός, και εκ της διοικητικής ευθύνης του ιερού τόπου.

γ) Χαρακτηρίσαντες αιρετικούς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και πάντας τους Πατριάρχας και αρχηγούς των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά των Ιεραρχών αυτών, έπαυσαν να μνημονεύουν του κανονικού ονόματος του οικείου αυτών επισκόπου, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, με αποτέλεσμα να αποκοπούν από το σώμα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ως γνωστόν, στην Εκκλησία δεν υπάρχει ούτε «ενδιάμεσος χώρος» ούτε «γκρίζες ζώνες». Όποιος δεν είναι εντός της Εκκλησίας, σημαίνει ότι είναι εκτός αυτής, με όσα σωτηριολογικώς συνεπάγεται αυτό.

δ) Δεν αρκέσθησαν στην ιδία πλάνη, αλλά εξήσκησαν καθ’ όλα αυτά τα χρόνια συστηματική προσπάθεια να παρασύρουν στην εκτός της Εκκλησίας πνευματική απώλεια και άλλους πιστούς και κληρικούς, διαδίδοντες με κάθε τρόπο τις δοξασίες τους και ασκώντας προσηλυτισμό, εκμεταλλευόμενοι δε και τις ψηφοθηρικές επιθυμίες πολιτικών παραγόντων. 

ε) Υπήχθησαν σε αντικανονικούς και σχισματικούς δήθεν Αρχιερείς, μνημονεύοντες των κανονικών ονομάτων αυτών, συλλειτουργούντες με αυτούς και δεχόμενοι «χειροτονίες» από αυτούς. Υπενθυμίζω εδώ ότι αυτό το έκαναν οι κατά τα άλλα ζηλωτές, οι οποίοι κατηγορούσαν τους αδελφούς τους αγιορείτας, διότι διετήρουν επικοινωνία με όσους είχαν διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Είναι, αλήθεια, ο διάλογος με μη ορθοδόξους μεγαλυτέρα αμαρτία από την υπαγωγή εις σχισματικούς αντικανονικούς και αυτοχειροτονήτους δήθεν Ιεράρχες;

στ) Εσφετερίσθησαν την ιδιότητα του εσφιμενίτου μοναχού, αντιποιούμενοι και την ιδιότητα του αγιορείτου, ενώ στην πραγματικότητα παρεβίαζαν όλες τις αρχές, οι οποίες διέπουν και τις δύο ιδιότητες. Η Μονή Εσφιγμένου είναι Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Έτσι την ίδρυσαν και έτσι την διατήρησαν οι ανά τους αιώνες πατέρες, μηδέποτε διανοηθέντες να καταλύσουν εν τη πράξει τις συστατικές και ιδρυτικές αυτές ιδιότητες της Μονής της μετανοίας των. Οι νυν κάτοικοι της Μονής, απεδείχθη και εκ της ιστορικής ερεύνης ότι είναι έποικοι, παρανόμως, αντικανονικώς και δολίως εγκατασταθέντες, εκμεταλλευόμενοι την κατά το έτος 1972 ένταση στις σχέσεις αυτής μετά της Ιεράς Κοινότητος.

Ομοιάζουν με όσους χαρακτηρίζει ο Κύριος ως κλέπτας της ποίμνης, λυμαινομένους αυτήν και μη εισερχομένους δια της θύρας, αλλά νύκτωρ, εν κρυπτώ και παραβύστω. Κατά ταύτα, δεν δικαιούνται να παραμένουν στη Μονή Εσφιγμένου και ως καταληψίαι οφείλουν να την αποδώσουν στους κανονικούς συνεχιστάς της παραδόσεως και του πνεύματος των ιδρυτών και των προπατόρων αυτής, μηδέποτε αποκοπέντων εκ της ποίμνης της Πρωτοθρόνου Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας… Δεν είναι πρώτη φορά που η Εκκλησία αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Είναι τόσο επίκαιρος και ταιριαστός ο ιγ’ Κανών της εν Κων/πόλει Πρωτοδευτέρας Συνόδου (861): «Τας των αιρετικών ζιζανίων επισποράς εν τη του Χριστού εκκλησία ο παμπόνηρος καταβαλών και ταύτας ορών τη μαχαίρα του Πνεύματος τεμνομένας προρρίζους, εφ’ ετέραν ήλθε μεθοδείας οδόν, τη των σχισματικών μανία το του Χριστού σώμα μερίζειν επιχειρών. Αλλά και ταύτην αυτού την επιβουλήν η αγία σύνοδος αναστέλλουσα παντελώς, ώρισε του λοιπού, ίνα είτις πρεσβύτερος η διάκονος ως δήθεν επί εγκλήμασί τισι του οικείου κατεγνωκώς επισκόπου, προ συνοδικής διαγνώσεως και εξετάσεως και της επ’ αυτώ τελείας κατακρίσεως, αποστήναι τολμήσοι της αυτού κοινωνίας, και το όνομα αυτού εν ταις ιεραίς των λειτουργιών ευχαίς κατά το παραδεδομένον τη εκκλησία μη αναφέροι, τούτον υποκείσθαι καθαιρέσει και πάσης ιερατικής αποστερείσθαι τιμής. Ο γαρ εν πρεσβυτέρου τάξει τεταγμένος και των μητροπολιτών αρπάζων την κρίσιν, και προ κρίσεως αυτός κατακρίνων, όσον τω επ’ αυτώ, τον οικείον πατέρα και επίσκοπον, ούτος ουδέ της του πρεσβυτέρου εστίν άξιος τιμής η ονομασίας. Οι δε τούτω συνεπόμενοι, ει μεν των ιερωμένων είεν τινες, και αυτοί της οικείας τιμής εκπιπτέτωσαν. Ει δε μοναχοί η λαϊκοί, αφοριζέσθωσαν παντελώς της εκκλησίας, μέχρις αν την προς τους σχισματικούς συνάφειαν διαπτύσαντες, προς τον οικείον επίσκοπον επιστραφείεν.»


Θ. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ
Κάποιες από τις προσφιλείς μεθόδους του κ. Μεθοδίου και των συν αυτώ ήταν και είναι
1)  η αποφυγή χρήσης της λογικής επιχειρηματολογίας
2) η επίκληση του συναισθήματος των τηλεθεατών, αναγνωστών, ακροατών («είμαστε γέροντες διωκόμενοι»)
3) η στείρα συνθηματολογία και αυτοπροβολή («είμαστε ακραιφνείς ορθόδοξοι, σύγχρονοι μάρτυρες και ομολογητές»)
4) η εκτόξευση απαξιωτικών βολών έναντι όλων, προσώπων, Εκκλησίας και θεσμών («όλοι είναι διαπλεκόμενοι, οικουμενιστές, μασόνοι και δούλοι της νέας τάξης πραγμάτων, γι’ αυτό μας καταδιώκουν»)
5) η προδίκαση κόλασης για όσους διαφωνούν μαζί τους
6) η επίκληση περί «επερχόμενου αντιχρίστου»
7) η κραυγαλέα εντυπωσιοθηρία


Ι. ΕΝΤΥΠΩΣΙΟΘΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ
Ιδιαίτερα εντυπωσίασε και εντυπωσιάζει η τεχνητή καλλιέργεια εικόνας «διωκόμενων γερόντων» και «ορθοδόξων μοναχών που στενάζουν δίχως τρόφιμα και φάρμακα υπό την πολιορκία και τις διώξεις απόνων Αγιορειτών και Πατριαρχών». Συγκεκριμένα, ο αρχικαταληψίας Μεθόδιος και οι συν αυτώ εξέθεσαν σε κανάλια και διαδίκτυο και περιέφεραν περίπου σαν «αξιοθέατα» δέκα πρόσωπα καταβεβλημένων γερόντων, στα οποία επιχείρησαν να προσωποποιήσουν τα δήθεν δεινά τους και την δήθεν «απονιά» των δήθεν «αντορθοδόξων διωκτών τους». Εκμεταλλεύονται με περισσή υποκρισία και εντυπωσιοθηρικά τις μορφές γερόντων, που κάποτε ζούσαν ή μεταφέρθηκαν εντός μονής, ώστε να στέλνουν στο εξωαγιορειτικό κοινό τους έμμεσα και δολίως το μήνυμα πως η απέλαση των  εγκαταβιούντων στη μονή γίνεται από ανθρώπους άπονους και απάνθρωπους. Γνωρίζουμε κάποια από αυτά τα πρόσωπα.
Μάλιστα, για δύο από αυτά, Λαυριώτες εξαρτηματικούς κατά σάρκα αδελφούς και σήμερα προαπελθόντες, προέκυψε ενδοαγιορείτικο ζήτημα, του οποίου επελήφθη το Λιμενικό και η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, τους μετέφεραν οι καταληψίες περίπου το έτος 2002 εντός της μονής Εσφιγμένου για ένα έτος, από ένα λαυριώτικο κελλάκι της Αγίας Άννης, ουσιαστικά αδειάζοντάς το και παίρνοντας μαζί τους εικόνες, άμφια, χρήματα και άλλα πράγματα του κελλιού. Σημειωτέον πως το κελλί είχε ομόλογο, η όλη μεταφορά ήταν άκρως παράνομη και επενέβη το Λιμενικό, κατόπιν σχετικής καταγγελίας της μονής Μεγίστης Λαύρας. Οι καταληψίες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα αντικείμενα του κελλιού, τα οποία είχαν πάρει μαζί τους.
Τα εικονιζόμενα και «διαδικτυακώς περιφερόμενα» γεροντάκια έχουν όλα προ πολλού αποδημήσει εις Κύριον, αλλά η ηγετική ομάδα εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται εντυπωσιοθηρικά την εικόνα τους, μη σεβόμενη καν τις ευαισθησίες των οικείων και συγγενών τους. Βλέπουμε ακόμη φωτογραφίες των εν λόγω γερόντων στο διαδίκτυο με τον εμπρηστικό υπέρτιτλο «αυτά τα γεροντάκια διώκει ανελέητα ο μασόνος Τούρκος Πατριάρχης».
Στο Άγιον Όρος κανείς δεν διώχνει ή διώκει γεροντάκια ή νέους, ιδίως μάλιστα με απανθρωπιά., όπως οι παρανομούντες σχισματικοί καταληψίες της μονής Εσφιγμένου θα ήθελαν, ώστε να φανούν «υφιστάμενοι απάνθρωπο διωγμό». Γι’ αυτό ακριβώς δείτε την ομιλία του Δρ. Νομικής κ. Διογένη Καραγιαννακίδη μεταξύ 57:20-1:18:05, ιδίως το απόσπασμα 1:13:30-1:14:20, από ημερίδα για το ζήτημα της μονής Εσφιγμένου, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 16/4/2010: http://www.livemedia.gr/video/489
, όπου αναφέρεται ρητώς το εξής:
«τόσο η Ιερά Κοινότητα όσο και η νέα αδελφότητα της Μονής δήλωσαν κατ’ επανάληψη ότι προσφέρουν φιλοξενία και φροντίδα στους γέροντες και τυχόν ανήμπορους, για τους οποίους και μόνο θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα ανθρωπιστικών λόγων».

Επί της ουσίας, ουδέποτε υπήρξε «διωγμός γερόντων» ή «στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», όπως αναληθώς και προπαγανδιστικώς μεταδίδουν έως σήμερα οι καταληψίες και οι οπαδοί τους. Τα γεροντάκια, όπως και άπαντες, στη μονή Εσφιγμένου και σε κάθε Αγιορείτικη μονή ανέκαθεν είχαν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, όπως όλοι στο Άγιον Όρος. Το ιατρείο και το φαρμακείο Καρυών εξυπηρετεί τους πάντες, ακόμη και τους υπό απέλαση καταληψίες της μονής Εσφιγμένου. Ειδικά οι εντός Εσφιγμένου εξυπηρετούνται και από παλιοημερολογίτες γιατρούς, όπως π.χ. ο χειρούργος Θ. Παπαγεωργίου από Παιανία, ο Δ.Χ. ουρολόγος με ιατρείο στη Χαλκιδική κλπ. Επίσης, εντός της κατειλημμένης μονής λειτουργεί πλουσιότατο φαρμακείο, όποιος την έχει επισκεφθεί ξέρει. Μέγα ψεύδος το «τους έκοψαν την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη», η πράξη αποδεικνύει το αντίθετο.
Η ίδια η Ιερά Κοινότητα έδωσε εξαρχής πλήρεις απαντήσεις σε κάθε καλοπροαίρετο:
Μάλιστα στην υφέρπουσα ερώτηση «Διώκεται η Ι. Μ. Εσφιγμένου;» οι ίδιοι οι Αγιορείτες απαντούν ευθέως: «Διπλή παραπλάνηση. Δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται "διωγμός" η εφαρμογή της εννόμου τάξεως και μάλιστα με τρόπο ειρηνικό. Επίσης οτιδήποτε αφορά στους παρανόμως κατέχοντας το κτήριο της Ι. Μονής Εσφιγμένου, δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ότι αφορά στην Ι. Μονή ως πνευματικό Καθίδρυμα με όλη την ιστορία της.»

Οι στοχεύσεις και τα υπονοούμενα των καταληψιών αποκαλύπτονται από το ίδιο το περιεχόμενο των συζητήσεων της Ιεράς Κοινότητας με τους καταληψίες, μεταξύ των ετών 1996-2002. Η Ιερά Κοινότητα πρότεινε στους καταληψίες είτε να προσέλθουν στην κανονικότητα και νομιμότητα και να παραμείνουν στη μονή αποκαθιστώντας την τρωθείσα ενότητα του Αγίου Όρους είτε να παραμείνουν στη μονή, δεχόμενοι εντός αυτής την κανονικώς εκλεγείσα αδελφότητά της. Οι επικεφαλής των σχισματικών εγκαταβιούντων αρνήθηκαν κάθε συνεργασία με τους Αγιορείτες και επέλεξαν την προσφυγή στο ΣτΕ εν έτει 2002, το οποίο με αποφάσεις του 2005 απέρριψε τις προσφυγές τους. Έτσι, έγιναν μόνοι τους αιτία να διαταχθεί τελεσίδικα η απέλασή τους από το Άγιον Όρος. Εάν από μόνοι τους δεν είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν θα είχαν προκαλέσει την απέλασή τους.
Γενικό σχόλιο:
Αλήθεια, τι περιμένουν οι καταληψίες; Να γίνουν «Κούγκι» σε ζωντανή αναμετάδοση από την τηλεόραση ή να τους κατατάξουν οι οπαδοί τους στον… παράδεισο για τη στάση τους;


ΙΑ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΟΘΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Οι καταληψίες της μονής Εσφιγμένου αυτοηρωοποιούμενοι και κατακρίνοντες διαδίδουν ψευδώς
-για τους εαυτούς τους πως «δεν δέχονται χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης που προορίζονται για την μονή Εσφιγμένου». Ο αρχικαταληψίας κ. Μεθόδιος σε δημόσιες δηλώσεις του είπε «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει επιδοτήσεις 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μονή Εσφιγμένου», πράγμα που δεν αποδεικνύεται και είναι προδήλως ψευδέστατο. Πρόκειται δήθεν για τα χρήματα που ο ίδιος και οι λοιποί καταληψίες «αρνούνται».
-για τους κανονικούς Εσφιγμενίτες (δηλ. τη νέα εσφιγμενιτική αδελφότητα, την εκλεγμένη από την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και σε κοινωνία με την Εκκλησία) πως ήδη «πήραν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 3 ή 4,5 ή 5 εκατομμυρίων ευρώ, με απώτερο στόχο να αλώσουν το Άγιον Όρος, να το μετατρέψουν σε τουριστικό προορισμό, να καταργήσουν το άβατο γυναικών και να φέρουν τον πάπα (!)». Εντός Απριλίου 2014 «άγνωστοι» προέβησαν σε καταγγελία εις βάρος των κανονικών Εσφιγμενιτών για δήθεν «κακοδιαχείριση κονδυλίων», η οποία βεβαίως έπεσε στο κενό.
Μάλιστα, μέσω συνεντεύξεων, ομιλιών και ιστοσελίδων αποκαλούν χλευαστικώς τους κανονικούς Εσφιγμενίτες ως «μοναχούς του ευρώ». Βεβαίως δημοσίως και ανερυθριάστως ψεύδονται και συκοφαντούν, αφού καμμία απόδειξη δεν προσφέρουν για όσα διαδίδουν. Η πραγματικότητα είναι πως οι καταληψίες ΠΟΤΕ δεν εκπροσωπούσαν νομίμως και κανονικώς την ιερά μονή Εσφιγμένου, έστω και για να αιτηθούν να λάβουν οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Ολισθαίνουν συστηματικά σε επαίσχυντες φαντασιοπληξίες, που όχι μόνο διαψεύδονται εμπράκτως, αλλά και αποτελούν εμπαθή κατασυκοφάντηση της κανονικής και νόμιμης αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, ιδίως του προηγουμένου Χρυσοστόμου και του νυν ηγουμένου Βαρθολομαίου. Εντούτοις, είναι τα δικά τους ταμεία αυτά στα οποία εισρέουν αφειδώς χρήματα, χρήματα που προέρχονται από εράνους των διαφόρων παλιοημερολογίτικων σωματείων και από δοσοληψίες χωρίς νόμιμα παραστατικά (μέλια, λάδια, κρασιά, νηστίσιμη μερέντα (!) κλπ, ιδέ ενότητα ΙΓ’ με δημοσίευμα εφημ. «Έθνος»).
Σχετικά με τα προγράμματα επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ, ακόμη και ένα μικρό λογιστικό γραφείο μπορεί να ενταχθεί σε αυτά, πολλώ δε μάλλον ένα αγιορείτικο μοναστήρι που έχει παμπάλαια κτίσματα και τείχη μήκους... χιλιομέτρων! Η διαδικασία (επιτυχούς ένταξης έργου) είναι, ως γνωστόν, η εξής:
1. Ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση (π.χ. επιδότηση του 40% κόστους ενός έργου) με γενικό διάγραμμα έργου 2. Κατ' αρχήν αποδοχή 3. Υποβολή πλήρους φακέλου μελετών (βεβαίως έχουν πληρωθεί από την ενδιαφερόμενη μονή όλοι οι μελετητές) 4. Οριστική έγκριση 5. Έναρξη εργασιών (πληρωμή από τη μονή όλων των επιβλεπόντων κλπ) 6. Προκαταβολή μέρους επιδότησης, συνήθως 25% της επιδότησης 7. Ολοκλήρωση έργου (πληρωμή των πάντων από τη μονή) 8. Αίτηση για πιστοποίηση εργασιών 9. Πιστοποίηση 10. Εκταμίευση υπολοίπου επιδότησης, συνήθως 75% επιδότησης.
Πού είναι το μεμπτό; Εμείς δεν βλέπουμε τίποτε μεμπτό, αφού πρόκειται για αναγκαία έργα, συνήθως αναστηλώσεων και σωστικών παρεμβάσεων, έργα λειτουργικότητας και πρόνοιας για το παρόν και το μέλλον των μονών του Αγίου Όρους. Μέλος της ΕΕ είναι η Ελλάς και δικαιούται, όπως κάθε κράτος-μέλος, να λάβει επιδοτήσεις για επωφελή έργα. Μήπως είναι προτιμότερο να αφήσουν οι ίδιοι οι Αγιορείτες τα χιλιόχρονα αγιορείτικα μοναστήρια να... καταρρεύσουν; Πάντως, οι επιδοτήσεις για το Άγιον Όρος δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν υπάρχουν πουθενά «έτοιμα λεφτά» να περιμένουν οποιονδήποτε για να τα πάρει, πολλώ δε μάλλον κάποιους που είναι επισήμως χαρακτηρισμένοι ως σχισματικοί και καταληψίες, ενώ εκκρεμεί η απέλασή τους από το Άγιον Όρος!
Άλλο τραγελαφικό είναι πως οι σχισματικοί καταληψίες της μονής Εσφιγμένου επιφυλάσσουν δημοσίως για τους εαυτούς τους τον τίτλο της «ιστορικής ή παραδοσιακής ή παλαιάς ή γνησίας αδελφότητας» της μονής Εσφιγμένου. Αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχουν επήλυδες, άγνωστοι στην Ιερά Κοινότητα, ποινικοί και αστικοί κατάδικοι, σχισματικοί, καθηρημένοι και βιαιοπραγούντες με την ιστορία και την πνευματική συνέχεια ενός μοναστικού καθιδρύματος της εμβέλειας αγιορειτικής μονής. Η σύγκριση με αγίους, ασκητές, ευεργέτες και άλλα επιφανή πρόσωπα της μονής Εσφιγμένου είναι συντριπτική για τους σχισματικούς καταληψίες αυτής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αγία αυτοκράτειρα Πουλχερία, τους αγίους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο Α΄ και Γρηγόριο Ε΄, τον άγιο μητροπολίτη Φιλαδελφείας Θεόληπτο, τον άγιο Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Γρηγόριο Παλαμά, τους αγίους νεομάρτυρες Αγαθάγγελο, Τιμόθεο, Ευθύμιο, τους οσίους Αντώνιο Πετσέρσκι, Αντίπα Μολδαβό, http://www.esphigmenou.gr/index.php?mid=4&sid=1
, τον πνευματοφόρο γέροντα Παΐσιο Εζνεπίδη, τους λογίους Γεράσιμο Σμυρνάκη και ιεροδιδάσκαλο Γερμανό, τον Ζωσιμά Εσφιγμενίτη εκ των εσχάτων διαφωτιστών του ελληνικού γένους, ευεργέτης του Βόλου και διδάσκαλος της Θετταλομαγνησίας (πβ. περιοδικό «Πληροφόρηση», έκδοση μητρ. Δημητριάδος, Ιαν.-Φεβ. 2013) κλπ.
Επίσης, οι δήθεν «ιστορικοί Εσφιγμενίτες» και στην πραγματικότητα καταληψίες της μονής Εσφιγμένου έχουν εφεύρει νεόκοπο δικό τους έμβλημα, μια μαύρη σημαία με τη φράση «Ορθοδοξία ή θάνατος», κατά παράφραση του συνθήματος του 1821 «Ελευθερία ή θάνατος». Τέτοιο μαύρο μπαϊράκι ανεμίζει σε πύργο της μονής Εσφιγμένου, δίνοντας στίγμα «ανεξάρτητων και αποφασισμένων αγωνιστών». Όσο κι αν φανεί παράξενο, έχει αποτέλεσμα στην άγρα οπαδών, σαν μεγαλόστομη διακήρυξη δήθεν της δικής τους τοποθέτησης, με συνειρμούς μάλιστα από την ένδοξη ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σχέση του αγωνιστή Εμμανουήλ Παππά με την μονή. Η καπηλεία είναι πρόδηλη, ο φανατισμός ορατός, η μεγαλοστομία αντιμοναστική, ο νεωτερισμός αντορθόδοξος, εξωεκκλησιαστικός και εξωαγιορειτικός. Ουδέποτε καταγράφηκε στην ιστορία της Εκκλησίας τέτοια σημαία ή τέτοιο σύνθημα, όσο και αν το τελευταίο φέρεται να προσεγγίζει τα ιδανικά της προσήλωσης στην Εκκλησία και τον Χριστό. Μα οι καταληψίες είναι εκτός Εκκλησίας, είναι ενωμένοι θρησκευτικά με μία από τις τουλάχιστον 20 παραεκκλησιαστικές ομάδες παλιοημερολογιτών, είναι σχισματικοί οι ίδιοι! Ας ακούσουμε τον σχετικό λόγο του προηγουμένου της μονής Εσφιγμένου, μακαριστού αρχιμανδρίτη π. Χρυσοστόμου:
http://www.livemedia.gr/video/489 μεταξύ 3:25-4:17
Κωμική αυτοαναίρεση των καταληψιών είναι πως πωλούν στην είσοδο της κατειλημμένης μονής Εσφιγμένου μαύρα… μπλουζάκια και μπουφάν με το «ιερό» τους σύνθημα «ορθοδοξία ή θάνατος»!


ΙΒ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΟΘΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΨΕΥΔΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Οι καταληψίες της μονής Εσφιγμένου διαδίδουν ψευδώς πως
α) «οι Αγιορείτες τούς έκοψαν τα τηλέφωνα, το ταχυδρομείο, το ηλεκτρικό, τα μισθώματα από ακίνητα και πως τους πήραν κτήματα και ακίνητα εκτός Αγίου Όρους»
β) «5 ή 6 ή 10 ή 20 ή 25 ή 29 (ο αριθμός ποικίλλει ανά συνέντευξη/ομιλία κ. Μεθόδιου) γέροντες πέθαναν στη μονή τελείως αδιάγνωστοι από γιατρό, λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε ο Τούρκος Πατριάρχης»
Παρέχουμε αμέσως αναιρέσεις των ανωτέρω ψευδών:
α)
-Εντός της κατειλημμένης μονής Εσφιγμένου ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει… σταθερό τηλέφωνο επ’ ονόματι ενός των καταληψιών (Παλ. Ι.). Επίσης, οι καταληψίες χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, τα οποία μάλιστα δίνουν στη δημοσιότητα για διευκόλυνση των τραπεζικών εμβασμάτων και για συνεννόηση φιλοξενίας στην υπό κατάληψη μονή (π.χ. 69733451ΧΧ). Όχι απλά έχουν τηλέφωνο, αλλά και σύνδεση στο διαδίκτυο! Όχι απλά έχουν διαδίκτυο, αλλά και πληθώρα καμερών και φωτογραφικών μηχανών, με τις οποίες φωτογραφίζουν διερχόμενους, έχουν ακόμη και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αλλά και αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, ειδικά στο κονάκι της μονής στις Καρυές! Στο κονάκι έχουν μάλιστα εγκαταστήσει καθρέφτες για ευχερέστερη λήψη εικόνας από κάμερες επί 24ώρου βάσεως. Οι δε πόρτες και τα παράθυρα του κατειλημμένου κονακιού είναι σιδηρόφρακτα με υπερσύγχρονες ατσάλινες θύρες ασφαλείας, για δυσκολία λύσης της κατάληψης αυτού από τυχόν επέμβαση αστυνομικής δύναμης. Όλα τα παραπάνω εύκολα διαπιστώνει κάθε επισκέπτης.
- Για τη δήθεν «διακοπή ρευματοδότησης», το Άγιον Όρος δεν έχει καν σύνδεση με τη ΔΕΗ! Η ρευματοδότηση γίνεται με γεννήτριες. Εντούτοις, ο κ. Μεθόδιος δήλωσε δημοσίως πως «με το κόψιμο του ρεύματος καταστράφηκαν τρόφιμα που είχαμε σε ψυγεία»!
-Για το δήθεν «κόψιμο αλληλογραφίας», η αλήθεια είναι πως οι καταληψίες καθημερινά λαμβάνουν κανονικότατα αλληλογραφία επ’ ονόματι του αρχικαταληψία κ. Μεθοδίου από ταχυδρομική θυρίδα που αυτός διατηρεί στην Ιερισσό! Η αλληλογραφία αυτή περιέχει δέματα και ταχυδρομικές επιταγές.
-Για μισθώματα και ακίνητα της μονής, ισχύει ό,τι και στην περίπτωση των δήθεν «ευρωπαϊκών κονδυλίων που αρνούνται». Μήπως οι καταληψίες έχουν την απαίτηση να εκπροσωπούν τη μονή σε όλα τα δικαιώματά της, χωρίς να έχουν υποχρεώσεις και ενώ αυτοί είναι σχισματικοί και απελατέοι από το Άγιον Όρος;! Η νέα εσφιγμενιτική αδελφότητα εξελέγη από τους Αγιορείτες και ανέλαβε αυτή τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μονής Εσφιγμένου.
-Σχετικά με τη «στέρηση τροφίμων», που δήθεν βιώνουν οι καταληψίες από το έτος… 2002, η πράξη μιλά από μόνη της. Επιπροσθέτως,
1) οπαδοί των καταληψιών τακτικά τους φέρνουν τρόφιμα, ενώ οι καταληψίες αφαιρούν ήδη από την είσοδο της μονής τις… συσκευασίες με τον γραμμικό κώδικα (barcode)!
2) οι καταληψίες εμφανίζονται σε εκπομπή με τίτλο «Πρωταγωνιστές» του δημοσιογράφου και πολιτικού Σ. Θεοδωράκη, όπου αυτοπροδίδονται κραυγαλέα πως στη μονή έχουν πάμπολλα τρόφιμα, υλικά αγαθά και εγκαταστάσεις, «και του πουλιού το γάλα»! Η σκηνοθεσία της εκπομπής (όχι από τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, αλλά από τους καταληψίες) περιείχε το οξύμωρο, από τη μια να δείχνει πως οι καταληψίες έχουν τα πάντα και από την άλλη να υποδέχονται τους δημοσιογράφους με… σβηστά φώτα και λάμπες θυέλλης! Σημειωτέον επίσης, πως οι καταληψίες υπέβαλαν στους συντελεστές της εν λόγω εκπομπής να διασχίσουν παρανόμως τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους και να μπουν σαν κλέφτες σε αυτό από τη θέση «Καραούλι» και «Κομίτσα», εκπέμποντας εικόνα… «διωκομένων φυγάδων» ή «κυνηγημένων ηρώων», καταγράφοντας την παρανομία τους στις κάμερες!
3) οι επισκέπτες της υπό κατάληψη μονής και οι τηλεθεατές της προαναφερθείσας εκπομπής ξέρουν πως σε αυτή λειτουργεί εντυπωσιακό και πληρέστατο φαρμακείο (ακόμη και με φάρμακα… ομοιοπαθητικά!), μεγάλο… ζαχαροπλαστείο-εργαστήριο (!), πλήρως εξοπλισμένο σιδηρουργείο, εγκατάσταση γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος, οινοποιείο, εργαστήριο και αποθήκες οικοδομικών υλικών, οργανωμένη αμπελοκαλλιέργεια κλπ!
β)
Οι καταληψίες εξυπηρετούνται κανονικά στο αγιορείτικο ιατρείο και φαρμακείο, καθώς και από πολλούς δικούς τους γιατρούς, όπως προαναφέραμε στην ενότητα Ι’. Ουδείς πέθανε επειδή «δεν τον φρόντισε γιατρός» ή «επειδή χρειαζόταν φάρμακα που δεν είχε». Ακραίο ψέμα, ανήκουστο για λαϊκούς, πολλώ δε μάλλον για τους αυτόκλητους «γνησίους ορθοδόξους χριστιανούς».
Γενικό σχόλιο:
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, πάμπολλοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί των καταληψιών γίνονται άκριτα πιστευτοί από τους οπαδούς τους!


ΙΓ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΗΓΗΣΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΛΑΝΩΝΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ
Είναι αξιοσημείωτο το μέγεθος της μεθοδευμένης, έντεχνης και κατ’ επίγνωσιν παραπλάνησης που η ηγετική ομάδα των καταληψιών εξαπολύει εις βάρος αμαθών και απλών χριστιανών (εντός της ομάδας κατάληψης και κυρίως εκτός αυτής, προς το λαό εκτός Αγίου Όρους).
Η εξήγηση της εθελούσιας παραπλάνησης θεωρούμε πως έγκειται στα εμπαθή οφέλη συγκεκριμένων προσώπων, προβεβλημένων και μη. Οι καταληψίες δίνουν σε περιοδικά και ιστοσελίδες συγκεκριμένη διεύθυνση που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Το πρόσωπο έχει όνομα: «Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος». Δίνουν στη δημοσιότητα επίσης και συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Συνοδεύουν τη διεύθυνση και τον λογαριασμό με έκκληση για «βοήθεια στους διωκόμενους Εσφιγμενίτες πατέρες». Αναμενόμενο είναι πως λαμβάνουν τακτικότατα χρήματα από υποστηρικτές τους.
Ο κανονικός Εσφιγμενίτης ηγούμενος αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος στον ενθρονιστήριο λόγο στις 27/10/2013 του χαρακτήρισε την ομάδα του σχισματικού κ. Μεθοδίου ως «απλούς καταληψίες» και τους κάλεσε να «ανοίξουν τα μάτια» ώστε να καταλάβουν το λάθος τους. Επίσης απευθυνόμενος στους απλούς καταληψίες είπε:

 «Ἡ ἐσφιγμενιτική ἀδελφότητα ὄχι ἁπλῶς δέν ἔχει νά χωρίσῃ τίποτε μέ καμμίαν ἀπολύτως ἁγιορειτικὴ Μονή καί κανέναν ἁγιορείτη ἀλλ’ ἀντιθέτως τρέφει πλούσια αἰσθήματα ἀγάπης καί φιλαδελφίας πρός ὅλους, ἐνεργεῖ καί ὑπάρχει ὡς τό ἁπτό παράδειγμα τῆς ἁγιορειτικῆς ἑνότητος καί ταπεινῶς προσθέτει τήν φωνή της σέ ὅλες ἐκεῖνες πού λέγουν ὅτι τό Ἅγιον Ὄρος μόνον ἐν ἑνότητι δύναται νά πορευθῇ καί νά πέμψῃ τό μήνυμά του πρός τόν ταλαιπωρούμενο κόσμο. Τά ἀντίθετα εἶναι ἔργα τοῦ μισοκάλου. Ὅταν, ἀγαπητοὶ μου, ἀνελάβαμε τὴν πηδαλιουχία τῆς Μονῆς Ἐσφιγμένου ὑπηρετήσαμε τὸ καθῆκον τῆς ἑνότητος τοῦ Ἁγίου Ὄρους καὶ τίποτε ἄλλο πέραν αὐτοῦ... Ἡ ἀνάληψις τῆς Μονῆς πόρρω ἀπέχει τῆς πολεμικῆς ἐναντίον προσώπων καὶ δὴ ὑμῶν τῶν ἁπλῶν μελῶν τῆς καταλήψεως…. ὁ Ἡγούμενος τῆς Μονῆς καὶ σύμπασα ἡ ἀδελφότης προσευχόμεθα γιὰ Σᾶς, Σᾶς προσκαλοῦμε νὰ ἀφήσετε ὀπίσω τὸ παρελθὸν τοῦ ἀδιεξόδου καὶ τῆς περιθωριοποιήσεως, νά κοιτάξετε ὁ καθείς ἐντός του, διότι «ὁ Θεός ἐντός ἡμῶν ἐστίν» καί ὄχι ἐκτός ἡμῶν οὔτε στά πρόσωπα φανατικῶν ἡγητόρων. Ἀφήσετε τό περιθώριο καί προσέλθετε, διὰ νὰ ἀναζητήσωμε δυνατότητας διεξόδου καὶ ἐντάξεως ὑμῶν εἰς τό ἀμώμητον Σῶμα τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ. Ἡ αὐτοαπόσχισις δὲν εἶναι ἐκ Θεοῦ. Ἡ αὐτάρεσκος ἀπομόνωσις εἶναι τό εὔκολο. Τό δύσκολο εἶναι ἡ σύνθεσις καί ἡ ἑνότης καί ἡ συναλληλία. Μή συγχέετε τὰ πράγματα. Τὰ ἅγια δόγματα τῆς πίστεώς μας κινδυνεύουν ὅταν τρέπωνται εἰς προσωπικὴν ἰδεοληψία, ὅταν δηλαδή ἡ πίστις διαστρεβλώνεται ἀπό τόν ἐγωισμόν καί καταντᾶ ψυχική διαταραχή κατά τήν ὁποία ὁ φέρων αὐτήν διακατέχεται ἐπιμελῶς ἀπό ἔμμονες ιδέες χωρίς λογική βάση, χωρίς ταπείνωσιν, χωρίς ὑπακοήν. Ἡ δέ ἰδεοληψία εἶναι πηγὴ τοῦ φανατισμοῦ  καὶ τῆς συγκρούσεως. Θεμέλιά της εἶναι τά πλέον ἀκατέργαστα ἐσώτερα συναισθήματα, ἀπευθύνεται δέ εἰς τό θυμικὸ καὶ ἀναζητᾶ στρατιώτας, ἄβουλα δηλαδή θύματα. Ποῖος ὁ ὠφελούμενος; Πιθανῶς προσκαίρως ὁ ἰδεοληπτικός ἡγέτης. Ποῖος ὁ ζημιούμενος; Ὁπωσδήποτε οἱ στρατιῶται τοῦ ἰδεοληπτικοῦ. Μὴν πλανᾶσθε ὅτι ὑπηρετεῖτε δογματικὴν καθαρότητα καὶ ὅτι ἀντιπαλεύετε ἐπιλήσμονας δῆθεν τοῦ καθήκοντος Πατριάρχας. Ἔχετε δυστυχῶς ἐγκλωβισθῇ εἰς μίαν ὑπόθεσιν, ἐξυπηρετοῦσαν ἰδιοτελῆ συμφέροντα. Ἀνοίξατε τὰ ὅμματα.»
 Η εφημερίδα «Έθνος» πρόσφατα αποκάλυψε ένα δίκτυο από παράνομες οικονομικές δοσοληψίες των καταληψιών, από παράνομη κατοχή οχημάτων και πλωτών μέσων της μονής και άλλα αφανή στους οπαδούς αυτών, τα οποία όμως μάλλον είναι γνωστά στους κατοίκους παρακειμένων οικισμών, όπως η Ιερισσός, η Ουρανούπολη και τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής:
«… ο Μεθόδιος είναι ένας σκληρός ζηλωτής, με ακραίες θέσεις και συμπεριφορά. Κατά διαστήματα βέβαια απεκδύεται τον μοναχικό του βίο και συμπεριφέρεται σαν νεόπλουτος κοσμικός, μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, κατακεραυνώνοντας πάντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο δεν δίστασε να είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του εθνικιστικού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου στη Λάρισα, όπου εξήρε τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης και καταφέρθηκε εναντίον του κ. Βαρθολομαίου.» και
«τα προϊόντα αυτά είναι από το εμπόριο και ειδικά για το λάδι συνεργάζονται με παραγωγούς από την Καλαμάτα, οι ίδιοι ωστόσο τα προωθούν ως δικής τους παραγωγής. Από τις εξορμήσεις τους αυτές στη Ρωσία οι ζηλωτές μοναχοί επιστρέφουν με μεγάλα χρηματικά ποσά»
 «Για ποσότητες δυναμίτιδας και βενζίνης, που φέρεται να προμήθευε στους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου, διώκεται ένας ψαράς»

Κάποιοι από την ηγετική ομάδα των καταληψιών της μονής Εσφιγμένου φαίνεται πως εκμεταλλεύονται την προσκόλληση πιστών και απλών ανθρώπων στο «παλιό ημερολόγιο» και προσπορίζονται χρήματα, υποστήριξη και δόξα. «Πουλάν» ό,τι αυτοί ονομάζουν «ιερό αγώνα», «διωκόμενους πατέρες», «προπύργιο ορθοδοξίας» κλπ και βρίσκουν πολλούς πρόθυμους παλιοημερολογίτες να υποστηρίξουν λόγοις και… χρήμασι την παράνομη κατάληψη της εν λόγω μονής. Συμπαραστάτες έρχονται διάφοροι παλιοημερολογίτικοι σύλλογοι, που σταθερά αγρεύουν οπαδούς και δωρεές χρημάτων από παλιοημερολογίτες, πράγμα που αμέσως διαπιστώνει κανείς
α) επισκεπτόμενος παλιοημερολογίτικους ναούς (παράταξης Καλλινίκου/Κυπριανού), όπου υπάρχει συνήθως σχετική ανάρτηση στην είσοδο του ναού ή γίνεται ανακοίνωση από τον παλιοημερολογίτη ιερωμένο.
β) διαβάζοντας παλιοημερολογίτικα περιοδικά της ανωτέρω παράταξης
Συγκεκριμένα, σταθερά υπάρχει καταχώρηση σε παλιοημερολογίτικα περιοδικά («Βοανεργές», «Άγιος Αγαθάγγελος Εσφιγμενίτης»), βάσει της οποίας διενεργούνται συνεχείς έρανοι χρημάτων για την υποστήριξη της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου, ως εξής: «Όσοι θέλουν να αποστείλουν επιστολάς, δέματα, ταχυδρ. επιταγήν κλπ εις τους διωκομένους πατέρας της ιεράς μονής Εσφιγμένου η ταχ. Διεύθυνσις είναι: Αρχιμ. Μεθόδιος – Τ.Θ. …, Τ.Κ. 63075, Ιερισσός Χαλκιδικής». Περιστασιακά γίνονται όμοιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και σε άλλα έντυπα, ακόμη και σε ομογενειακά των ΗΠΑ, όπως ο «Εθνικός Κήρυξ».
Ενδιαφέρον προκαλεί ότι η διεύθυνση δεν αναφέρει ποτέ «μονή Εσφιγμένου», αλλά πάντοτε προσωπικά τον αρχηγό των σχισματικών καταληψιών αυτής, κ. Μεθόδιο. Άγνωστα τα ποσά που εισρέουν στο ταμείο του εν λόγω προσώπου, εκτιμούμε οπωσδήποτε όχι αμελητέα, δεδομένης
1) της έκτασης της σχετικής διαφήμισης σε παλιοημερολογίτικα περιοδικά, ναούς και ιστοσελίδες
2) της προσωπολατρείας των παλιοημερολογιτών στον επικεφαλής των καταληψιών της μονής Εσφιγμένου, κ. Μεθόδιο.
Ο κ. Μεθόδιος, που εγκαλεί την Ιερά Κοινότητα, τους Αγιορείτες γενικά, τους κανονικούς Εσφιγμενίτες ειδικά κλπ ως «μοναχούς του ευρώ», «χρηματιζόμενους» κλπ γιατί δεν θέλησε να εκθέσει δημοσίως τις κινήσεις ή το περιεχόμενο των δικών του τραπεζικών λογαριασμών; Παρατηρούμε πως για τους δημοσίως εγκαλούμενους από τον κ. Μεθόδιο δεν καταχωρούνται διαφημίσεις για «παροχή δεμάτων βοήθειας και ταχυδρομικών επιταγών» επ’ ονόματί τους. Απεναντίας, παρατηρούμε για τον κ. Μεθόδιο πληθώρα τακτικών τέτοιων καταχωρήσεων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Υπογραμμίζουμε ακόμη πως τα παλιοημερολογίτικα αυτά περιοδικά είναι έγχρωμα και πολυτελέστατης εκτύπωσης. Το περιοδικό «Βοανεργές» των δήθεν «πολιορκημένων γερόντων» πωλείται με συνδρομή προς 5 ευρώ ανά τεύχος, με τα έσοδα να διατίθενται, όπως λεν, «υπέρ του ιερού αγώνος της διωκόμενης μονής». Ο κ. Μεθόδιος, επικεφαλής των καταληψιών, ονομάζει δημοσίως «πανεπιστήμιο του διαβόλου» το διαδίκτυο, εντούτοις οι καταληψίες διατηρούν διαδικτυακούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα στο facebook και στο twitter, τους οποίους ανανεώνουν τακτικότατα με… φωτογραφίες τους! Σε αυτά διαφημίζουν τη συνδρομή στο περιοδικό τους ως εξής: «Περιοδικό Βοανεργές. Το περιοδικό των πολιορκημένων Εσφιγμενιτών μοναχών. Η στάση τους μας εμπνέει… Ο αγώνας τους μας συγκινεί… Τι ωραίο να μάχεσαι για την Πατρίδα και την Ορθοδοξία! Με την συνδρομή σου ενισχύεις την μάχη αυτή…» (το τελευταίο με έντονα γράμματα). Σχόλιο δικό μας: Μοιάζει να διατυμπανίζουν «είναι/είμαστε ήρωες, δώστε τους/μας λεφτά».
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επίσης δέχονται χρήματα από εράνους που διενεργούν συνεχώς συγκεκριμένα παλιοημερολογίτικα σωματεία για τη συνέχιση της κατάληψης, ακόμη και μέσω ΗΠΑ. Η δραστηριότητα αυτή στις ΗΠΑ συγκεκριμενοποιείται σε… τραπεζικό λογαριασμό της Bank of America. Οπαδοί των καταληψιών γράφουν σε ιστοσελίδες τους και έντυπα:
«Make a donation of $20.00 and upon request we will send you a CD made by the Esphigmenou monks on the Monastery's feast day OR $100.00 for a book of St. Gregory's Homilies» 
και 
«Mail checks to: Friends of Esphigmenou Monastery, PO Box 301012, Boston, MA 02130-0009» και « Mail checks to: Abbott Methodios, PO Box …, Ierissos, Greece 63075».


ΙΔ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Οι καταληψίες της μονής Εσφιγμένου διαθέτουν φανατικότατους οπαδούς. Χαρακτηριστικά των οπαδών των καταληψιών είναι
1) η κυριολεκτικά εμμονική και φανατική υποστήριξη σε οτιδήποτε πουν ή πράξουν οι καταληψίες, δίχως λογική εξέταση και «φιλτράρισμα», εάν αυτό είναι λογικό, αληθές, νόμιμο, χριστιανικό, ηθικό, ορθόδοξο, συνάδον με τον μοναχισμό ή κοινωνικά αποδεκτό.
2) η θεώρηση πως οι καταληψίες είναι «οι μόνοι γνήσιοι Εσφιγμενίτες», «άγιοι ομολογητές», «διωκόμενοι επειδή υποστηρίζουν την αλήθεια»,  «ελεύθεροι πολιορκημένοι», «μαχητές και ήρωες», «εν ζωή άγιοι», «προπύργιο ορθοδοξίας», «η τελευταία σπίθα ορθοδοξίας στο Άγιον Όρος»,  «κακοπαθούντες γέροντες που δεν θέλουν να προδώσουν την ορθοδοξία», «λέοντες της ορθοδοξίας», «οι τελευταίοι αντιστεκόμενοι στην “παγκόσμια νέα τάξη πραγμάτων”», «το φόβητρο του πάπα Ρώμης, των μασόνων και των Εβραίων» κλπ.
3) πως θεωρούν ότι εάν απελαθούν οι καταληψίες, θα έχει «αλωθεί η μονή Εσφιγμένου και αυτό θα γίνει λίγο πριν την έλευση του αντιχρίστου»
4) θεωρούν τους εαυτούς τους και τους καταληψίες ως «τελευταίους αληθείς ορθοδόξους χριστιανούς επί γης», «φύλακες της ορθοδόξου πίστεως» και «διεξάγοντες ιερό αγώνα».
5) επιχειρούν να παρασύρουν φορτικά και άλλους στις απόψεις τους, δηλαδή στην πλάνη τους
6) ενίοτε ωθούνται σε ακραίες συμπεριφορές έναντι της Πολιτείας και των οικονομικών ή άλλων συναλλαγών, όπως η άρνηση
-κατοχής τραπεζικών καρτών
-αποδοχής αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
-έκδοσης διαβατηρίου ή δελτίου ταυτότητας νέου τύπου
-χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ
κατόπιν οδηγιών του ιδεοληπτικού ηγέτη της κατάληψης πως αυτά είναι «του σατανά».
7) είναι προθυμότατοι να δαπανούν χρήματα σε εράνους υπέρ των καταληψιών
8) είναι διατεθειμένοι να προβούν σε παράνομες πράξεις προς υποστήριξη ποικίλων μεθοδεύσεων των καταληψιών, όπως
-η λαθραία διάβαση των χερσαίων συνόρων του Αγίου Όρους
-η ομοίως λαθραία εισαγωγή οχημάτων στο Άγιον Όρος (έχει καταγραφεί πολλάκις η εισαγωγή αυτοκινήτων, ημιφορτηγών, μοτοσυκλετών, ακόμη και… ποδηλάτων!)
-η λαθραία εισαγωγή και εξαγωγή υλικών στο Άγιον Όρος, όπως ξυλεία, οικοδομικά υλικά, βάρκες, ακόμη και οπλισμός, όπως αποδεδειγμένα συνέβη στις 29/7/2013
-η αποδοχή πλαστών παραστατικών των καταληψιών περί απαλλαγής ΦΠΑ
9) η ανάληψη δημόσιας υπεράσπισης και διάδοσης των απόψεων των καταληψιών μέσω προσωπικών επαφών ή μέσω διαδικτύου (π.χ. με ιστολόγια ή αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης)
10) για όσους διαφωνούν με τους καταληψίες και την αντιμοναστική στάση τους ή διατυπώνουν απλές λογικές ενστάσεις επιφυλάσσουν κατακεραύνωση, ως «προδότες», «μασόνοι», «οικουμενιστές», «γιοι του διαβόλου», «μισθωτοί του Φαναρίου», «τσιράκια των Εβραίων» και χρήση κοινότατων πεζοδρομιακών υβριστικών εκφράσεων. Σύντομη περιήγηση σε καταγεγραμμένους διαλόγους στο facebook μεταξύ οπαδών των καταληψιών και διαφωνούντων πείθει αμέσως καθέναν και δίνει γλαφυρή εικόνα του πόσο «χριστιανοί» παραμένουν όσοι νιώθουν πως τους «θίγουν» τον γνωστό κ. Μεθόδιο και τους συν αυτώ.
11) η εμμονή σε αιχμηρότατη, συχνά και αήθη, φραστική επίθεση στην Εκκλησία της Ελλάδος («αιρετικοί οικουμενιστές νεοημερολογίτες») και η ακραία ιεροκατάκριση και αποστροφή επισκόπων της Εκκλησίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος («λατινόφρονες», «προδότες», «μασόνοι» κλπ).
12) δεν δέχονται πως οι καταληψίες είναι σχισματικοί, διότι
-είτε δεν αναγνωρίζουν ως ορθοδόξους τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, εάν είναι εξωεκκλησιαστικοί παλιοημερολογίτες οι ίδιοι
-είτε αρέσκονται να υποστηρίζουν τους πάσης φύσεως απείθαρχους και «αντιστεκόμενους», σαν οι συγκεκριμένοι να είναι «δικαιολογημένοι επαναστάτες»
13) δεν δέχονται πως οι καταληψίες είναι καταληψίες, διότι
-αγνοούν πως αυτοί αφ’ ενός είναι έποικοι, που εισήλθαν δολίως και παρανόμως στη μονή το έτος 1972, καταλαμβάνοντας την διοίκησή της
-αγνοούν πως κατέστησαν καταληψίες τουλάχιστον από το έτος 2002, που διαπιστώθηκε και εγγράφως ότι είναι σχισματικοί και διατάχθηκε η απέλασή τους από τα κτήρια της μονής Εσφιγμένου και από το Άγιον Όρος. Αυτοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα κτήρια της μονής (σαν τους ανήκουν) ή, έστω, να παραμείνουν επιτρέποντας σε αυτή την είσοδο της εκλεγείσας νέας εσφιγμενιτικής αδελφότητας. Καταληψίες είναι όσοι δεν αποχωρούν από οίκημα, όταν τους το ζητά ο νόμιμος διαχειριστής αυτού, εν προκειμένω η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το όλο φαινόμενο συνοδεύεται από ακραίο φανατισμό και έχει χαρακτηριστικά της «ψυχολογίας της μάζας» με τη συναισθηματική φόρτιση και διάθεση που συναντάται σε οπαδικές/ποδοσφαιρικές συμπεριφορές. Εύκολα δύναται αυτό να περιλαμβάνει πράξεις βίας, όπως προπηλακισμοί, καταλήψεις κτηρίων και βιαιοπραγίες. Παρόμοια έχουν ήδη καταγραφεί από τις απαρχές του παλιοημερολογίτικου εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ελλάδα. Για τον μέσο και μη προκατειλημμένο παρατηρητή, ο φανατισμός αυτός είναι μια μορφή «ψύχωσης» ή «ιδεοληψίας», που συνοδεύεται από στενότητα πνεύματος, «σφίξιμο» λογικών φρενών, τον οποίο θα ονομάζαμε ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΦΡΕΝΕΙΑ. Αυτή καταλαμβάνει εδώ και χρόνια τόσο τους λαϊκούς οπαδούς των καταληψιών, όσο και μερίδα των ίδιων των καταληψιών, ως «υπερζέοντες» και μη κατ’ επίγνωσιν ζηλωτές. Υπερζέοντες, αλλά και «ζουρλωτές», χαρακτηρίστηκαν προσφυώς από τον λόγιο και πνευματικότατο Αγιορείτη π. Θεόκλητο Διονυσιάτη οι αυτοαποκομμένοι από το εκκλησιαστικό σώμα (συνήθως χαμηλής παιδείας ή υψηλής αυτοπεποίθησης) και ανυπάκουοι προς την εκάστοτε διοίκηση της Εκκλησίας Αγιορείτες μοναχοί, που γίνονται τιμητές των πάντων και φέρονται σαν σούπερ-ορθόδοξοι, σαν ανώτεροι όλων.


ΙΕ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΗΓΗΣΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΛΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ
Είναι αξιοσημείωτο το μέγεθος της πλάνης κάποιων λαϊκών εκτός Αγίου Όρους, που κυριολεκτικά θέλουν να ακούν μόνο ό,τι τους αρέσει, κάποιων που δαπανούν χρήματα νομίζοντας πως αυτά διατίθενται για «υπεράσπιση της ορθοδοξίας από τις σκοτεινές δυνάμεις», ενώ αυτά στην πραγματικότητα διατίθενται σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή υπέρ της συνέχισης της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου και της ανωμαλίας εντός Αγίου Όρους. Αυτοί σε τελική ανάλυση είναι άνθρωποι που θέλουν να παραπλανούνται και που (κυρίως) δεν ερευνούν.  Πολλοί από αυτούς είναι άκρως φανατικοί, ομοιάζοντας με ιδεοληπτικούς ή με τους γνωστούς «ταλιμπάν» ακραίων κύκλων της μουσουλμανικής θρησκείας, ενώ η πολεμική στάση τους θυμίζει διάθεση για «τζιχάντ». Η τοποθέτησή τους αυτή έχει ακριβώς το απότοκο να γίνονται θύματα εύκολης παραπλάνησης από τον γνωστό κ. Μεθόδιο και τους συν αυτώ, επειδή ακριβώς δεν διερευνούν, δεν ελέγχουν, «καταπίνουν αμάσητο» ό,τι εύκολο και συνθηματολογικό οι καταληψίες εκστομίζουν, όσο εξωφρενικό και αν είναι. Εντούτοις, ισχύει: «πίστευε και μη, ερεύνα», «ερευνάτε τας γραφάς», «μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις» (μην κρίνεις προτού ακούσεις τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών) κλπ. 
Εάν οι οπαδοί των σχισματικών καταληψιών ερευνούσαν έστω και τα βασικά, οι πλάνες τους θα κατέρρεαν σαν χάρτινος πύργος.
Το λογικό (;) διάγραμμα της σκέψης των μη ερευνώντων περί του θέματος είναι το εξής:
Βήμα 1: Ο Μεθόδιος λέει πως διώκεται και πως έχει δίκιο
Βήμα 2: Ο Μεθόδιος είναι ομολογητής και διωκόμενος ήρωας
Βήμα 3 - Συμπέρασμα: Ο Μεθόδιος έχει δίκιο, δεν χρειάζεται καν να ακούσω την άποψη κανενός διαφωνούντα με τον Μεθόδιο.
Διαφωτιστική και ενιαία είναι η άποψη των ίδιων των Αγιορειτών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θεολογικών σχολών, συγχρόνων αγίων και επιστημόνων, όπως κατά καιρούς έχει εκφραστεί δημοσίως και ξεκάθαρα:

Η εξήγηση της εθελούσιας πλάνης θεωρούμε πως βρίσκεται παρατηρώντας όλες τις ανά τη γη κλειστές ομάδες, τις αυτοπαρουσιαζόμενες σαν «διωκόμενες ομάδες γνησίων», οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά:
Αφ’ ενός, τα μέλη τους καλύπτονται ψυχολογικά με το να νιώθουν πως ανήκουν στους «διωκόμενους και γνησίους/καθαρούς».
Αφ’ ετέρου, οι αρχηγοί αυτών των ομάδων
1) ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στις πηγές ενημέρωσης των μελών των ομάδων τους, ονομάζοντας «αιρετικά και ακάθαρτα» όλα τα εκτός αυτών και «ευλογημένα» όλα τα (προπαγανδιστικά) εντός αυτών
2)  καλλιεργούν έντονη προσωπολατρεία υπέρ τους μεταξύ των μελών των ομάδων που εξουσιάζουν
3) καθιστούν δακτυλοδεικτούμενους και ονομάζουν «προδότες» όσους τυχόν, κατά θεία ευδοκία, αποσκιρτήσουν από την πλάνη της εκάστοτε «ομάδας των γνησίων».
Θεωρούμε πως το σύγχρονο φαινόμενο άκρατης προσκόλλησης και χρηματοδότησης ή εμμονικής υποστήριξης παλιοημερολογιτών (και όχι μόνο) στους σχισματικούς καταληψιες της μονής Εσφιγμένου έχει τα αδρά χαρακτηριστικά των ανωτέρω ομάδων. Η ιδιότυπη αυτή «εσφιγμενοφρένεια» έχει την εξήγηση και την αντιμετώπισή της σε επιστήμες, όπως η ψυχολογία και η κοινωνιολογία.
Στους πλανώμενους έχει καλλιεργηθεί επίσης άκρατος «αντιβαρθολομαιισμός», σε σημείο να ονομάζουν τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «τρισκατάρατο», «μασόνο», «προδότη», «παναιρετικό», «τουρκόσπορο», «λατινόφρονα» κλπ. Έτσι, οι σχετικές εκκλήσεις και λόγοι του Πατριάρχη για τη μονή Εσφιγμένου δεν εισακούγονται από αυτούς, απεναντίας οι ψευδοεσφιγμενίτες καταληψίες προσλαμβάνουν διαστάσεις «αντιοικουμενιστών», αφού πολεμούν (και υβρίζουν αήθως) τον Πατριάρχη.
Υπάρχει και πατερική μνεία σε φαινόμενα μη κατ’ επίγνωσιν ζήλου, σύμφωνα με τον άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως, όπως ο ζήλος αυτός συναντάται στην υπόθεση της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου και στους οπαδούς των παρανομούντων
«Ὁ μὴ κατ᾿ ἐπίγνωσιν ζηλωτὴς κέκτηται μὲν ζῆλον ἀλλ᾿ οὐ κατ᾿ ἐπίγνωσιν, πλανᾶται ἐν ταῖς σκέψεσι καὶ ἐνεργείας αὐτοῦ καὶ ἐργαζόμενος δῆθεν ὑπὲρ τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ παραβαίνει τὸν νόμον τῆς πρὸς τὸν πλησίον ἀγάπης.»


ΙΣτ. ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ – Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΒΟΜΒΩΝ ΜΟΛΟΤΩΦ ΕΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Προαναφέραμε πως τα μέλη «κλειστών ομάδων» αυτοτυφλώνονται και αυτοαποκόπτονται από πηγές ανεξάρτητης πληροφόρησης. Κραυγαλέο παράδειγμα για τους οπαδούς της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου αποτελεί πως αρνούνται να αντιληφθούν πως οι «ήρωές τους» κατάφεραν το αδιανόητο, να συγκρίνονται με αναρχικούς ψευδεπαναστάτες, αφού απείλησαν ανθρώπινες ζωές εντός Αγίου Όρους, εκτοξεύοντας βόμβες μολότωφ!
Διάφοροι διαδικτυακοί οπαδοί των καταληψιών επανέρχονται συχνά στο θέμα των βομβών μολότωφ που οι καταληψίες εκτόξευσαν στις 29/7/2013 εναντίον Αστυνομίας και δικαστικού επιμελητή εντός Αγίου Όρους. Θεωρούν μάλιστα κραυγαλέους ψεύτες και κατασκευαστές κατηγοριών την Αστυνομία (!), ίσως και την νέα, κανονική εσφιγμενιτική αδελφότητα, και δέχονται την άποψη ότι σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ήταν προϊόν εκδολίευσης, κοινώς «φωτομοντάζ». Εντούτοις, δεν σκέφτηκαν πως οι εν λόγω φωτογραφίες δεν είναι το κύριο αποδεικτικό μέσον για το τι όντως συνέβη στις Καρυές Αγίου Όρους στις 29/7/2013.
Εξηγούμαστε:
α) Στο Άγιον Όρος εισήλθαν στις 29/7/2013, παραβιάζοντας τα χερσαία του σύνορα, 20 περίπου άτομα με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και με δύο μοτοσυκλέτες moto-cross. Αυτοί έφεραν ρόπαλα και άλλο οπλισμό μαζί τους, παραβίασαν ανεξέλεγκτοι το Άγιον Όρος και εισέβαλαν σε αυτό προς παροχή συνδρομής στους καταληψίες του κτηρίου του εσφιγμενιτικού αντιπροσωπείου (κονάκι) στις Καρυές. Ως τραμπούκοι μπήκαν, ως ασύδοτοι βγήκαν, η Αστυνομία επέδειξε πλήρη ανοχή και αδράνεια.
β) Καταληψίες του κονακιού επιτέθηκαν εναντίον αστυνομίας, δικαστικού επιμελητή και εργατών, οι οποίοι επιχείρησαν να εκτελέσουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση (116/2013 Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής) περί εκκένωσης του εσφιγμενίτικου αντιπροσωπείου στις Καρυές, εκτοξεύοντας εναντίον τους τρεις βόμβες μολότωφ και έναν εκρηκτικό μηχανισμό στις 29/7/2013.
Το ανωτέρω γεγονός καταγράφηκε πολλαπλώς και επωνύμως από τους ή στα εξής:
1) Βιβλίο συμβάντων Αστυνομικού Τμήματος Καρυών (τηλ: 2377023212, 2377023260)
2) Έκθεση προς Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που υπέβαλε ο παριστάμενος Δικαστικός Επιμελητής (Ευθύμιος Λάμπρου, τηλ. 2373026180, 6977441933, elambrou@otenet.gr)
3) Έκθεση Εγκληματολογικού Τμήματος Αστυνομίας
4) Πραγματογνωμοσύνη που ζήτησε το Αστυνομικό Τμήμα Καρυών (περισυνελέγησαν θραύσματα των μολότωφ και αναλύθηκαν εργαστηριακώς για τη διενέργειά της)
5) Παραγγελία Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης
6) Αναφορά Εισαγγελέως Αρείου Πάγου για ενέργειες Αστυνομίας
7) Ένορκες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων
8) Αναφορά μονής Εσφιγμένου προς Αστυνομία
9) Έκθεση Διοικητή Αγίου Όρους
10) Πρακτικά συνεδριάσεων Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους
11) Αλληλογραφία Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους – Διοικητή Αγίου Όρους

Βεβαίως εκκρεμούν ποινικές διώξεις εις βάρος των καταληψιών με τις μολότωφ, με σοβαρότατες κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων:
1) απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση
2) απόπειρα πρόκλησης επικινδύνων σωματικών βλαβών
3) απόπειρα φθοράς ξένης περιουσίας
4) διατάραξη οικιακής ειρήνης
5) κατοχή και χρήση όπλων
6) κατοχή και χρήση εκρηκτικών
7) έκρηξη
8) αντίσταση κατά της Αρχής κλπ
Αναρωτιόμαστε τι θα επικαλεστεί ο αρχικαταληψίας κ. Μεθόδιος στην Ελληνική Δικαιοσύνη, κατόπιν όσων «κατάφεραν» οι θερμοκέφαλοι ρασοφόροι του, τα οποία είναι πολλαπλώς τεκμηριωμένα.
Διερεύνησαν οι οπαδοί των καταληψιών έστω και ένα από τα ανωτέρω έγγραφα τεκμήρια; Ζήτησαν να διαβάσουν τι δίνουν γραπτώς και υπευθύνως οι ανωτέρω αναφερόμενοι θεσμοί ή υπογράφοντες; Ρώτησαν τους ονομαστικώς αναφερόμενους αυτόπτες μάρτυρες; Ζήτησαν να τους παρασχεθούν επικυρωμένα αντίτυπα των ανωτέρω; Δημόσια έγγραφα είναι όλα, προσιτά σε καθέναν. Εάν όχι, αρκέστηκαν στις ανυπόγραφες και ανεύθυνες διαδικτυακές απόψεις πως οι δύο φωτογραφίες Αγιορείτη μοναχού αυτόπτη μάρτυρα είναι πλαστές; Και επ’ αυτού υπάρχει τεκμηρίωση: Φωτογράφοι και ασχολούμενοι με την ψηφιακή φωτογραφία έγραψαν στο διαδίκτυο πως οι φωτογραφίες είναι 100% γνήσιες και όχι προϊόν εκδολίευσης.
Καθένας μπορεί να βρει το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο των φωτογραφιών και να το δώσει σε έμπιστο φωτογράφο προς παροχή γνώμης. Βεβαίως, αλλού, οπαδοί των καταληψιών γράφουν «εάν έριξαν βόμβες μολότωφ, καλά έκαναν!».

Συμπληρωματικά, αναφέρουμε πως ο κ. Μεθόδιος έχει παραδεχτεί σε δημόσιες συνεντεύξεις του από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2013 πως δικοί του εκτόξευσαν «ένα αναμμένο στουπί» ή «αναμμένα στουπιά» ή «έριξαν βενζίνη» στην Αστυνομία. Έστω και αυτό είναι παραδοχή ενοχής (αλλά και απόπειρα μείωσης της βαρύτητας της πράξης).
Ο ίδιος ο αρχικαταληψίας Μεθόδιος, με τηλεφωνική του συνέντευξη εντός Ιουνίου 2014 στο διαδικτυακό ραδιόφωνο «elliniko-fenomeno» του δημοσιογράφου Ν. Βάνη απείλησε πολλαπλώς την Αστυνομία, την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και την Ελληνική Δικαιοσύνη «να μην τολμήσουν να εκκενώσουν τη μονή από καταληψίες».
Ο κ. Μεθόδιος είπε επί λέξει στην εν λόγω συνέντευξη:
1) «μετά εμείς αν τους ρίξουμε κανένα πετρέλαιο ή καμιά βενζίνη απ' ότι μας προσάπτουν και τους βάλουμε φωτιά, θα είμαστε εγκληματική οργάνωση!»
2) «Μην τολμήσουν και κάνουν κάτι είτε εναντίον της Μονής, είτε εναντίον κάποιου αδελφού, είτε κάτι εναντίον κτίσματος της Μονής, αυτήν την φορά θα γίνει το “έλα να δεις”. Γιατί; Γιατί δεν μπορούμε άλλο αυτήν την αδικία. Το καταγγέλλω σε όλον τον κόσμο, μην μου πούνε μετά “κοιτάξτε μας ρίξατε βενζίνη”, δεν ξέρω τι θα γίνει.»
3) «εμείς όμως δεν θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.»
4) «κι εγώ λέω ας έρθουν. Θα βγάλω κι εγώ καμιά πενηνταριά Μοναχούς εκεί πέρα και θα γίνουμε κομμάτια!»
5) «Περιμένουμε την απόφαση να δούμε ποιος εισαγγελέας θα έχει την τόλμη να πει ότι “πάμε να πάρουμε το κονάκι”, για να δούμε»

Είναι συχνή η εκτόξευση απειλών χρήσης βίας εκ μέρους των καταληψιών της μονής εις βάρος των κανονικών Εσφιγμενιτών, της Αστυνομίας, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους κλπ, είτε με δημόσιες ομιλίες είτε με γραπτά κείμενά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε γραπτό κείμενο που κυκλοφόρησαν σε πλειάδα ιστοσελίδων, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Μηνύσατε, παρακαλούμε, στους θλιβερούς ψευδοεσφιγμενίτας ότι τους ευχαριστούμε για τους κόπους των να μας κτίσουν νέο αντιπροσωπείο, όμως επειδή ήτο έργο παρακοής και το έκαναν στο θέλημά των χωρίς ευλογία του αγίου καθηγουμένου, εντός ολίγου θα το στερηθούν κάποιαν ωραία νυκτερινήν ώρα, όπως αυτή που μας εκτύπησαν το 2006. Να αρχίσουν λοιπόν να μαζεύουν τα προσωπικά των αντικείμενα και να αναζητούν κατάλυμα. Αυτό να τους μηνύσητε!». Βεβαίως, περιλαμβάνουν και αντιστροφή της πραγματικότητας για ό,τι συνέβη το επίμαχο 2006, οπότε ήταν οι καταληψίες που χτύπησαν τους κανονικούς Εσφιγμενίτες, πράγμα για το οποίο έχουν ήδη εισπράξει τελεσίδικη καταδίκη.
Συγκεκριμένα, πλήρους υποστήριξης έτυχαν οι σχισματικοί καταληψίες από οπαδούς τους, όταν τον Δεκέμβριο 2006 στις Καρυές προέβησαν σε απρόκλητο και βίαιο ξυλοδαρμό με… σιδηρολοστούς και πυροσβεστήρα τεσσάρων μελών της κανονικής Εσφιγμενιτικής αδελφότητας, τα οποία διακομίστηκαν επειγόντως αυθημερόν στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Τα θύματα ήταν οι π. Γαβριήλ Αθανασίου, π. Εφραίμ Γκιβίσης, π. Βαρθολομαίος Γαζέτας και π. Τιμόθεος Σιώτης, όλοι μέλη της νέας και κανονικής αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, αυτής που η Ιερά Κοινότητα εξέλεξε. Βεβαίως η πραγματικότητα εκτιμήθηκε σωστά από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία με την 5108/2012 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 29 μηνών τους καταληψίες του αντιπροσωπείου για πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών σε μέλη της εσφιγμενιτικής αδελφότητας. Εντούτοις, οι οπαδοί των καταληψιών διενήργησαν αναστροφή της πραγματικότητας και στο διαδίκτυο προέβαλαν και προβάλλουν έως σήμερα την άποψη πως ήταν οι δικοί τους τα θύματα απρόκλητης επίθεσης, κυκλοφόρησαν δε και κυκλοφορούν φωτογραφίες των χτυπημένων Εσφιγμενιτών, σαν να ήταν… δικοί τους!
Για το ότι το χρησιμοποιηθέν μηχάνημα για την εκκένωση του κατειλημμένου κονακιού στις Καρυές δεν κατάφερε να ρίξει μία πόρτα αυτού, ώστε να εισέλθουν οι αστυνομικοί και να συλλάβουν τους καταληψίες, οι οπαδοί τους είχαν έτοιμη την… θεόσταλτη εξήγηση: «η πόρτα είναι παλιά και ξύλινη, οπότε η Παναγία την συγκρατούσε!». Αγνοούν βεβαίως ότι οι καταληψίες έχουν εγκαταστήσει σιδερένιες πόρτες ασφαλείας πίσω από τις παλιές ξύλινες, όπως και κλειστό σύστημα 24ωρες… παρακολούθησης μέσω καμερών και… αισθητήρων κίνησης στον αντίστοιχο δρομίσκο. Αρνούνται όμως να δοκιμάσουν να δουν ιδιοις όμμασι την πραγματικότητα, νομίζοντας πως δεν θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους «ήρωές τους», λόγω της «στενής πολιορκίας από πάνοπλους αστυνομικούς και ΜΑΤ»… Κάθε σχόλιο περιττεύει. Κατά τους οπαδούς των καταληψιών, η μονή Εσφιγμένου (δηλαδή οι καταληψίες αυτής) προφυλάσσεται απ’ ευθείας από την… Παναγία και όχι από προηγμένα (και καλοπληρωμένα) συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης και ένα σώμα παντελώς αδρανούντων αστυνομικών, οι οποίοι παρέχουν έτσι την καλύτερη δυνατή συνδρομή στους ασύδοτους καταληψίες.
Συμπέρασμα: η πλάνη τυφλώνει και οδηγεί σε αντιχριστιανικές συμπεριφορές.


ΙΖ. ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ
Με βαθειά περίσκεψη και προσευχή οι Αγιορείτες και οι καλοπροαίρετοι παρακολουθούν τον εκτραχηλισμό των ψευδοεσφιγμενιτών καταληψιών, που ολισθαίνουν διαρκώς σε νέα ατοπήματα, βλάπτοντες πρώτ’ απ’ όλα εαυτούς και αμαυρώνοντες τον ορθόδοξο μοναχισμό και το Άγιον Όρος. Δεν διαισθάνονται, έστω, τον σκανδαλισμό που επιφέρουν; Ομοίως βαθειά περίσκεψη και προσευχή συνέχει τους Αγιορείτες, τους νουνεχείς και φίλους του Αγίου Όρους για την άγνωστη τύχη των κειμηλίων και λειψάνων αγίων της μονής, τα οποία ήταν ή και είναι στα χέρια των σχισματικών καταληψιών. Άλλο σοβαρότατο θέμα αποτελεί πως η αγία τράπεζα επί της οποίας λειτουργούσε σειρά όλη αγίων πατέρων, μεταξύ των οποίων ο ονομαστός άγιος Γρηγόριος Παλαμάς βεβηλώνεται επί δεκαετίες από σχισματικούς αντορθοδόξους.


ΙΗ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τα άτομα που βρίσκονται πίσω από όλα τα ανωτέρω λυπηρά, εξωθεσμικά, αντιεκκλησιαστικά και παράνομα, ιδίως η ηγετική ομάδα αυτών, καπηλεύονται το όνομα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Αυτοί είναι άνθρωποι που ντύθηκαν το τιμημένο ράσο αυθαίρετα, χωρίς η Εκκλησία να τους το αποδώσει. Είναι άνθρωποι που οι πράξεις τους και η θρασύτατη, προκλητικότατη, υποκριτική, συνάμα και απάνθρωπη, συμπεριφορά τους αποδεικνύει πως δεν αγαπούν το Άγιον Όρος, ούτε τον ορθόδοξο μοναχισμό. Χλεύασαν επί δεκαετίες την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και επιδόθηκαν σε παρελκυστική πολιτική και χρονοτριβή έναντι των Αγιορειτών, ώστε να αποκτήσουν εξωαγιορείτικα ερείσματα για την εντός Αγίου Όρους αντιεκκλησιαστική και παράνομη θέση τους. Απέδειξαν πως αρέσκονται σε θεώρηση της ορθοδοξίας με οπαδικούς-ποδοσφαιρικούς όρους, με αναζήτηση κοσμικών συμμαχιών, στενόμυαλα, υποκριτικά και εγωκεντρικά. Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες τους βρίσκουν ευήκοα ώτα ανθρώπων κωφών προς τη λογική, την αλήθεια και την έρευνα. Η παροιμιώδης ατιμωρησία τους από πλευράς Πολιτείας, αντί να τους δώσει χρόνο προς μετάνοια, γίνεται πηγή περαιτέρω ασυδοσίας και προσωπικής εκτροπής. Κατηγορούν τους πάντες ως προδότες, επιλήσμονες και φιλοχρήματους, κατακρίνουν τους πάντες, πλην εαυτών. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, με το να διαστρέφουν την πραγματικότητα και με το να παρασυνάγουν τους πιστούς που θέλουν να είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, προσποριζόμενοι ποικίλα οφέλη. Πόσο αυτά αρμόζουν σε ανθρώπους που φέρουν το τιμημένο ορθόδοξο ράσο; Πόσο αυτά σκανδαλίζουν τον απλό ορθόδοξο λαό, που δυσκολεύεται να κάνει την ορθή διάκριση; Ας αναλογιστεί καθείς και ας διερευνήσει καταλλήλως, ώστε να βρει την απλή και ανυπόκριτη αλήθεια.
Οι πρωταίτιοι έχουν πλήρη γνώση του τι κάνουν και πόσες ψυχές παίρνουν στο λαιμό τους. Τα θύματα της πλάνης νομίζουν πως υπερασπίζονται κάποια φαντασιακή «ορθοδοξία», χωρίς συναίσθηση της πλάνης τους.
Η ιερά μονή Εσφιγμένου ήδη από το έτος 2005 έχει κανονική αδελφότητα, ηγούμενο και διοίκηση, που αναμένει τη λύση της κατάληψης για να εισέλθει στα κτήριά της και να ανακτήσει το αρχείο και τα κειμήλιά της. Πλέον η μονή Εσφιγμένου πορεύεται εν ηρεμία στο χρόνο. Η τρωθείσα ενότητα του Αγίου Όρους έχει αποκατασταθεί και το Άγιον Όρος ευελπιστεί στο σεβασμό των συνταγματικών αρχών και του καθεστώτος αυτοδιοίκησής του από την Πολιτεία, η οποία καλείται να παύσει να αδρανεί ένοχα και να εφαρμόζει τις εκάστοτε αποφάσεις των Αγιορειτών.
Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!


Μ.Γ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία εργασία. Δυστυχώς όμως δεν βλέπω επίλυση του ακανθώδους προβλήματος. Κάποιος πρέπει να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Με τα λόγια δεν θα γίνει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...


Αναστάσιε, όταν στό σπίτι πού γεννήθηκες καί μεγάλωσες εσύ καί εκατοντάδες άλλοι αδελφοί σου πρίν από εσένα, έλθουν κάποιοι άλλοι καί σού ζητήσουν απειλητικά να φύγεις από εκεί γιατί έχουν κάποιους άλλους δικούς τους να φέρουν να κατοικίσουν εκεί, εσύ τί θα κάνεις;

Θά σού είναι ευχάριστο νά σκύψεις την κεφαλή σου καί να φύγεις;
( Όπως έφυγες κι΄ εσύ, μή ξεχνάς, από την εργασία σου; Σού ήταν μήπως ευχάριστη τέτοια "υπακοή" στούς "ανωτέρους" σου;).

Κι΄ εδώ πού πρόκειται για λόγους εσωτερικής συνειδήσεως όχι πρός τον θεσμό τού Πατριαρχείου αλλά πρός τον Οικουμενιστή Πατριάρχη πού δεν δίστασε, πέραν τών άλλων, να αφορίσει ακόμη καί πέραν θανάτου έναν μαχητή τής Ορθοδοξίας τόν Νικόλαο Σωτηρόπουλο ( πού χθές κηδέψαμε καί προχθές τού πλέξαμε καί εδώ τα εγκώμια), έ τότε τί να πούμε;

Βέβαια όταν κάποιος μικρός αρχίζει καί προσεγγίζει τούς "μεγάλους" αισθάνεται κι΄ αυτός επάνω του αυτό το δηλητηριασμένο αεράκι τής εξουσίας καί τήν "περιβάλουσα ευγενή φιλία" οπότε παύει από ντροπή ο έλεγχος...

Καί αρχίζουμε μετά, το λιβάνισμα (τού Πατριάρχη) πού ούτε κι΄ αυτόν τον βοηθάμε έτσι, μή ελέγχόμενο γιατί μετά προχωρά ακάθεκτος στά επόμενα βήματα...

Λιγότερο λιβάνι λοιπόν στούς μεγάλους, για να μή αδικούν μετά τούς μικρούς...

Αττικός





Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ,ΟΤΑΝ ΕΛΘΗ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟΝ...

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ Αττικέ.
Δημοσιεύω όσα άρθρα μου στέλνουν, αφού κρίνω ότι μπορούν να δημοσιευθούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δημοσιευόμενα κείμενα απηχούν στις απόψεις μου.

* Τώρα για τον συσχετισμό σου με την απόλυση μου από το βιβλιοπωλείο της Αδελφότητας Θεολόγων η «ΖΩΗ». Δεν μου ήταν –ούτε μου είναι- ευχάριστη μια τέτοια "υπακοή" στους προϊσταμένους μου και όχι όπως τους γράφεις εσύ "ανωτέρους" μου. Έφυγα διότι ο χώρος δεν ήταν δικός μου αλλά της «ΖΩΗΣ». Είκοσι έξι χρόνια εργάσθηκα τους πρόσφερα και μου πρόσφεραν. Ευγνωμονώ τον άμεσο προϊστάμενο μου Κωνσταντίνο Καντζιούρα για την αγάπη του προς εμέ. Όταν μου έδειξαν ο π. Βασίλειος Μπλάνας και ο κ. Γεώργιος Μελέτης την πόρτα εξόδου -με τον άκομψο και αγενή τους τρόπο- έφυγα δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο…..
Νομίζω ότι έμμεσα σας έδωσα απάντηση και επί του θέματος.

Ανώνυμος είπε...


Αναστάσιε, σέ ευχαριστώ για τίς συνετές διευκρινίσεις σου..

Αττικός

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγιος Αυγουστίνος έλεγε ότι δεν πουλάω την Εκκλησία, επειδή με σκανδαλίζει σε κάτι. Η Εκκλησία είναι Μία, αυτή που εκπροσωπείται από τον νόμιμο επίσκοπο, ακόμα και σε αἰρεση να κηρύττει ο νόμιμος επίσκοπος όσο δεν έχει καθαιρεθεί και παραμένει στην θέση του, ειναι εκπρόσωπος της Μιας Εκκλησίας και όποιος αποκόβεται από αυτόν, βγαίνει από μόνος του έξω από την Μια Εκκλησία. Διαβάστε με προσοχή τους κανόνες ιγ,ιδ΄και ιε της Πρωτοδευτέρας Συνόδου.

Ανώνυμος είπε...

11:28
Αλλο δεχομαι και αλλο ανεχομαι.π

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για τη δημοσίευση, πολύ καλή επιλογή. Ειλικρινά ελπίζουμε να σπάσει κάποτε το απόστημα που υπάρχει ΕΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ και έχει να κάνει με τους γνωστούς ταλιμπάν που λυμαίνονται το μοναχισμό και το ράσο.

Ανώνυμος είπε...

Οι μοναχοί που ζούν εκεί κ ανήκουν σ'αυτό πάνω απο 40+ χρόνια είναι ΄όλοι σχησμαστικοί ; Όποιος είναι ενάντια στον οικουμενισμό είναι σχηματικός..; πως προκυπτει..το καταληψίες ; οι πραγματικές εικόνες είναι απόδειξη της κατάστασης.