Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου στο «Ενορία εν δράσει...»

Του Κωνσταντίνου Δαντίλη
Για την Λειτουργική αγωγή και τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, μετά την Ιερά Παράκληση η οποία τελέστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενορία εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Πειραιώς.
«Τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας βιώνονται από μικρής ηλικίας» επεσήμανε εξ αρχής ο π.Θεμιστοκλής, τονίζοντας πως «έχουν σχέση με την πράξη της Εκκλησίας μας». 
Εξηγώντας την ετυμολογία της λέξεως «Μυστήριο» σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, κάτι το οποίο πρέπει να κρατήσω το στόμα κλειστό. Και αυτό είναι το Μυστήριο», γιατί το Μυστήριο δέχεται την έρευνα που μένει μυστικά μέσα στην καρδιά μας, εξαιτίας της Πίστεως.

Αφού ανέφερε πως το Μυστήριο είναι κάτι ανεξήγητο για τον περισσότερο κόσμο, υπογράμμισε πως «για έναν ο οποίος είναι Βαπτισμένος Χριστιανός, το βιώνει πολύ διαφορετικά από ότι μπορεί να το βιώσει οποιοσδήποτε άλλος από τους ετερόθρησκους, αλλόθρησκους ή από εκείνους που ονομάζονται άθεοι». «Το Μυστήριο θέλει Μετοχή. Εάν δεν υπάρχει Μετοχή στο Μυστήριο, δεν μπορείς να μπεις εις βάθος και να κατακτήσεις κάτι που έχει σχέση με τη Χάρη του Θεού, γι αυτό και τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, μας μεταδίδουν μια μυστική χαρά, η οποία χαρά φέρνει τη Χάρη του Θεού στη ζωή μας», συμπλήρωσε.
«Ξέρουμε ότι τα Μυστήρια είναι επτά, όμως η πατερική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ορίζει ότι τα Μυστήρια είναι άπειρα, όσα άπειρα κάλλη έχει και η Χάρις του Θεού μας», είπε στη συνέχεια ο π.Θεμιστοκλής, προσθέτοντας πως η Εκκλησία πάντοτε θα μεταδίδει τη Χάρη της στους πιστούς ανθρώπους και κυρίως στους βαπτισμένους «γιατί μόνο ένας βαπτισμένος άνθρωπος μπορεί να βιώσει τη Μετοχή της χαράς, της Χάριτος του Θεού μας». Επεσήμανε ότι τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν είναι για τους αλλόθρησκους, «αλλά για αυτούς που έχουν ασπαστεί την Εκκλησία με την αποδοχή του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και της Θείας Κοινωνίας και έτσι, πιστά ενταγμένοι, μπορούν να Μετέχουν στη Θεία Ευχαριστία».
Στη συνέχεια αφού υπογράμμισε πως τα πάντα ξεκινούν από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την προετοιμασία των πιστών, είπε πως η κορυφή των Μυστηρίων είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, «γι αυτό και τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας αρχικά ήταν ενταγμένα μέσα στο Σώμα της Θείας Ευχαριστίας» και παρόλο που για διάφορους λόγους αποκόπηκαν, υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία θυμίζουν αυτή τη σύνδεση. 
Τόνισε με έμφαση πως «εκείνο που χρειάζεται περισσότερο, είναι να έχουμε μία σωστή Λειτουργική αγωγή πάνω στα θέματα της λατρείας της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας πως «εάν κάποιος δεν γεννηθεί μέσα στη λατρεία της Εκκλησίας μας, είναι πολύ δύσκολο κατόπιν να δρέψουμε ευλογημένους και αγιασμένους καρπούς για την μετέπειτα πνευματική και ποιμαντική εξέλιξη του ανθρώπου». 
Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο π.Θεμιστοκλής σημείωσε πως ένα παιδί, βλέποντας τη σωστή λειτουργική αγωγή των μεγαλυτέρων, καλό θα είναι από μικρό να μάθει ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του, πως θα πρέπει να στέκεται μέσα στην Εκκλησία, αναφέροντας παράλληλα πως «λείπει το πνεύμα της ασκητικής των πατέρων της Εκκλησίας μας από όλους μας».«Μέσα στον Ορθόδοξο Ναό μπαίνουμε για να Προσευχηθούμε. Και η στάση μας, η κίνηση μας, ο τρόπος με τον οποίο στεκόμαστε και πως συμπεριφερόμαστε μέσα στην Εκκλησία δείχνει και την ποιότητα της λατρευτικής μας μετοχής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για λειτουργική αγωγή, γιατί η λειτουργική αγωγή είναι ένα βίωμα».
Έκανε λόγο για «εκτροπές» οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια τέλεσης Ιερών Μυστηρίων, που δεν μας αφήνουν να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα τους και αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα είπε πως «το Μυστήριο δεν το τελεί μόνο ο Κληρικός. Το τελούμε όλοι μαζί. Υπάρχει αυτή η κοινωνία της αγάπης, η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Είναι συλλείτουργο η Θεία Λειτουργία και όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας».
Διερωτώμενος πως «εάν δεν καταφύγεις στο Θεό και δεν προσευχηθείς, πως θα σημάνουν τα Μυστήρια τη λύση του προβλήματος σου;», τόνισε πως «δεν είναι μαγεία τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Δεν πατούμε ένα κουμπί και λύνεται το πρόβλημα μας».
Μίλησε για την ανάγκη η Εκκλησία να δημιουργήσει «νέα Κρυφά Σχολειά», προκειμένου να υπάρξει σωστή και Ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση, επισημαίνοντας πως «η πρώτη σχολή που πρέπει να μπούμε όλοι μας, είναι το Εξομολογητήριο. Από εκεί ξεκινά η λειτουργική μας κατήχηση. Αυτό είναι το βίωμα το οποίο λείπει από τη ζωή μας».
Τέλος ο π.Θεμιστοκλής ανέφερε πως «τα μυστήρια δόθηκαν προκειμένου εμείς να μπορούμε να μετέχουμε σε αυτά», ότι «η Μετοχή είναι το σημαντικότερο πράγμα στην πνευματική μας ζωή» και πως πρέπει να ζωστούμε με πνευματικά εφόδια, προκειμένου όλοι μας να γίνουμε κοινωνοί των Θείων Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. «Σήμερα τα παιδιά δεν χορταίνουν με αυτό που εμείς τους δίνουμε, πολλά λόγια. Δεν υπάρχει πράξη σήμερα» είπε ολοκληρώνοντας, τονίζοντας πως πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας το βίωμα των Μυστηρίων που θέλει θυσία και κόπο και πως εκείνο που συγκρατεί τον άνθρωπό είναι η επιστροφή στην παράδοση. «Οι νέοι άνθρωποι θέλουν το γνήσιο», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: