Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Η αγάπη του Τριαδικού μας Θεού, μας αξίωσε να αντικρύσουμε την ανατολή του νέου έτους 2017. Νέο έτος, νέες ελπίδες, νέοι πόθοι και οραματισμοί, νέα πίστωσι χρόνου, για να χαρούμε, να επιτύχουμε, να προοδεύσουμε, να κατορθώσουμε τον προσωπικό μας αγιασμό.
Ως πνευματικός σας Πατέρας, που ειλικρινά σας αγαπά, θέλω πρώτα να ευχηθώ αυτό το νέο έτος να σας χαρίση ο Κύριος υγεία σωματική, ευλογία και πρόοδο στις οικογένειές σας, στα παιδιά σας και κάθε ποθητό αγαθό και ανεφέλωτη χαρά.
Επιθυμώ, όμως, στην εποχή της συγχύσεως και της πνευματικής προδοσίας που ζούμε, να απευθύνω και μία πνευματική ευχή.
Εύχομαι αυτό το νέο έτος όλοι μας, ελεύθεροι από τις μακράν του Θεού επιδράσεις, να ανεβούμε πνευματικά, να γίνουμε αληθινοί φίλοι του Θεού, γνήσιοι άνθρωποι του Θεού. Πως θα το επιτύχουμε αυτό;
Τον τρόπο μας τον υποδεικνύει ο Απόστολος Παύλος με τις προτροπές, που περιέχονται στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα. Πολύ σύντομα θα υπογραμμίσουμε τρεις από αυτές.
Α) «Βλέπετε, προσέχετε, ανοίξατε καλά τα μάτια του σώματος και της ψυχής σας( λάβετε τα μέτρα σας, μη εξαπατηθήτε από μωρίες και ψευδοφιλοσοφίες», μας είπε σήμερα ο μέγας Απόστολος.
Υπάρχουν πολλοί γύρω σας, «ματαιολόγοι και φρεναπάται», κοσμικοί, αιρετικοί, πλάνοι, δήθεν φιλόσοφοι, σκοτισμένοι, οι οποίοι αυτοκαλούνται σωτήρες, περιφέρονται και είτε προφορικά, είτε γραπτά, είτε με τα μέσα τάχα ενημερώσεως, διδάσκουν πράγματα, θεωρίες, διδασκαλίες ανθρώπινες και ψυχοφθόρες. Προσφέρουν επινοήσεις κοσμικές και αμαρτωλές, αντίθεες. Φορούν το προσωπείο της φιλοσοφίας και της προόδου, ενώ είναι μωρία κενή και κούφια απάτη η διδασκαλία τους.
Προσέξατε αυτό το νέο χρόνο. Φύγετε μακριά από αυτούς( «εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε και ακαθάρτου μη άπτεσθε» (Β’ Κορ. 6, 17). Προσέχετε μη σας μπλέξουν στις δαιμονικές τους πλάνες, μη σας παρασύρουν και σας οδηγήσουν στην πτώσι και την απώλεια, γιατί θα χάσετε την ορθή πίστι σας στον Σωτήρα Κύριο και Θεό μας, Ιησού Χριστό.
Β) Προσέχετε, συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος, αν αυτοί είναι ψευδοφιλόσοφοι και πλάνοι. Εσείς εφέτος, μείνετε πιστοί και υπάκουοι στην αληθινή, στην αλάθητη, στη θεία και ενυπόστατη σοφία. Η ενυπόστατη σοφία είναι Αυτός ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός.
Φροντίσατε, αυτό το ευλογημένο νέο έτος, να μείνετε πιστοί, υπάκουοι, αφοσιωμένοι στον Χριστό μας.
Ας προσέξουμε, αγαπητοί, τι μας είπε σήμερα για το Χριστό μας ο Απόστολος Παύλος: «Εν Αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της Θεότητος σωματικώς» (Κολασ. β’, 9). Δηλαδή μείνατε στερεοί στην διδασκαλία του Χριστού, διότι εν Αυτώ κατοικεί ολόκληρος η Θεότης, όχι ασωμάτως, όπως προ της ενανθρωπήσεως, αλλά μέσα στο σώμα και την ανθρωπίνη φύσι, που δια της σαρκώσεώς Του προσέλαβε.
Ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και η αιώνιος Ζωή. Δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος σοφός, φιλόσοφος, ούτε άγγελος, αλλά Θεάνθρωπος, αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος. Ως άνθρωπος παρουσιάστηκε στη γη και ως άνθρωπος γεννήθηκε από την αγία Παρθένο στη Βηθλεέμ, και ως άνθρωπος την όγδοη ημέρα περιετμήθη.
Μέσα όμως στον άνθρωπο Ιησού, στην ψυχή και στο σώμα Του κατοικεί όλη η Θεότης, όλος ο Θεός, ο προαιώνιος, ο προάναρχος Θεός, ο οποίος για τη δική μας σωτηρία ταπεινώθηκε, σμικρύνθηκε και ήλθε ανάμεσά μας, μας απεκάλυψε τη θεία αλήθειά Του, ενώνεται μαζί μας δια των αγίων μυστηρίων, μας αναδεικνύει μέλη της αιωνίου Βασιλείας Του.
Μας καλεί λοιπόν ο Απ. Παύλος να αρνηθούμε αυτό το νέο έτος την ψευδοφιλοσοφία του κόσμου, την πλάνη του και την ψευτοαπάτη, και να ορθώσουμε μέσα μας την ακλόνητη πίστι στο Θεό μας Ιησού Χριστό. Να τον αγαπήσουμε, να γνωρίσουμε και να ακούσουμε την αλάθητη θεία σοφία Του, να κάνουμε το ιερό Ευαγγέλιο οδηγό στη ζωή μας, να ενθρονίσουμε τον Χριστό στις καρδιές μας.
Γ) Και για να γίνουν όλα αυτά ο Απόστολος Παύλος, σήμερα πρώτη του νέου έτους, μας προσφέρει και μία άλλη θεόπνευστη προτροπή. Μας καλεί να επιμεληθούμε την «αχειροποίητο περιτομή» μας. (Κολασ. β’, 11). Όχι την περιτομή την σωματική, του νόμου, την τυπική περιτομή, την οποία υπέστη ο Κύριος ταπεινούμενος για εμάς, αλλά την πνευματική περιτομή.
Την πνευματική περιτομή, που μας εχάρισε πρώτα η Εκκλησία μας μέσα στην ιερά κολυμβήθρα. Εκεί, μαζί με τον Χριστό, θάψαμε τον παλαιό άνθρωπο, θάψαμε την αμαρτωλότητά μας. Αναγεννηθήκαμε, αναστηθήκαμε, αποκτήσαμε νέα ζωή, ζωή Χριστού, για να ζήσουμε ηνωμένοι με το Χριστό( αποκτήσαμε ζωή αγιότητος και σωτηρίας.
Όμως, επειδή είμαστε άνθρωποι ευόλισθοι και ευεξαπάτητοι, παρασυρώμαστε και πέφτουμε σε παραβάσεις, πάθη και αμαρτήματα, οφείλουμε άγρυπνοι να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, για να ζούμε αδιάκοπη την μετάνοια, για να διατηρούμε καθαρά την καρδιά μας, τον έσω άνθρωπο. Να γινώμαστε δοχεία της θείας χάριτος, ώστε να μη μας παρασύρουν, μας μολύνουν οι αλλότριες φωνές και μας ψυχράνουν την αγάπη μας και την αφοσίωσί μας στον Θεό μας Ιησού Χριστό.
Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό το νέο έτος να θελήσουμε να επιμεληθούμε την αχειροποίητο, την πνευματική μας περιτομή. Να κόψουμε, να ξεριζώσουμε κάθε ρίζα αμαρτίας από την ύπαρξί μας.
Αγαπητοί,
Ας ατενίσουμε με ειλικρίνεια και με προσοχή τον Άγιο Βασίλειο, τον οποίο τιμούμε σήμερα. Υπάρχει μεγαλύτερος πανεπιστήμων; Υπάρχει αγιώτερος άνθρωπος; Υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός εργάτης;
Η απομάκρυνσις της ψευδοφιλοσοφίας του κόσμου, η πίστις του, η αφοσίωσίς του στον σαρκωθέντα Θεό μας και η επιμέλεια της πνευματικής περιτομής, τον ανέδειξαν ουρανοφάντορα, Μέγα, Πατέρα, πανάγιο, θεό κατά χάριν.
Ας θελήσουμε κι εμείς να τον μιμηθούμε, ακούγοντας σήμερα τη φωνή του Αποστόλου Παύλου. Έτσι, αληθινά θα είναι ευλογημένο, απρόσκοπτο, χαρούμενο, ευτυχισμένο και αγιασμένο το νέο έτος. Το εύχομαι ολόψυχα.

Με την αγάπη του Χριστού μας
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: