Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ - Βασίλη Π. Καυκόπουλου


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
-Εντυπωσίασε ο βαθύς θεολογικός λόγος τού Σεβασμιωτάτου μας κ. κ. Χρυσοστόμου
-Ενθουσίασε ο μεικτός βυζαντινός χορός τού κ. Φ. Μπαρούτα
-Εύγε, πανοσιολογιώτατε κ. κ. Νεκτάριε Κωτσάκη
τού Βασίλη Π. Καυκόπουλου

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εόρτια εκδήλωση, που έλαβε χώρα στον Ι. Ν. τού Αγ. Δημητρίου Πατρών, την Κυριακή 18η λ. Δεκεμβρίου 2016. Το θέμα τής εκδήλωσης αυτής, ήταν βεβαίως η ίδια η εορτή των Χριστουγέννων, για την οποία ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος και εψάλησαν ύμνοι και κάλαντα από την χορωδία.
Πλήθος πιστών και φιλομούσων, διψασμένα ελάφια τής σημερινής δύσκολης και ημιπυρώτου εποχής μας, γέμισαν ασφυκτικά τον ευμεγέθη ιστορικό Ναό τής άνω πόλης μας, προκειμένου ν’ απολαύσουν τούς βαθύτατα πνευματικούς ύμνους, που τόσο περίτεχνα απέδωσε η μεικτή βυζαντινή χορωδία τού κ. Φωτίου Μπαρούτα, αλλά και να ακούσουν, να μάθουν και να διδαχθούν από τον βαθυστόχαστο λόγο τού Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Φίλες και Φίλοι, ως γνωστόν, ο κ. Φώτιος Μπαρούτας είναι ένας διακεκριμένος ανά το πανελλήνιο πρωτοψάλτης –όπως εξάλλου και ο διαπρεπής πρωτοψάλτης τής πόλης μας, από τούς τελευταίους μεγάλους κλασσικούς, κ. Αριστείδης Μπουχάγιερ- έτσι ώστε ν’ αποτελή σημείον αναφοράς στην Θεία Τέχνη τού Δαμασκηνού! Το αποτέλεσμα όχι απλά εκπληκτικό, αλλά υπεράριστο!
Προσωπικά, ο κ. Φ. Μπαρούτας, ως χοράρχης, μού θυμίζει την χοραρχία τού εκ των δασκάλων μου, Άρχοντος Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου. Ευλογημένη η Πάτρα, με τέτοιους πρωτοψάλτες! Η απόδοση των ύμνων και των καλάντων στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, με εντελώς πρωτότυπο τρόπο μάς έφερε πιο κοντά στο Μυστήριο τής Γεννήσεως τού Σωτήρος Χριστού, τού Λυτρωτή μας.
Αλλά, το γεγονός το καθ’ όλα θεόσυτον, θεοτερπές και ψυχοσωτήριο για όλους εμάς, ήταν η ομιλία τού Ποιμενάρχου μας. Δυνατός θεολόγος, ο κ. κ. Χρυσόστομος έκαμε μια ομιλία που θ’ αφήσει …εποχή! Προέβη σε μια μίξη σοβαρού θεολογικού λόγου και εκλαϊκευμένων παραδειγμάτων, θυμίζοντας το ύφος των παραβολών. Ναι, νοιώσαμε την παρουσία τού Θεού, καθώς μιλούσε ο Σεβασμιώτατος. Αφυπνιστικός και διδακτικός εν ταυτώ. Με χριστοδουλικό παλμό… Η πατρική του καρδιά, η θεότρεπτη και αληθινή αγάπη του, μάς αγκάλιασαν και μάς ζέσταναν.
Πράγματι, κελευθοπόροι στο δρόμο των προσωπικών μας αμαρτιών, βαλτώσαμε και καθημερινά βουλιάζουμε στην φυλακή που οι ίδιοι φτιάξαμε. Για τούτο, δοξάζομε τον Κύριο και Θεό, τον δι ημάς ενανθρωπήσαντα εκ Παρθένου Μαρίας, για όσα μάς εδιδάξατε Σεβασμιώτατε. Αποκτήσαμε την δύναμη να πάρουμε κόρημα και να σαρώσουμε τον παλαιό μας εαυτό.
Φίλες και Φίλοι, το vivre libre ou mourir είναι δυνατό να έχη εφαρμογή και για την πνευματική μας κατάσταση. Χριστούγεννα, λοιπόν, σε δυο – τρεις μέρες! Πρέπει να τα ζήσουμε, ώστε να γεννηθή ο Χριστός μέσα μας. Ακριβώς γιατί η Γέννηση τού Σωτήρα Χριστού, είναι η μεγαλύτερη έκρηξη μέσα στην Δημιουργία. Υπερβαίνει κάθε απροσμέτρητη πυρηνική έκρηξη, έχοντας την δύναμη να αναγεννά οντολογικά. Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!...


Δεν υπάρχουν σχόλια: