Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ


ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,   ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

Καθήκον ιερό και πράξη ευγνωμοσύνης και  αγάπης  πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κογκό << Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης >>, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, αφού πριν 44χρόνια ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος  Παπασαραντόπουλος, εγκατέλειπε τα εγκόσμια και πορευόταν προς την ουράνια χαρά του Κυρίου. Εκπλήρωσε το χρέος του υπακούοντας την εντολή του Θεού   << πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος,  διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· >>. Θα μπορούσε με παρρησία ο αείμνηστος ιεραπόστολος να επαναλάβει την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου <<  τὸ ἔργον ἐτελείωσα ὃ δέδωκάς μοι ἵνα ποιήσω·  ᾿Εφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις.>>
          Έσπειρε τον σπόρο της ορθοδοξίας στην Ουγκάντα, στην Κένυα, στην Τανζανία και φυσικά στο Κογκό, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή στης 29 Δεκεμβρίου 1972 στην Κανάγκα,  όπου και τα ιερά του λείψανα αναπαύονται στον χώρο της Ιεραποστολής πλάι – πλάι μαζί με τους μεγάλους ιεραποστόλους Αρχιμανδρίτην  Χαρίτωνα  Πνευματικάκη  και την αδελφή Όλγα Παπασαραντοπούλου. Χιλιάδες άνθρωποι στην Αφρική κατηχήθηκαν, βαπτίστηκαν και ενσωματώθηκαν στην αγία μας Ορθοδοξία από το αείμνηστο γέροντα. Ιδρύθηκαν ναοί, σχολεία, ιεραποστολικά κλιμάκια και άλλοι πνευματικοί χώροι με τις συνεχείς προσπάθειες και αγώνες του π. Χρυσοστόμου και των διαδόχων του.
Από τους νέους που εμπνεύστηκαν, αγάπησαν και ασπάσθηκαν την Ορθοδοξία πολλοί σήμερα είναι κληρικοί και με δάκρυα στα μάτια διηγούνται την ζωή του αειμνήστου γέροντος στο Κογκό.
          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος κάθε χρόνο  αυτή τη μέρα τελεί στον Ναό της Θεολογικής Σχολής μνημόσυνο  προς τιμήν του αειμνήστου πατρός. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο του π. Χρυσοστόμου  όπου  μαζί του λειτούργησαν ιθαγενείς ιερείς και ο αρχιμανδρίτης  Θεοδόσιος  Τσιτσιβός. Το δεξιό αναλόγιο πλαισίωσαν οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, ενώ το αριστερό αναλόγιο η χορωδία της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας.
          Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου οι φοιτητές διοργάνωσαν    φιλολογικό μνημόσυνο  για τον αείμνηστο Ιεραπόστολο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο,  όπου μίλησε με πολύ συγκίνηση, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος,  ο οποίος συνδεόταν με τον άγιο γέροντα από την παιδική του ηλικία, τόσο αυτός όσο και η οικογένεια  του. Ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στην ιεραποστολική φλόγα που ήταν αναμένει στην καρδιά του μεγάλου ιεραποστόλου, αψηφώντας κόπους και  μόχθους, για τον ευαγγελισμό των αφρικανών αδελφών.  Τόνισε την αγιότητα του αειμνήστου ιεραποστόλου, το θάρρος, τον δυναμισμό, την  εργατικότητα και την αυταπάρνηση του, στο έργο της εκκλησίας. Ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και θαυμαστά σημεία της ζωής του μεγάλου ανδρός. Ακόμα έκανε λόγο σε όλα εκείνα τα πρόσωπα  που στενά συνδεόταν με τον π. Χρυσόστομο με πνευματικούς δεσμούς  και αφενός στήριξαν το έργο του από την πρώτη στιγμή της ιεραποστολικής του δράσης, αλλά και αφετέρου με την συνεργεία και το έλεος του Θεού, με τον ίδιο παλμό και με την ίδια φλόγα συνέχισαν το έργο του, μνημονεύοντας τα ονόματα του αειμνήστου  επίσης μεγάλου ιεραποστόλου αρχιμανδρίτου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη, του μητροπολίτου Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου, του μητροπολίτου Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου και του μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλοχίου. Μνημόνευσε ακόμα ο Σεβασμιώτατος και τους ιεραποστολικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν για να στηρίξουν το έργο του πατρός Χρυσοστόμου την << Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης >> και τον << Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ>> που και σήμερα συνεχίζουν το θεάρεστο αυτό έργο. 
          Ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος στο διάβα της ιεραποστολικής του πορείας έσπειρε στις καρδιές των αφρικανών την Ορθόδοξη Πίστη και εμείς απολαμβάνουμε  σήμερα  τους καρπούς της σποράς. Θέλοντας ο  Σεβασμιώτατος από ευγνωμοσύνη να τιμήσει την προσφορά του,   έδραξε της ευκαιρίας κατ’ αυτή εύσημον ημέρα, να επιδώσει τα πιστοποιητικά Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, στους επιτυχόντας φοιτητάς της Θεολογικής Σχολής.
          Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος μετέφερε στην ομήγυρη τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την ιεραποστολική του φλόγα και αγάπη και γι΄ αυτό – τόνισε ο Σεβασμιώτατος – ο Πατριάρχης μας το περισσότερο μέρος του χρόνου τον διαθέτει στις ιεραποστολικές του περιοδείες και ευλογεί το έργο της κάθε ιεραποστολικής Μητροπόλεως. Δεν δίστασε ο Σεβασμιώτατος να χαρακτηρίσει και να ονομάσει τον Πατριάρχη μας << Ιεραπόστολο Πατριάρχη>>. Ανέφερε ακόμα πως αν είναι θέλημα Θεού τον φετινό Φεβρουάριο ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί και θα ευλογήσει την χώρα του Κογκό.

          Οι φοιτητές έψαλλαν την φήμη του Μακαριωτάτου εις ένδειξη σεβασμού και τιμής προς τον Πάπα και Πατριάρχη.  Επακολούθησε τράπεζα στην Θεολογική Σχολή.
















4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάτερα Θεοδόσιε καλή χρονιά και υπομονές στο δύσκολο δρόμο της Ιεραποστολής στα Έθνη.
Ο π. Χρυσόστομος να φωτίζει με την παρρησία του τους ιεραποστολικούς σας οραματισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χρ. Παπασ. άνοιξε τον δρόμο της ιεραποστολής τον περασμένο αιώνα. Ο Θεός να δώσει να τον μιμηθούν πολλοί κληρικοί για να δοξασθεί το όνομα του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

όσοι αφήνουν τις ανέσεις της Ελλάδας και πάνε στην ιεραποστολική προσπάθεια της ορθόδοξης Εκκλησίας μας στα πέραντα του κόσμου αυτοί αγαπάνε τον Χριστό. Οι άλλοι είναι διαχειριστές της άνεσης. Ο Απόστολος Παύλος μας λέει τα πόσα τράβηξε για τον Χριστό. Όσοι πηγαίνουν στα ξένα της Αφρικής της Ασίας κλπ και παρά τις δυσκολίες παραμένουν αυτοί είναι οι ιεραπόστολοι. Ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος σε μεγάλη ηλικία πήγε στην Αφρική από φλόγα για τον Χριστό. Μακάρι να τον μιμηθούν και άλλοι. Να αφήσουν την καλοπέραση της Ελλάδας και να πάνε να νιώσουν την χαρά της εξάπλωσης του Ευαγγελίου.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η χαρά μου που στις φωτό διέκρινα το π. Θεοδόσιο να προσφέρει πλέον τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην μαύρη ήπειρο. Όλα τα πνευματικά παιδιά του Αγίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμά έχουν ποτιστή με την αγάπη στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας. Ο π. Θεοδόσιος δείχνει τον δρόμο και σε άλλους. Προσεύχομαι να του χαρίζει ο Κύριος δύναμη και υγεία για να συνεχίσει την προσφορά του στην Αφρική.