Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Γέροντας Εφραίμ: «Η παιδεία οφείλει σε κάθε εποχή να είναι θεοκεντρική και θεανθρώπινη

 Ο εορτασμός των Αγίων Τριών Ιεραρχών στο Αγρίνιο
Στην κατάμεστη από εκπαιδευτικούς, γονείς και φιλοαγιορείτες, αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 το απόγευμα, η εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα Νομού Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Π.Ε.Θ.).
Ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Εφραίμ,  ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Τρείς Ιεράρχες ως νηπτικοί πατέρες και προστάτες της παιδείας».

Στην έναρξη της εκδηλώσεως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του τοπικού παρατήματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας  της Π.Ε.Θ. κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας και εστίασε στον λόγο για τον οποίο καθιερώθηκε η εορτή αυτή των γραμμάτων. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον σεβαστό Καθηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ για την παρουσία του και την ομιλία του στην εορταστική εκδήλωση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο σχολικός σύμβουλος Μαθηματικών κ. Κωνσταντίνος Νάκος αναφέρθηκε ξεχωριστά στους Αγίους Τρείς Ιεράρχες της Εκκλησίας μας εγκωμιάζοντας τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα για το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο για τα υπέροχα, θεολογικά ποιήματά του και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο για τον χρυσό λόγο του.
Κατά την ομιλία του, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τον βίο των Αγίων Τριών Ιεραρχών, στην καταγωγή τους και στις πλούσιες σπουδές τους, υπογραμμίζοντας την βαθύτερη αναζήτησή τους για ησυχία και άσκηση. Ο π. Εφραίμ αναφέρθηκε επίσης στην θεολογική προσέγγιση των Αγίων Τριών Ιεραρχών στο ζήτημα της νοεράς προσευχής. Σημείωσε ότι μόνο με την νοερά προσευχή ο άνθρωπος αποκαθαίρει τον νου του και δύναται να κατανοήσει τον Θεό. «Διά της ευχής έρχεται ο Θεός στον άνθρωπο, όπως γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η δε κατάνυξη καθίσταται το αποτέλεσμα της ελεύσεως της Θείας Χάριτος στον άνθρωπο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Καθηγούμενος, τόνισε ότι: «η παιδαγωγική θεωρία των Τριών Ιεραρχών είναι εξ ίσου σημαντική και απηχεί πολλά μηνύματα ιδιαίτερα στις μέρες μας. Η παιδεία οφείλει σε κάθε εποχή να είναι θεοκεντρική και θεανθρώπινη. Δηλαδή, να οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με τον Θεό. Οι Τρείς Ιεράρχες μέσα από τον βίο και τα συγγράμματά τους τόνιζαν την διαρκή επιθυμία τους αυτή. Σήμερα δε, που υπάρχουν όλα τα μέσα της τεχνολογικής εξέλιξης, η παιδεία απώλεσε το νόημα της. Δεν πραγματοποιείται μετάδοση γνώσεων, αλλά το σχολείο κατέστη τόπος πειραματισμών».
Τέλος, προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να προσεύχονται για τους μαθητές τους και ευχήθηκε να έλθουν καλύτερες ημέρες για την ελληνική παιδεία.
Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως η παιδική χορωδία των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Καινουργίου, υπό την διεύθυνση του δασκάλου και ιεροψάλτη κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα, παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα ερμηνεύοντας ύμνους από την εορτή των Τριών Ιεραρχών και παραδοσιακά τραγούδια.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον σεβαστό Καθηγούμενο π. Εφραίμ για την ομιλία του και ζήτησε από όλους «να λάβουμε βαθιά στην καρδιά μας τα σοφά και μεγάλα λόγια του Καθηγουμένου για τους Αγίους Ιεράρχες, αποχωρώντας με αποφάσεις από την εορταστική εκδήλωση».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έδιναν παλαιότερα στον εκκλησιασμό οι σχολικές κοινότητες, ενώ σήμερα διαπιστώνουμε ότι ελάχιστοι μαθητές εκκλησιάζονται για να τιμήσουν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Εξέφρασε έναν έντονο προβληματισμό για τις αιτίες που οδήγησαν στην έκπτωση της παιδείας μας σήμερα και επισήμανε την ευθύνη μας απέναντι σε αυτή την κατάσταση, παρακαλώντας «να μην απομακρύνουμε την ευθύνη που έχει ο καθένας. Οι ιερείς, οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι φιλότιμα αγωνίζονται για την προαγωγή της ελληνορθόδοξης παιδείας». Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, επισημαίνοντας την άριστη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους Θεολόγους καθηγητές των σχολείων του Νομού.
Το πρωί της Δευτέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αγρινίου, όπου εκκλησιάστηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων, ενώ ιερούργησε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τη σημασία που έχει η καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως Προστατών της Παιδείας, και προέτρεψε τα παιδιά να μιμηθούν την ζωή και το παράδειγμα των Αγίων.












Δεν υπάρχουν σχόλια: