Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ανασταινόμενα Φυτά, "Resurrection plants" - Άγγελος Αντωνέλλης


Ανασταινόμενα  Φυτά,  "Resurrection plants"

Φίλοι  Επισκέπτες,

Με  αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του π. Αμβροσίου Γκουρβέλου με θέμα : Υπάρχει άλλη ζωή,  ( Κυριακή 7 Μαΐου) είχα γράψει το ακόλουθο σχετικό σχόλιο, με την υπόσχεση της ανάρτησης και του σχετικού video :

π. Αμβρόσιε, Χριστός Ανέστη, 
Ευλογείτε,  στα όσα εύστοχα και πειστικά παραδείγματα αναφέρετε, από το χώρο της Βιολογίας, όπου οι όροι: Αναγέννηση, Μεταμόρφωση, Επούλωση, Διαιώνιση της Ζωής είναι δηλωτικοί της Δυναμικής της Ζωής, καταθέτω ενδεικτικά και τον όρο:
 ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ !!!  "Resurrection plants"  
Πρόκειται για φυτά που ευρισκόμενα σε αντίξοες συνθήκες, από πλευράς διαθέσιμου νερού, με απώλειες μέχρι και 95% του νερού των ιστών τους ,κατορθώνουν και επιβιώνουν για μήνες και χρόνια ,έχοντας τους ιστούς τους ουσιαστικά ξερούς!!!

Όταν δε βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες διαθεσιμότητας νερού , οι ξεροί βλαστοί τους και τα στενά συνήθως φύλλα τους πρασινίζουν μέσα σε 1-3 ημέρες !!!! 

Αυτά τα φυτά αποτελούν αντικείμενο εντατικών πολύχρονων ερευνών προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία και ανθεκτικών στη ξηρασία καλλιεργούμενων φυτών οικονομικής σημασίας στην Αφρική (πχ καλαμποκιού κλπ. )

Έτσι ο Δημιουργός μας «οὐκ ἀμάρτυρον ἑαυτόν ἀφῆκεν» .. και εις την Δημιουργία Του!!!

Άγγελος Αντωνέλλης

ΥΓ

Υπάρχει σχετικό video που θα αναρτήσω σύντομα στο παρόν ιστολόγιο του αγαπητού μας ''Aναστάσιου '



Έτσι  σήμερα συναποστέλλω το σχετικό video  όπου η καθηγήτρια - ερευνήτρια Μοριακής-Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπ. του Cape Town Jill Farrad , Βραβείο Unesco στην Επιστήμη 2012,  παρουσιάζει  τα   αποτελέσματα  πειραματικής έρευνας και μελέτης επί 21έτη (!!!) των   ‘’Ανασταινόμενων φυτών ‘

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :
α) Επειδή  στο  video  η παρουσίαση και οι υπότιτλοι είναι  στα Αγγλικά ,παρατίθενται παρακάτω στα ελληνικά  και σε ελεύθερη μετάφραση οι υπότιτλοι του video για τις αντίστοιχες  χρονικές περιόδους της προβολής.
β) Η διάρκεια είναι περίπου 4 λεπτά ,ειδικά δε  στα τελευταία λεπτά παρουσιάζονται ζωντανά τα 3 είδη φυτών στη φάση μετάβασής τους από την ’’αδρανή αφυδατωμένη’’ φάση , στην ενεργό φυσιολογική τους μορφή.
γ) Για λόγους οικονομίας χρόνου ,παρουσιάζεται μικρό μόνο μέρος από την όλη παρουσίαση του θέματος.

 0.11 Θεωρώ ότι το μυστικό για τη παραγωγή ανθεκτικών στη ξηρασία καλλιεργειών που μπορούν να εξασφαλίσουν τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού στηρίζεται  στα ‘’Ανασταινόμενα φυτά‘’
0.24 Στις φωτογραφίες βλέπουμε ‘’ανασταινόμενα φυτά ‘’ που βρίσκονταισε ακραία κατάσταση ξηρασίας. Αυτά τα φυτά φαίνονται νεκρά αλλά αυτά δεν είναι.
0.31  Δίνοντας τους νερό, αυτά ανασταίνονται, πρασινίζουν, και αρχίζουν να αυξάνονταισε 12-48 ώρες
0. 39 Τώρα γιατί  υποστηρίζω ότι άν παράγουμε τέτοιες ανθεκτικές στη ξηρασία καλλιέργειες αυτό θα εξασφαλίσει διατροφική ασφάλεια για το παγκόσμιο πληθυσμό;
0.44 Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται στα 7 δισσεκατομύρια.
0.54 Ωστόσο υπολογίζεται ότι στο 2050 θα είναι μεταξύ 9-10 δισσεκατομ., με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην Αφρική.
1.05 Οι παγκόσμιοι οργανισμοί Διατροφής και Γεωργίας υπολογίζουν   ότι χρειαζόμαστε  70% αύξηση της παραγωγής για τη κάλυψη αυτής της ανάγκης, με δεδομένο ότι τα φυτά είναι στη βάση κάθε διατροφικής αλυσίδας.
1.14 Σ΄ αυτό δε το ποσοστό αύξησης της φυτικής παραγωγής δεν έχουν συνυπολογισθεί και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο χάρτη αυτό ,του 2011, φαίνονται με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν καλλιεργήσιμες αλλά σήμερα δεν είναι λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
1.19 Στο χάρτη αυτό που δημοσιεύθηκε το 2011 φαίνονται με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν καλλιεργήσιμες αλλά σήμερα δεν καλλιεργούνται λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.
1.50  Αυτή είναι η κατάσταση που προβλέπεται να συμβεί το 2050. Πολλές περιοχές  από την Αφρική,  στην πραγματικότητα ,  και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
1.55 Έτσι πρέπει να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους παραγωγής φυτικής τροφής με προτιμότερο μεταξύ αυτών,  εκείνες τις καλλιέργειες που να είναι ανθεκτικές στη ξηρασία και ανομβρία.
2.09 Το άλλο που πρέπει να θυμόμαστε σχετικά με την Αφρική είναι ότι οι περισσότερες καλλιέργειες στην Αφρική είναι εξαρτημένες από τη βροχή. Ωστόσο ,η δημιουργία ανθεκτικών στη ξηρασία καλλιεργειών δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στο κόσμο.
2.11 Και η αιτία γι αυτό είναι το νερό
2.16  Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί με ενεργό μεταβολισμό ,από τα μικρόβια μέχρι εσένα και εμένα ,αποτελούνται κυρίως από νερό.
2.23 Όλες οι αντιδράσεις της ζωής συμβαίνουν στο νερό και απώλεια μικρής ποσότητας νερού οδηγεί στο θάνατο. Εσείς και εγώ είμαστε κατά 65% νερό και η απώλεια μικρού ποσοστού νερού οδηγεί στο θάνατο .
2.34 Καλλιέργειες αραβοσίτου στην Αφρική για δυο εβδομάδες χωρίς βροχή νεκρώνονται.
2.38 Ωστόσο υπάρχει η ΛΥΣΗ.  Τα Ανασταινόμενα Φυτά  . Αυτά τα φυτά μπορεί να χάσουν το 95% του νερού των κυττάρων τους ,παραμένουν σε μια ξερή- νεκρή κατάσταση, για μήνες έως χρόνια και όταν τους δοθεί νερό πρασινίζουν και αρχίζουν να αυξάνονται.
3.10  Όπως και οι σπόροι, αυτοί είναι ανεκτικοί σε αποξηράνσεις. Όπως και οι σπόροι, αυτοί μπορούν να αντέξουν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Και αυτό είναι ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν μόνο 135 είδη ανθοφόρων φυτών που μπορούν να το κάνουν αυτό.
 Θα σας παρουσιάσω ένα βίντεο της διαδικασίας της Ανάστασης αυτών των τριών ειδών με αυτή τη σειρά. Και στο κάτω μέρος, υπάρχει ένας χρονικός άξονας ώστε να μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα θα συμβεί.
 Αρκετά εκπληκτικό, ε;

Έχω περάσει τα τελευταία 21 χρόνια προσπαθώντας να καταλάβω πώς το κάνουν αυτό. Πώς στεγνώνουν αυτά τα φυτά χωρίς να πεθαίνουν; Και εργάζομαι σε μια ποικιλία διαφορετικών Ανασταινόμενων φυτών, που εμφανίζονται εδώ στα ενυδατωμένα και ξηρά κράτη, για διάφορους λόγους.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα στην δημιουργία δεν υπάρχει στην τύχη. Πίσω από όλα είναι ο Δημιουργός Τριαδικός Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Έμεινα άφωνος παρακολουθώντας αυτό το βίντεο. Να υπάρξουν και άλλες παρουσιάσεις αυτού του είδους. Κρίμα που τελειώνουνε τα μαθήματα θα επιθυμούσα να το προβάλω στο σχολείο. Θα προσπαθήσω να το εντάξω αν τα καταφέρω την επόμενη βδομάδα.
Εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα βίντεο το οποίο αποδεικνύει ότι, ο μεν Ύψιστος τα «πάντα εν σοφία εποίησε», ο δε άνθρωπος τα «πάντα εν ανοησία και αφροσύνη χρησιμοποίησε», για να φτάσουμε σήμερα στο έσχατο όριο αντοχής της φύσης και να κινδυνεύει ολόκληρος ο πλανήτης από πλήρη αφανισμό. Πέρα από αυτή την διαγωγή μας ο Θεός μας φροντίζει ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικό! Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχε τέτοιο θαύμα ανάστασης φυτών στην φύση.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε κ. Αντωνέλλη για την επιστημονική αυτή ενδιαφέρουσα ενημέρωση.

Χ. Π.

Ανώνυμος είπε...

Για όλα προνοεί ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα θαύμα από τα τόσα που υπάρχουν και δεν τα βλέπουμε καθημερινά. Ο Θεός φροντίζει για τον άνθρωπο ….

Ανώνυμος είπε...

Πάντα υπάρχει ελπίδα στα αδιέξοδα. Δεν είναι λίγο να δουλεύει επί 21 χρόνια μια επιστημόνισα για κάτι το σπουδαίο.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον θέμα και με προοπτική όταν θα προχωρήσουν οι έρευνες.

Ανώνυμος είπε...



''.. Κατάγγελε (καταγγέλετε } τα Θαυμάσια Αυτού...!!!

Ανώνυμος είπε...



Φαντάζεσθε ,άν ανθρωπίνως σήμερα ζούσε , ο Μέγας Βασίλειος , πόσες Εξαημέρους θα είχε συγγράψει ,αξιοποιώντας τον ασύλληπτο όγκο των επιστημονικών γνώσεων απο διάφορους τομείς των θετικών Επιστημών όπως π.χ Αστροφυσικής - Μοριακής Βιολογίας -Ιατρικής - Πληροφορικής - Γεωπονικής κλπ ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Πίσω από όλα στέκει ο Θεός και η σοφία Του.

Ανώνυμος είπε...



Άν ήξεραν και σχετικά τέτοια θέματα ,οι Θεολόγοι, που διδάσκουν στα σχολεία μας, δεν θα βοηθούσαν ίσως καλύτερα τους μαθητές τους ,ή άν εμπλουτίζοντο και τα σχολικά εγχειρίδια των θρησκευτικών αντίστοιχα , σίγουρα δεν θα υπήρχαν θετικά αποτελέσματα;

Ανώνυμος είπε...

Γράφει κάποιος αδελφός για τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος ήταν κάτοχος πολλών επιστημών και δι’ αυτών μιλούσε για τον Θεό. Σήμερα οι θεολόγοι αρκούνται σε κάποιο πτυχίο και αφού γίνουν ιερείς ή καθηγητές σταματούν το διάβασμα, νομίζουν πως τα γνωρίζουν όλα. Το μόνο που γνωρίζουν είναι η επίκληση των Πατέρων στα κηρύγματά τους, τους οποίους Πατέρες ούτε γνωρίζουν ούτε προσπαθούν να μιμηθούν στην γνώση. Γιαυτό υπάρχει ανακύκλωση ρηχών λόγων χωρίς ουσία.
Βλέποντας το βίντεο θα μπορούσαν να πουν πολλά για το ότι η δημιουργία δεν έγινε στην τύχη αλλά ο Δημιουργός έχει λύσεις εναλλακτικές για να βοηθήσει το άμυαλο πλάσμα του.

Ανώνυμος είπε...

Από τα ανέλπιστα. Δεν μπορούσα ούτε να το φανταστώ. Γράψτε μας και άλλα επιστημονικού ενδιαφέροντος κ. Αντωνέλλη. Ωφελούν, οικοδομούν και θα τολμούσα να πω ότι είναι και μια σύγχρονη απολογητική.

aggelos antonellis είπε...

Ευχαριστώ όλους τους σχολιαστές για τα θετικά τους σχόλια ,

αλλά ιδιαίτερα και τον αγαπητό ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, και για τη παρούσα ανάρτηση

Με αφορμή δε και τη παρότρυνση αρκετών σχολιαστών :


δεσμεύομαι να παρουσιάσω (και με video ) προσεχώς και άλλες :

,, στρατηγικές επιβίωσης οργανισμών , που επιβιώνουν .

σε αφιλόξενα περιβάλλοντα...,από το Χώρο της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ,

και όχι μόνο.....

Ανώνυμος είπε...

Ευλόγει η ψυχή μου, τον Κύριον και πάντα τα εντός μου το όνομα το άγιον αυτού
ότι είπε και εγενήθησαν
και εξήνεγκεν η γη βοτάνην χόρτου σπείρον σπέρμα κατά γένος και καθ᾿ ομοιότητα, και ξύλον κάρπιμον ποιούν καρπόν, ου το σπέρμα αυτου εν αυτώ κατά γένος επί της γης. και είδεν ο Θεός, ότι καλόν

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστο το θέμα σε μένα. Δεν παρακολουθώ ντοκιμαντέρ και ούτε που μπορούσα να φανταστώ τέτοια θαυμαστά στην φύση να μπορούν να επιβιώνουν φυτά για μήνες και χρόνια, έχοντας τους ιστούς τους 95% ξερούς Και από το σχολείο δεν φέρνω ούτε ως υπαινιγμό κάτι στην μνήμη μου. Πρέπει να συνεχισθούν οι σχετικές έρευνες διότι θα είναι ωφέλιμες.

Ανώνυμος είπε...

Στα συνέδρια της Εστίας όλο θεωρίες λένε. Μήπως και κάποια τέτοια θέματα θα ενδιέφεραν τον επιστημονικό κόσμο. Νομίζω ότι θα μας ενδιέφεραν να ακουστούν. Σας το γράφω μιας και είσθε πρόεδρος σε αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε κ. Αντωνέλλη την συνέχεια των παρουσιάσεων.
Σας ευχαριστούμε.
Χ

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι τέτοια θέματα από το χώρο και της σύγχρονης Βιολογίας, θα είναι πολυ χρήσιμο ,
να επιδιώκουμε να γίνονται γνωστά ιδιαίτερα στα παιδιά μας στο σπίτι,στο σχολείο ,
ή και στα κατηχητικά ..ή και στις κατασκηνώσεις...
Άλλωστε άν : '' μια εικόνα χίλιες λέξεις...'', τότε η προβολή ενός αυθεντικού , live video,
από τον ίδιο τον ερευνητή δεν θα είναι αφορμή , θετικού ροβληματισμού ;

Ανώνυμος είπε...

Καλή η πρόταση για παρουσίαση του θέματος σε χριστιανικές κατασκηνώσεις. Με την μόνη διαφορά ότι εδώ και χρόνια οι χριστιανικές κατασκηνώσεις δεν διαφέρουν από τις κοσμικές. Μια ισχνή προσευχή πρωί και βράδυ. Κάποιο άτονο αγιογραφικό και μετά παιχνίδι… παιχνίδι… παιχνίδι… πρωτάθλημα.. πρωτάθλημα… βόλτες… βόλτες… εκδρομές… και πανηγύρια….
Τα κατηχητικά κάνουν τραγουδάκια…. Τραγουδάκια… χειροτεχνίες… επισκέψεις… και εορτές…..

Ανώνυμος είπε...

'' Ευλογείτε πάντα τα έργα Κυρίου,

τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε Αυτόν εις τους αιώνας.

Ευλογείτε γη , όροι και βουνοί και πάντα τα φυόμενα τον Κύριον.

Ευλογείτε υιοί των ανθρώπων ,ιερείς Κυρίου τον Κύριον.

Τον Κύριον υμνούμεν και υπερυψούμεν εις πάντας τους αιώνας.''

Γένοιτο για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αντωνέλλη, βλέποντας το σημαντικό από επιστημονικής και όχι μόνο πλευράς βίντεο και διαβάζοντας τα σχόλια επιθυμώ να καταθέσω μια σκέψη. Την κριτική την αφήνω σε σας.
Γνωρίζω την συνεργασία σας με τον χώρο της Χρ. Εστίας της οποίας είστε και Πρόεδρος του ετήσιου Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Συνεδρίου της. Από αυτό συμπεραίνω ότι υπάρχει κάποια σχέση και με άλλες χριστιανικές προσπάθειες του αυτού χώρου σε άλλες πόλεις.
Προτείνω να γίνει ένα απογευματινό ενημερωτικό σεμινάριο του επιστημονικού κόσμου της Εστίας με εισηγητή εσάς και κάποιον άλλον ή άλλη που θα μας ενημέρωση για παρόμοια ερευνητικά σύγχρονα θέματα.
Και 2ον νομίζω ότι καλό θα ήταν να εισηγηθείτε κάπως ευρύτερα το θέμα αυτό τόσο στις μαθητικές όσο και φοιτητικές κατασκηνώσεις το καλοκαίρι όπου θα υπάρχει και ο χρόνος για γόνιμο διάλογο.
Δεν είμαι εκπαιδευτικός αλλά το βρήκα ενδιαφέρον ως θέμα και το σύστησα σε φίλους να το δουν.
Γεράσιμος Ζησόπουλος
Οικονομολόγος

Ανώνυμος είπε...

Να επανέλθετε διότι η ενημέρωση επί τέτοιων θεμάτων που έχουν σχέση με την επιστήμη και την πίστη κατ΄ επέκταση είναι αναγκαία. Είναι πολύτιμο παράδειγμα κατά την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών.

aggelos antonellis είπε...

Κύριε Γεράσιμε Ζησόπουλε ,

Να σας ευχαριστήσω για το ένδιαφέρον σας με τις συγκεκριμένες σας προτάσεις.
Σίγουρα θα μεταφερθούν και στους καθ΄υλην υπευθύνους , για ενημέρωσή τους και μελλοντική αξιοποίησή τους.

Ανώνυμος είπε...

Έχω χρόνια που τελείωσα το σχολείο. Με τα μαθήματα αυτού του είδους δεν είχα καλή σχέση. Έμεινα κατάπληκτος από αυτό το ντοκιμαντέρ.