Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τιμήθηκε ο Μακεδονομάχος ήρωας Χρήστος Πραντούνας στα Λεχαινά


Τιμήθηκε ο Μακεδονομάχος ήρωας Χρήστος Πραντούνας στα Λεχαινά

Σε μία σεμνή εκδήλωση και με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων των Αρχών τιμήθηκε την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στα Λεχαινά η μνήμη του μακεδονομάχου Χρήστου Πραντούνα, που έπεσε ηρωικά τον Απρίλιο του 1906 υπερασπιζόμενος τον Ελληνισμό της Μακεδονίας.
ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Της εκδηλώσεως προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα Πραντούνα, που βρίσκεται στο κέντρο των Λεχαινών, με την παρουσία του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου και των τοπικών εφημερίων. Ακολούθως τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Λεχαινών κ. Γεώργιος Γαλάτης, που αναφέρθηκε στην επιθυμία των σημερινών Ελλήνων να συνεχιστεί ο αγώνας για την Μακεδονία, που έχει πάρει νέες μορφές σήμερα.

Σύντομο χαιρετισμό της Ιεράς Μητροπόλεως μετέφερε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος. Εκ μέρους του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης   σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ, ενώ για την σημασία του Μακεδονικού Αγώνα και την παρουσία του Πραντούνα, αλλά και την συνέχεια του Μακεδονικού  σήμερα μίλησε στην ομιλία του ο καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΝΤΟΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Όπως ανέφερε ο κ. Κουρκούτας, «Οι Έλληνες της Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αι. αντιμετώπισαν μία εκστρατεία εκφοβισμού, δολοφονιών και αφελληνισμού. Σε αυτήν την οδυνηρή κατάσταση θα αντιδράσει η Ελεύθερη Ελλάς μέσα από την συγκρότηση ενόπλων τμημάτων, των Μακεδονομάχων. Σε αυτά ηγέτες θα είναι Έλληνες Αξιωματικοί, που πιστοί  στον όρκο στην Πατρίδα θα γίνουν η παρηγοριά των Ελλήνων της Μακεδονίας. Μέσα σε εχθρικό περιβάλλον, σε χιόνια, βουνά και λίμνες, Έλληνες από όλα τα ελεύθερα τμήματα του Ελληνισμού, με την καθοδήγηση Ιεραρχών και Διπλωματών πατριωτών θα προσφέρουν ελπίδα και φωνή αντιστάσεως. Θα κρατήσουν την φλόγα της Απελευθερώσεως ζωντανή μέχρι τους νικηφόρους Πολέμους 1912-1913, οπότε το μέγιστο τμήμα της Μακεδονίας θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος. Ανάμεσα σε αυτούς τους Αξιωματικούς ήταν και ο Χρήστος Πραντούνας, που θα πέσει για την Μακεδονία στην λίμνη των Γιαννιτσών τον Απρίλιο του 1906». Και έκλεισε ως εξής : «Εμείς επιμένουμε στην Αλήθεια για την Μακεδονία χωρίς να κουραζόμαστε. Δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα βγούμε νικητές. Το βέβαιο όμως είναι πως θα έχουμε το θάρρος να αντικρίζουμε τους ήρωες, τα αγάλματα των ηρώων χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις ότι προδώσαμε τον αγώνα και το αίμα που έχυσαν για τον Ελληνισμό και την Μακεδονία. Και αυτή είναι μία υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε και σήμερα μπροστά στην προτομή του ήρωα των Λεχαινών, του καπεταν Καψάλη, του Χρήστου Πραντούνα». Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική Λεχαινών.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Στην προτομή του Μακεδονομάχου Χρήστου Πραντούνα στεφάνια κατέθεσαν ο κ. Ναμπίλ Μοράντ εκ μέρους του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο κ. Γεώργιος Γαλάτης εκ μέρους  Δημοτικής Κοινότητος Λεχαινών, ο Υποδιοικητής 117 ΠΜ κ. Νικόλαος Κουρουμάνης, Σμήναρχος (Ι), ο Διοικητής ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχης ΤΧ κ. Κωνσταντίνος Σμυρνής, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Διονύσιος Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Νομού Ηλείας κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος,




Δεν υπάρχουν σχόλια: