Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Η Χάλκη τιμά τους ήρωές της

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 τελέστηκε στην Χάλκη Επιμνημόσυνη Δέηση στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στη μνήμη των ηρώων Διογένη Φανουράκη και Αλεξάνδρου Διάκου.
Στη δέηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Καστοριάς, του Πολιτιστικού συλλόγου Ζούζουλης (του τόπου όπου σκοτώθηκε και ετάφη ο Αλέξανδρος Διάκος), οι εκπρόσωποι των αρχών της Χάλκης, ο Πολιτιστικός σύλλογος Χάλκης, ο Σύλλογος Χαλκιτών Ρόδου, μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη κ.ά.
Κατέθεσαν στεφάνι επίσης στο μνημείο του Διογένη Φανουράκη, μαθητές από το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο, από το Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης ‘’Σωκράτης Φανουράκης”.
Μετά ακολούθησε η προσφορά γλυκισμάτων και ο παραδοσιακός καφές. Το μνημόσυνο έγινε παρουσία όλων των εκπροσώπων της αποστολής από την Καστοριά και πλήθος κόσμου.

Στην μνήμη του ήρωα Διογένη Φανουράκη συστάθηκε το 2011 το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη, που οραματίστηκε και έκανε πράξη ο αδελφός του, Σωκράτης Φανουράκης προκειμένου να προσφέρει κοινωνικό έργο προσανατολισμένο στη Χάλκη και στην Κω.

Ποιος ήταν ο Διογένης Φανουράκης
 Ο Διογένης Φανουράκης γεννήθηκε το 1914 στη Χάλκη, όπου και έπεσε ηρωικά νεκρός στην Χάλκη Δωδεκανήσου, στον αγώνα για την απελευθέρωση της από τις δυνάμεις Κατοχής.
Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο συμμετέχοντας στην κατάληψη της Κορυτσάς. Μετά την κατάληψη της Ελλάδος κατέφυγε στην Μέση Ανατολή και κατατάχθηκε στις Ελληνικές δυνάμεις που πολεμούσαν στο πλευρό των Συμμάχων.
Με δική του επιθυμία υπηρέτησε σε συμμαχικές μυστικές βάσεις στα Μικρασιατικά παράλια απέναντι από την Ρόδο. Στις συχνές αποστολές του στη Ρόδο δεν παρέλειπε να επισκεφτεί και την γενέτειρά του Χάλκη όπου μετέφερε κρυφά, τρόφιμα και φάρμακα για τους έχοντες ανάγκη.
Οι επισκέψεις του όμως, έγιναν γνωστές στους Γερμανούς. Την 1η Νοεμβρίου 1944 γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος για τον ήρωα Λοχαγό που θυσιάστηκε για την Ελλάδα.
Μετά την Απελευθέρωση, η Πατρίδα για να τον τιμήσει τον προήγαγε σε Ταγματάρχη και του απένειμε το «Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων» και το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.


Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: