Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Μνημόσυνο για τους ήρωες των Ιμίων στον Πύργο

 22 έτη μετά την 31η Ιανουαρίου 1996
Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα στον Άγιο Διονύσιο Πύργου
Μνημόσυνο για τους ήρωες των Ιμίων  στον Πύργο
 Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 22 ετών από τον θάνατο των τριών ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού κατά το καθήκον, στα δραματικά γεγονότα του Ιανουαρίου 1996 στις βραχονησίδες Ίμια, τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στον Πύργο  μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Ηλειακής Επιτροπής Μνήμης Ηρώων Αξιωματικών και Οπλιτών (που συναπαρτίζεται από μέλη Σωματείων και Φορέων του Νομού Ηλείας) στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου πραγματοποιήθηκα Μνημόσυνο το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018, με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από τον Πύργο και την ευρύτερη περιφέρεια.

Ήταν 30 προς 31 Ιανουαρίου 1996, όταν έπεσε το Ελληνικό ελικόπτερο και το ηρωικό πλήρωμα του, που αποτελούνταν από τον Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό. Οι πεσόντες Αξιωματικοί είχαν κληθεί να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, την οποία  απειλούσε για μία ακόμη φορά ο Τουρκικός επεκτατισμός. Τους συντελεστές του Μνημοσύνου συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους ο εφημέριος του Ιερού Ναού  π. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, που μίλησε για την ανάγκη να αγαπάμε τις Αξίες της Πίστεως και της Πατρίδος, που αποτελούν για τους Έλληνες βασικό εφόδιο της ζωής και του πολιτισμού τους. Για τα γεγονότα των ημερών εκείνων του 1996 μίλησε ο Ανθυπασπιστής ΠΝ ε.α. Κυριάκος Βασιλάρας, από την Αρχαία Πίσα (Μιράκα) Ολυμπίας, που υπηρετούσε τις κρίσιμες εκείνες ώρες στην Φρεγάτα «Ναυαρίνο».  Με λίγα και περιεκτικά λόγια παρουσίασε στους παρευρισκομένους την προσωπική του μαρτυρία, συγκινώντας όλο το εκκλησίασμα.   
Το παρών έδωσαν μεταξύ των άλλων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας, κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο τ. Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παν. Χήνος, η εκπρόσωπος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Μαρία Μιχαλακοπούλου, ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας κ.ά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: