Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Προ 26 ετών (15 Μαρτίου 1992) τελέσθηκε ο Αγιασμός και ετέθη ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση τηςΜ.Φ.Η. «Η Αγία Σκέπη» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.


Προ 26 ετών (15 Μαρτίου 1992) τελέσθηκε ο Αγιασμός και ετέθη ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Σκέπη»  της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο π. Θεμιστοκλής Δρουκόπουλος,  παρέστησαν οι κληρικοί: π. Γαβριήλ Αθανασιάδηςπ. Παύλος Χριστοδουλής και  π. Παναγιώτης Ταρσινός.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χ.Ε.Π. αποτελούσαν οι: Αλέξιος Κάλλιστρος, Πρόεδρος - Βασίλειος Σωτηρόπουλος, Αντιπρόεδρος - Κωνσταντίνος Μενούνος, Γενικός Γραμματεύς  - Δημήτριος Κωστάζος, Ταμίας -  Αναστάσιος Βλάχος, Μέλος.
Παρέστησαν πολλά μέλη και συνεργάτες της Χριστιανικής Εστίας, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων, ως άμισθος Διευθυντής του Φοιτητικού Οικοτροφείου Αρρένων της Χ.Ε.Π.

 Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες 
των τροφίμων και του προσωπικού 
σε όσους κοπίασαν  και μόχθησαν 
για την ανέγερση και την ίδρυση του Ευγηρείου.

Άμειψαι αυτούς Κύριε
τοις πλουσίοις Σου και επουρανίοις χαρίσμασι,
χάρισαι αυτοίς αντί των επιγείων τα επουράνια,
αντί των προσκαίρων τα αιώνια  αντί των φθαρτών τα άφθαρτα’.

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος
Άμισθος Διευθυντής Μ.Φ.Η. ‘Η Αγία Σκέπη’ 



 Χριστιανική Εστία Πατρών
Απόσπασμα εκ του υπό αριθμό 7 Πρακτικού
της 18ης Μαρτίου 1992
«Την 15-3-92  ημέραν Κυριακή ετελέσθη αγιασμός και εν συνεχεία θεμελίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του «ΟΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ». Παρέστησαν πολλά μέλη και συνεργάτες του σωματείου μας.
Ο κ. Πρόεδρος ομιλών επεσήμανε τον θεάρεστον σκοπόν που θα επιτελεί το κτήριον και ευχαρίστησε τους δωρητάς, τους μηχανικούς που συνέταξαν τα σχέδια δωρεάν, και όλους όσους συνέβαλαν καθ’ οιανδήποτε τρόπον δια την ευόδωσιν του σκοπού αυτού.

Εν συνεχεία ομίλησε ο π. Γαβριήλ Αθανασιάδης ο οποίος είπε ότι η ανέγερσις ενός τέτοιου Οίκου Ευγηρείας ήταν και επιθυμία του π. Χριστοδούλου Παπαγιάννη δια την περίθαλψιν των εργατών του Ευαγγελίου εις τας δυσμάς του βίων των. Η εξεύρεση δε της εκτάσεως αυτής η οποία μας προσεφέρθη σχεδόν δωρεάν από τους κληρονόμους Σ. Γκολέ ήταν φωτισμός θεού. Καθ’ όσον επί 4 χρόνια ψάχναμε να βρούμε κατάλληλο οικόπεδο αλλά ο Θεός με διάφορα εμπόδια την τελευταία στιγμή μας απέτρεπε.
Στο τέλος ο κ. Μιχαήλ Αγγελίδης εκ των μεγάλων ευεργετών της Χριστιανικής Εστίας, δωρητής εκτάσεως 16 στρεμμάτων εις Παραλία Πατρών, τα οποία αξιοποιούμενα από την Χριστιανική Εστία συνέβαλον εις την ανέγερση του κτηρίου, είπε ότι η δωρεά του αυτή είναι απλή έκφραση της ευγνωμοσύνης του προς τον Θεού διά τις μεγάλες ευεργεσίες Του προς τον ίδιον και την οικογένειάν του.   
Το Διοικητικόν Συμβούλιον
Αλέξιος Κάλλιστρος, Πρόεδρος
Βασίλειος Σωτηρόπουλος, Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Μενούνος, Γενικός Γραμματεύς
Δημήτριος Κωστάζος, Ταμίας
Αναστάσιος Βλάχος, Μέλος







11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Αγαπητέ Αναστάσιε ,

Πολύ καλά κάνεις και προβάλλεις με αυτή σου την ανάρτηση , τους πατέρες π Γαβριήλ , αείμνηστον π.Χριστόδουλον ,τους δωρητάς αειμν.Μιχ.Αγγελίδη και κληρονόμους Σ.Γκολέ ,καθώς και όλα τα μέλη του τότε Διοικ.Συμβουλίου της Χριστιανικής Εστ. Πατρών, που ήταν οι κύριοι συντελεστές στην ίδρυση και την μέχρι σήμερα άψογη λειτουργία του Ευγηρείου.
Έτσι ώστε για όλους μας να ισχύουν οι λόγοι του Απ. Παύλου :

΄΄Μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τὰς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι.''

Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίο έργο το οποίο με αγάπη προς τον συνάνθρωπο πρόσφεραν ευλογημένες ψυχές προς διακονία των γηρατειών.

Ανώνυμος είπε...

Όπως γράφει και ο κ. Άγγελος «Μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι».
Πρέπει να ανατρέχουμε στο χθες και να ενθυμούμεθα τους ανθρώπους που πρόσφεραν. Πολλοί κοπίασαν για το έργο αυτό. Πρέπει και οι νεότεροι να μαθαίνουν αλλά και οι παλαιότεροι να μην ξεχνούν. Προσωπικά συγκινήθηκα βλέποντας το φωτογραφικό υλικό. Διαβάζοντας το πρακτικό και με συγκλόνισε η προσευχή δέηση του κ. Κωστόπουλου. Ο Κύριος να ευλογεί πάντα τα έργα τα οποία άνθρωποι κάνουν προς δόξα του ονόματός Του.

Ανώνυμος είπε...

Να που ο π. Γαβριήλ Αθανασιάδης εκτός από σπουδαίος πνευματικός υπήρξε και κοινωνικός εργάτης προσφέροντας ένα γηροκομείο με όραμα. Τελικά το στίγμα της παρουσίας του στην Πάτρα το άφησε σφραγίζοντας εκτός από πνευματικούς λόγους και με έργα.
Αδαμαντία Πετροπούλου

Ανώνυμος είπε...

Απλά, σεμνά, ταπεινά.
Έτσι ξεκινούν τα μεγάλα έργα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα θαύμα της αγάπης και της συλλογικής προσπάθειας υπό την εποπτεία της Χριστιανικής Εστίας που διαχρονικά προσφέρει στην τοπική μας κοινωνία ποικιλότροπα.
Προσφέρει αθόρυβα έργο πνευματικό και κοινωνικό.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΠΑΤΗΡ ΓΑΒΡΙΗΛ!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι πατέρες Χριστόδουλος Παπαγιάννης και Γαβριήλ Αθανασιάδης υπήρξαν πνευματικοί ηγέτες της πόλεως των Πατρών. Καθοδήγησαν με το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως ψυχές τις οποίες οδήγησαν στην μετάνοια. Το ευγηρείο αυτό είναι μια προσφορά αλλά πάνω από όλα υπήρξαν στοργικοί πατέρες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η φωτογραφική επιστροφή στο 1992 λέει πολλά. Πρόσωπα γνωστά με προσφορά στην πνευματικότητα της Πάτρας. Δεν αναφέρομαι μόνο στους κληρικούς αλλά και σε γνώριμα πρόσωπα λαϊκών που ο καθένας και η καθεμία έχουν γράψει την δικιά τους ιστορία.
ΥΓ. συγκινήθηκα βλέποντας την Πανωραία Αργυριάδου που μας έφυγε σύντομα και την Χρυσάφη Θεοδωρακοπούλου που είναι στην Αθήνα αλλά έγραψε ιστορία στον πνευματικό καταρτισμό μας.

Ανώνυμος είπε...

Θα επιθυμούσα να καταγράψω ως σχόλιο εδώ, ότι ο αείμνηστος Μιχαήλ Αγγελίδης υπήρξε πνευματικό τέκνο του σεβασμίου μεγάλου Γέροντος και ανεπανάληπτου πνευματικού π. Γεωργίου Παπασταύρου. Υπήρξε δε ο Αγγελίδης επιστήθιος φίλος του Ιεροθέου (Σπύρου) Τσαντήλη μετέπειτα Μητροπολίτη Ύδρας.
Γνωρίζω ότι εκτός της Χριστιανικής Εστίας, στην οποία ανέγνωσα εις το πρακτικό την τότε δωρεάν του, είχε δωρίσει και εις την Αναπλαστική Σχολή Πατρών, έναν ολόκληρο όροφο πολυκατοικίας, επί της πλατείας Γεωργίου των Πατρών, αποτελούμενος εκ 8 νομίζω γραφείων, καθώς και άλλα. Εις ένα εκ των γραφείων αυτών, στεγαζόταν κατά παραχώρηση της Αναπλαστικής το εντευκτήριο και τα γραφεία του Παραρτήματος Πατρών της Πανελλήνιου Ενώσεως Θεολόγων, επί εποχής του δραστήριου θεολόγου Σταύρου Σερέτη.
Άκουσα δε ότι ο νυν Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ πνευματικό τέκνο του Ιεροθέου ευρισκόμενος αυτές τις μέρες εις Πάτρας μετέβη επί του τάφου το Μιχαήλ Αγγελίδη δια να τελέσει Τρισάγιο διότι και εις Ύδρα δώρισε πολλά ο Αγγελίδης.
Τα καταθέτω αυτά εδώ για να γνωρίζουν και οι νεότεροι μερικές λεπτομέρειες με ουσία.
Συνταξιούχος Θεολόγος

Ανώνυμος είπε...

Ναι! δόξα τω Θεώ που υπάρχουν κληρικοί σαν τον π. Γαβριήλ Αθανασιάδη που έδωσε όλη του την ζωή για την αγάπη του Χριστού. Ο ίδιος έζησε ταπεινά και σεμνά χωρίς πολυτέλειες και ανέσεις ως ασκητής. Όταν θα ανεβεί στον Ουρανό μαζί με τις ψυχές που βοήθησε στην ιερά εξομολόγηση τα κηρύγματα και τα πνευματικότατα βιβλία του θα δείξει και το σπουδαίο αυτό έργο του την Αγία Σκέπη που φροντίζει με στοργή τα γηρατειά. Τα πνευματικά του παιδιά στην Εστία συνεχίζουν το έργο της προσφοράς στα αχνάρια του Γέροντα. Να έχουν την ευχή του ο κ. Κωστόπουλος και η κ. Μαυρομμάτη και όλοι οι ευλογημένοι συνεργάτες του Έργου και οι εργαζόμενοι σε αυτό.