Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το να αγαπάμε όλους παραγγέλλει σ' εμάς ο Θεός - Όσιος Εφραίμ Σύρος


Το να αγαπάμε όλους παραγγέλλει σ' εμάς ο Θεός, εμείς όμως μάλλον διώξαμε την αγάπη, και αυτή έφυγε από τη γη. Δε βρίσκεις επάνω στη γη την αγάπη τέλεια, σύμφωνα με το θέλημα τού Θεού. Από όλους διώχθηκε από όλους μισήθηκε η αγάπη˙ περισσότερο βασιλεύει ο φθόνος οι φιλονικίες και οι συγχύσεις επάνω στη γη πληθύνουν οι αδικίες κάλυψαν όλους, χωρίς εξαίρεση˙ ο καθένας ζητά με πόθο τα γήινα και καταφρονεί τα ουράνια˙ ποθεί τα προσωρινά, και κανείς δεν αγαπά τα μέλλοντα.
Όσιος Εφραίμ Σύρος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πώς να αγαπώ αυτούς που με κακολογούν και με αδικούν. Όσο και να προσπαθώ δεν μπορώ. Αφού εκείνοι δεν δείχνουν αγάπη γιατί να κάνω εγώ τον χαζό. Μπορεί κάποιοι να μου απαντήσουν με θεολογικές θεωρίες ή με ελάχιστες πράξεις αγίων. Δεν είμαι άγιος αλλά άνθρωπος όπως αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

Δυσκολο επιχειρημα ! Παλευεις στην κυριολοξια χρονια στη μακροθυμια,στην υπομονη,στην προσευχη,στις μετανοιες για καποιο λογο,για κατι που ισως να αποφερει μελλοντικα καρπους,στο κομποσχοινι ,στο να δωσεις το ονομα του να διαβαστει στην εκκλησια.
Ειδα ανθρωπους που μου εκμυστηρευτικαν,πως μετα σαραντα χρονια τους ζητησαν συγνωμη ανθρωποι που τους αδικησαν.
Και μεσα απο την παλη αυτη ,τον αγωνα,την εξομολογηση στον πνευματικο ,στην Θεια Μεταληψη,αρχιζεις να τους αγαπας κ αυτους κ να τους παιρνεις καθημερινα στην προσευχη σου.
Αυτο δε σημαινει πως εισαι κ αναγκασμενος να τους κανεις παρεα,οταν αυτη η φιλια δεν ωφελει.
----
'' Υπαρχουν μεταξυ των ανθρωπων πολλα ειδη φιλιας και δεσμων.πολλους τους εκανε γνωριμους μια απλη συναντηση και απο τοτε ανεπτυξαν φιλικες σχεσεις.Καποιοι αλλοι συνδεθηκαν κανοντας μια αγοραπωλησια.Αλλοι ειχαν καποια κοινα χαρακτηριστικα στοιχεια.Αλλοι γνωριστηκαν στις σπουδες τους.....
Αναμεσα στις ποικιλομορφες φιλικες σχεσεις που συναπτονται μεταξυ των ανθρωπων υπαρχει ΜΟΝΟ ενα ειδους φιλια η οποια δεν κινδυνευει να διαλυθει.Γιατι οσο και αν οι δυνατοι υπομενουν τις ακαταστασιες των αδυνατων,δεν θα μπορεσουν να αντεξουν τη σχεση αυτη διοτι η ταραχη δεν θα τους επιτρεψει να παραμεινουν ειρηνικοι και δεν θα φθασουν στην τελεια αγαπη.
Ο δεσμος της πιστης και της αρρηκτης φιλιας βρισκεται μονον εκει που βασιλευει η αρετη και η αγαπη παραμενει αδιαπτωτη μονο μεταξυ εκεινων που εχουν τον ιδιο σκοπο,την ιδια θεληση και που συμφωνουν η αρνουνται ομογνωμα καποια πραγματα .Αυτο βεβαια δε σημαινει π.χ να θεωρουν το ιδιο την ομορφια ας πουμε μιας διαμονης,αλλα την ευφροσυνη που χαριζει η ταυτοτητα του Πνευματος,οι ιδιες π ν ε υ μ α τ ι κ ε ς ε π ι δ ι ω ξ ε ι ς.''Αββας Ιωσηφ.
Ο αββας Ιωσηφ,θεωρει σταθερη φιλια να διατηρειται μεταξυ των τελειων!

''Πρεπει να υπαρχει μια βαση [λεγει] για να εξαλειψουμε τις διχονοιες μεταξυ των ατελων πνευματικων αδελφων.Και αυτη ειναι η πιστη και η Αγαπη
Να υπαρχει η αλληλοταπεινωση
''Εαν υπαρχει καποια ενθαρρυνση την οποια δινει η π ι σ τ η στον Χ ρ ι σ τ ο ,καποια παρηγορια που προερχεται απο αγαπη εαν μετεχετε και εσεις στα χαρισματα του Αγιου |πνευματος,εαν εχετε ευσπλαχνια και συμπονια τοτε [σας παρακαλω] γεμιστε την καρδια μου με χαρα,,,,,με το να εχετε ολοι τα ιδια φρονηματα,την ιδια αγαπη μεταξυ σας,με το να εισαστε μια ψυχη ζωντας με ομονοια.
Να μην κανετε τιποτε απο διαθεση φιλονικιας η κενοδοξιας ,αλλα με ταπεινοφροσυνη ο ενας να θεωρει τον αλλο ανωτερο τουΦιλιπ.2,1-3]''. Αυτα μεταξυ των φιλων που εχουν κοινους στοχους,τη Βασιλεια των Ουρανων!