Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ένα έντομο μπορεί να ομιλεί; Η "Γλώσσα" του χορού των μελισσών !!! - Άγγελος Αντωνέλλης

Φίλοι   Επισκέπτες ,
Αυτές τις  ημέρες, ο ΟΗΕ,  κήρυξε  την 20η   Μαΐου, ως  Παγκόσμια  ημέρα  της  Μέλισσας, με την υποστήριξη  όλων  των  κρατών της  Ε.Ε  μετά   από  πρόταση  της   Σλοβενίας.
Κύριος   λόγος   γι ΄ αυτό   είναι :
Α)   η  ευαισθητοποίηση  όλων μας  σχετικά  με τον  κεντρικό  ρόλο  που  διαδραματίζουν  κυρίως  οι  μέλισσες, ως  επικονιαστών  των λουλουδιών, και
Β)  το άκρως  ανησυχητικό γεγονός  της  δραματικής  μείωσης των πληθυσμών των  μελισσών στην Ευρώπη που εκτιμάται για τις τελευταίες δεκαετίες στο 75% !!!




 Έτσι για μια ευρύτερη  ενημέρωσή μας  σας γνωρίζω ότι , οι  μέλισσες είναι :
1)   οι  σπουδαιότεροι  επικονιαστές του πλανήτη  μας,
2)   το ένα τρίτο των τροφών μας  εξαρτάται  άμεσα από  την επικονίαση κυρίως των   μελισσών,
3)  η  μέση ετήσια  οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών στο πλανήτη μας  είναι της τάξεως των  350 Δισσεκ.  Εuro !!!  (FAO-ΟΗΕ)

Σε  προηγούμενη  ανάρτηση, εδώ στο φιλόξενο  ιστολόγιο  του  αγαπητού μας Αναστάσιου, με τίτλο: Μέλισσες και .. Αρχιτεκτονική, (1/2/2018 ), είχα  δεσμευθεί  τότε,  και για  επόμενη  σχετική με  τις  Μέλισσες ανάρτηση, που τελικά σήμερα   παρουσιάζεται,  μαζί  και  με το σχετικό video, με τίτλο :
  Ένα   έντομο   μπορεί   να  ομιλεί ;;;          
Η ΄΄γλώσσα΄΄ του χορού των Μελισσών !!! Βραβείο Νobel 1973 (Ιατρικής – Βιολογίας ) Karl  Frisch
΄΄Μια  από τις μεγαλύτερες  ανακαλύψεις  της Επιστήμης της   Συμπεριφοράς΄΄  
Gould   Καθηγ. Πανεπ. Princeton

Πληροφοριακά   σας  γνωρίζω σχετικά ότι :
Η  μέλισσα  είναι :
1) ο μοναδικός  ζωικός οργανισμός   που πληροφορεί  (τις άλλες μέλισσες) για το που βρήκε τη τροφή της !!! ( Υποψιάζεστε γιατί ;;;)
2) το  μοναδικό είδος εντόμου , από τις εκατοντάδες χιλιάδες άλλων εντόμων , που παράγει άμεσα τροφή (το μέλι ) και για τον άνθρωπο,
3) ο μετά τον άνθρωπο , περισσότερο  ερευνητικά  μελετημένος οργανισμός.
4 )  Η μάζα μιας μέλισσας είναι 0,1 gr, τo δε μέγεθος του εγκεφάλου της είναι όσο η   κεφαλή  μιας  καρφίτσας.
5) Κάθε μέλισσα έχει 5 μάτια !!!(3 στην άνω επιφάνεια της κεφαλής της ,για να βλέπει στον ουρανό , ακόμα και με πυκνά σύννεφα, τον Ήλιο, και την υπεριώδη ακτινοβολία του, καθώς και το πολωμένο του φως , και 2 σύνθετα πλάγια.), γι΄αυτό μπορεί και  βλέπει  σε πεδίο 360 μοιρών !!!
6) Ο ''χορός'' των μελισσών στο απόλυτο σκοτάδι μέσα στη κυψέλη δίνει πληροφορίες στις άλλες μέλισσες για την ακριβή θέση και απόσταση της τροφής.
7) Ωστόσο είναι ακρότατα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κατεύθυνση της τροφής προσδιορίζεται σε σχέση με τη θέση του Ήλιου , ο οποίος ωστόσο δεν παραμένει σταθερός, αλλά κινείται  από Ανατολικά προς τα Δυτικά.
Αυτή δε η κίνηση του Ήλιου δεν έχει σταθερή (γωνιακή ταχύτητα) κατά τη διάρκεια της ημέρας.., αλλά διαφέρει και από εποχή σε εποχή, και  σε τόπους με διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος...!!!
(πχ είναι μεγαλύτερη τις μεσημβρινές ώρες, σε κάθε 4 min ο  Ήλιος έχει μετακινηθεί προς τα δυτικά κατά 1 μοίρα )

Επομένως οι μέλισσες της κυψέλης που μέσω του ''χορού'' πληροφορούνται τη  κατεύθυνση της  τροφής σε σχέση με τον ''κινούμενο Ήλιο '', για να φθάσουν στην ακριβή θέση της τροφής, ανάλογα με την απόσταση της από τη κυψέλη και το συνολικό χρόνο που θα έχει μεσολαβήσει , θα πρέπει να κάνουν τη κατάλληλη  διόρθωση της τροχιάς τους ανατολικά... !!!
Κάτι που όντως το πραγματοποιούν !!!! 
8)  Η ''Γλώσσα των Μελισσών '' φίλοι μου είναι ένας Κώδικας Επικοινωνίας
 Ο κάθε κώδικας είναι ένα οποιοδήποτε σύστημα συμβόλων ή σημείων ή ήχων ή κινήσεων  που   αποτελεί  μέσο ανταλλαγής μυνημάτων-πληροφοριών.
Η κάθε γλώσσα επικοινωνίας χαρακτηρίζεται  από τη παρουσία πομπού και δέκτη  (που γνωρίζουν και  μιλούν βέβαια την ίδια γλώσσα )και πάντα προκύπτει από νοήμονα σχεδιασμό.
9 ) Οι  εργάτριες-μέλισσες  στις περιόδους της ανθοφορίας (Άνοιξη ως το Φθινόπωρο) ζουν  από 4- 5 εβδομάδες !!!

Φίλοι μου,
Ο  βραβευθείς με το Nobel Ιατρικής-Βιολογίας καθηγητής του Πανεπ. του Μονάχου  Karl- Frisch, για την ανακάλυψη, την αποκωδικοποίηση, της ''γλώσσας ''επικοινωνίας των μελισσών, μέσω του ''παλλόμενου χορού τους ''στις σκοτεινές κυψέλες, ασχολήθηκε ερευνητικά περισσότερο από τρείς δεκαετίες(!!! ). ( 30 και πλέον χρόνια ... )
Οι ίδιες οι μέλισσες ζουν 4-5 εβδομάδες ... και ωστόσο μπορούν και επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τον ίδιο κώδικα, διαθέτοντας παράλληλα και τα κατάλληλα ανατομικά-λειτουργικά εκτελεστικά  όργανα για την πραγματοποίηση των πληροφοριών
Διερωτώμαι,
Άν εύλογα αποδίδεται  η τιμή και η  βράβευση στον Επιστήμονα- Ερευνητή,
τότε, πόσο περισσότερο την οφείλουμε  στον
ΠΑΝΣΟΦΟ   ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ  μας;   
Άγγελος Αντωνέλλης

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν έδινα σημασία στις λεγόμενες παγκόσμιες μέρες. Από τα πληροφοριακά γραπτά και το βίντεο είδα και διαπίστωσα ότι χρειάζεται αυτή η παγκόσμια μέρα. Δυστυχώς όλα αυτά τα επιτεύγματα του Δημιουργού Θεού παραμένουν σε μας άγνωστα. Δίκαια διερωτάται ο κ. Αντωνέλης «Άν εύλογα αποδίδεται η τιμή και η βράβευση στον Επιστήμονα- Ερευνητή, τότε, πόσο περισσότερο την οφείλουμε στον ΠΑΝΣΟΦΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ μας;»
Τελικά όλα μιλούν για τον Θεό αρκεί να έχεις μάτια για να δεις και να δοξάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ραντάρ, μηχανήματα, και τόσα άλλα έχει φτιάξει ο άνθρωπος και δεν τα καταφέρνει. Η μέλισσα τα διαθέτη και τα αξιοποιεί. Όσο θα παρατηρεί ο άνθρωπος την φύση τόσο θα μαθαίνει. Το βίντεο αν δεν είχε επιστημονική τεκμηρίωση θα έλεγα ότι είναι παραμύθια. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

Ελάχιστοι έκαναν αφιέρωμα στις μέλισσες και την προσφορά τους. Διάβασα στο διαδίκτυο ότι ‘Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε € 265 δις το χρόνο παγκοσμίως.’
Αυτό μαζί με την προσφορά της μέλισσας που έχει το κείμενο εδώ του κ. Αντωνέλλη μαζί με την άριστη επιστημονικά τεκμηριωμένη προβολή την οποία μας παραθέτει ο κειμενογράφος. Είναι αυτό που λέει ο σοφός Σόλων ότι γερνάω και συνεχώς διδάσκομαι.

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίο σαν θέμα. Έχω ακούσει διάφορα αλλά όχι αυτά για το βασίλειο των μελισσών. Το video περιέχει πολλά επιστημονικά. Μερικά τα κατάλαβα μερικά όχι. Θα πρέπει να το δω με περισσότερο χρόνο και διάθεση. Όλα αυτά μου προκάλεσαν θαυμασμό.

Ανώνυμος είπε...

Οι μέλισσες μιλούν, συνεννοούνται, συνεργάζονται για τον σκοπό τους και είναι έντομα.
Ο άνθρωπος που πλάστηκε από τον Θεό προσωπικά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να καταφέρει.
Στο κείμενο της δημιουργίας αναφέρεται η φράση «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ' εικόνα ημετέραν και καθ' ομοίωσιν» (Γεν. 1,26). Αυτό σημαίνει ότι για τη δημιουργία του ανθρώπου ο Θεός έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα και ενδιαφέρον. Σκέφτηκε να τον κάνει όμοιο με τον εαυτό Του. Ο Θεός δηλαδή του έδωσε ορισμένα χαρίσματα που δεν είχαν τα άλλα δημιουργήματα. Όλα αυτά τα έχουμε αμαυρώσει με τις συνεχιζόμενες επαναστάσεις μας της παρακοής που ο καθένας μας συνεχίζει.

Ανώνυμος είπε...

Μετά την συνειδητοποίηση της μεγάλης προσφοράς των μελισσών από τον Karl- Frisch προτείνω τα απλά να αποφεύγει καθένας τα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα ή τα ζιζανιοκτόνα στους κήπους μας. Μπορούν να σκοτώσουν τους επικονιαστές και να δηλητηριάσουν τις κυψέλες με μολυσμένο νέκταρ ή γύρη που έφεραν οι μέλισσες από τα φυτά. Προσπαθήστε να βρείτε φυσικές λύσεις για τα παράσιτα των φυτών στον κήπο σας. Και να γίνουν ενημερώσεις στον αγροτικό κόσμο για την ωφέλεια στο περιβάλλον των μελισσών.
Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ στον κ. Αντωνέλλη για την παρουσίαση του σημαντικού θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Αν γνώριζα την ωφέλεια της μέλισσα θα την πρόσεχα. Κάθε τι που έχει ο θεός κατασκευάσει στην γη είναι χρήσιμο και αξίζει την φροντίδα μας. Με τα όσα είδα στο βίντεο έμεινα έκπληκτος. Ποτέ δεν τα είχα μάθει αν και παρακολουθώ κάποια τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ αυτά τα χαρίσματα με τα οποία ο Θεός έχει προικίσει το μικρό αυτό έντομο με την μεγάλη προσφορά του επί χιλιάδες τώρα χρόνια. Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ εντυπωσιακή η προβολή.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον ως θέμα.
Θαυμασμός για τον Θεό.
Εξαιρετική παρουσίαση.

Ανώνυμος είπε...

Μετά μου μιλούν για τύχη της δημιουργίας και άλλα τέτοια. Αυτό το βίντεο δεν είναι από θεολογικούς κύκλους αλλά από επιστημονική πανεπιστημιακή παρατήρηση.
Πώς να εξυμνήσει κάποιος τα θαυμάσια του θεού με λόγια.
Ας είναι δοξασμένο το Όνομά Του που μας αποκαλύπτει την πρόνοιά του Του.

Ανώνυμος είπε...

Με πραγματικό δέος παρακολούθησα κ. Αντωνέλλη το βίντεο και διάβασα τα όσα υπέροχα γράψατε. Σας συνιστώ τόσο εσάς όσο και στην Εστία να πάτε φέτος σε όλες τις περιόδους μικρών μεγάλων (αγοριών και κοριτσιών) και να αναπτύξτε το ενδιαφέρον αυτό θέμα. Θα ήταν υπέροχο ένα τέτοιο θέμα με βραδινή προβολή και μετά συζήτηση με τα παιδιά μας για τον θεό δημιουργό. Αυτά που δεν μαθαίνουν στο σχολείο ας τα μάθουν στην χριστιανική κατασκήνωση.

aggelos antonellis είπε...

Αγαπητοί φίλοι σχολιαστές ,

Σας ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια σας.
Επιτρέψτε μου να επισημάνω την ουσιαστικότερη ίσως σημασία της ΄΄ γλώσσας΄΄ επικοινωνίας των μελισσών.
Αυτή δίνει τη δυνατότητα στις μέλισσες της κυψέλης να συλλέξουν:
1) πολλή περισσότερη τροφή ,
2) σε συντομότερο χρόνο ,
3) με τη δυνατή μικρότερη κατανάλωση καυσίμου(μελιού )και ,
4) σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τη κυψέλη ,

σε σχέση με άλλα είδη μελισσών πχ Βομβίνοι, που δεν ΄΄ μιλούν '' αυτή τη γλώσσα.

Γιατί άν λείπει η πληροφορία για τη θέση και την απόσταση της τροφής
, η κάθε μέλισσα τότε θα αναζητά τροφή εδώ και εκεί, τυχαία ,
με αποτέλεσμα να δαπανιέται άσκοπα ενέργεια (καύσιμο ),να ανταγωνίζονται η μία την άλλη ,
πολλές να εξαντλούνται και να πεθαίνουν από έλλειψη τροφής...
Έτσι μια τέτοια κοινωνία μελισσών δεν θα μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεγάλο μέγεθος πληθυσμού , από έλλειψη τροφής , οπότε και η επικονίαση των λουλουδιών των καρποφόρων φυτών θα είναι
απελπιστικά μειωμένη....με συνέπεια πολύ μικρότερη συγκομιδή , αύξηση των τιμών ......
και.. ίσως την επικονίαση να την αναλάβουν... οι άνθρωποι !!!! ,που ωστόσο δεν...... επαρκούν !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός έχει φροντίσει την κοινωνία των μελισσών με τόσες πολλές λεπτομέρειες για να επιβιώσουν προς ωφέλεια της φύσεως και των ανθρώπων.
Ας αναλογισθεί καθένας από εμάς τον λόγο που θα δώσει εις τον Θεό ως διαχειριστές αυτού του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

''...Θα ήταν υπέροχο ένα τέτοιο θέμα με βραδινή προβολή και μετά συζήτηση με τα παιδιά μας για τον θεό δημιουργό. Αυτά που δεν μαθαίνουν στο σχολείο ας τα μάθουν στην χριστιανική κατασκήνωση....''
Σωστή η πρόταση σου, ανώνυμε 21 Μαΐου ,8.59μμ
Πρότεινέ το, επωνυμα στους υπεύθυνους της Χριστ. Εστίας και συ, οπως και εγώ

Ανώνυμος είπε...

Πολλές ευχαριστίες στον κ. Αντωνέλλη για την επιλογή, παρουσίαση και μάλλον και ελληνική μετάφραση του βίντεο μπορεί να αξιοποιηθεί από όσους από μας ενδιαφέρονται να το δείξουν ή να το προτείνουνε σε κάποιους να το δουν και να το καταλάβουν ως θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Προξενούν εντύπωση όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει για επικοινωνία, επιβίωση και παραγωγή η μέλισσα.

Ανώνυμος είπε...

Το video αυτό για τις Μέλισσες , είναι κατάλληλο και επίκαιρο,
για να το αξιοποιήσουμε στα σχολεία μας, αυτές τις ημέρες ,
στα πλαίσια των διαφόρων μαθημάτων( Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης , Βιολογίας - Πληροφορικής -Θρησκευτικών κλπ ).
Οι μαθητές μας σίγουρα θα το χαρούν.

Ανώνυμος είπε...

Το βίντεο αποδεικνύει τα όσα γράφει στο κείμενο ο κ. Αντωνέλλης. Τέτοια τελειότητα επικοινωνίας και δημιουργίας από ένα μικρό έντομο. Σπουδαία παρουσίαση τουλάχιστον για μένα που δεν είχα ιδέα από όλα αυτά τα θαυμαστά που λέει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η ανάρτηση είναι σπουδαία διότι σε αυτή δεν μιλάει η Εκκλησία αλλά η Επιστήμη.
Ο αριστοτεχνικός συνδυασμός της προβολής και του άρθρου δείχνει το πως οι επιστήμονες για των ερευνών τους μιλούν για τον Θεό Δημιουργό.
Σε εποχή γενικής αρνήσεως τέτοιες πρωτοβουλίες μας ενισχύουνε όλους προς απολογία υπέρ του πανσόφου Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Το βίντεο λέει πολλά και σπουδαία. Αξίζει να το δει κάθε ένας που αναζητά να μάθει. Τα εισαγωγικά πληροφοριακά του κ. Αντωνέλλη τεκμηριώνουνε επιστημονικά τα όσα λέει το βίντεο αλλά και το σχόλιο που μας ανάρτησε μα άνοιξε την σκέψη για κάτι το βαθύτερο το οποίο μας διδάσκουν οι μέλισσες!! Ποτέ και εγώ δεν είχα πληροφορηθεί όλα αυτά που διάβασα και είδα.
Είδα και την ανακοίνωσή σας στο ‘’Μέλισσες και .. Αρχιτεκτονική’’ ανέλπιστα πράγματα.
Θα περιμένω και άλλα….

aggelos antonellis είπε...

Ανώνυμε φίλε 2/Ιουν -6:11μμ ,
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Συν Θεώ,θα υπάρχει.. συνέχεια , με video και με τις αναγκαίες επεξηγηματικές παρατηρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τον συντάκτη τον είχα Γυμνασιάρχη. Ήταν αυστηρός, απρόβλεπτος αλλά δίκαιος.
Τώρα που διάβασα αυτό το άρθρο σκέφτηκα τι καλά που θα ήταν να μας τα έλεγε τότε που το μυαλό μας ρουφούσε σαν σφουγγάρι το νερό κάθε τι πρωτότυπο και μη γνωστό. Αυτό το βίντεο με όλα τα όσα αναφέρει με εντυπωσίασαν.
κ. Γυμνασιάρχη σας συγχαίρω διότι αν και συνταξιούχος η φροντίδα σας για την διδασκαλία δεν σταμάτησε. Οι παρουσιάσεις σας αυτές εκτός του σχολικού χώρου είναι μας είναι και περισσότερο χρήσιμες.
Με την ελπίδα ότι θα είσθε καλά και από υγεία σας ευχαριστώ.
Μίλτος

ΥΓ. Δεν τον γνωρίζω τον Ιστολόγο αλλά είναι πολυσυλλεκτικός και έχει ενδιαφέρον το μπλοκ και για μένα που δεν είμαι του εκκλησιαστικού κυκλώματος.

Ανώνυμος είπε...

Oι Μέλισσες τελικά διαθέτουν και GPS ;;;
Εντυπωσιακή η παρουσίαση και το video .

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που οι μέλισσες το διαθέτουν αυτό το υπερσύγχρονο GPS προ αιώνων. Και διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία πουν δεν χρειάζονται ούτε ενημέρωση, ούτε φόρτιση, ούτε τόσα άλλα.
Το βίντεο είναι επιστημονικά κατοχυρωμένο και όσα λέει μαρτυρούν την πανσοφία του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Έμεινα άφωνος με τα όσα διάβασα και με το βίντεο που παρακολούθησα με απόλυτη προσοχή. Είναι μια ομολογία ότι ο Θεός υπάρχει και κατά αριστοτεχνικό τρόπο έχει κατασκευάσει κάθε τι στην Δημιουργία. Τόσα θαυμαστά μόνο στην μέλισσα ως σήμερα, διότι ψάχνοντας και ερευνώντας θα βρεθούν και άλλα.
Σας ευχαριστώ κ. Αντωνέλη… γιατί αυτό το βίντεο δυνάμωσε την πίστη μου και την ελπίδα μου στον Θεό Πατέρα.

Ανώνυμος είπε...

Το μικρό αυτό έντομο όχι μόνο «μιλάει» αλλά και μας διδάσκει πολλά με τα όσα διαθέτει και με επιστημονική έρευνα αποδεικνύονται τόσο εις το μικρό αλλά περιεκτικό κείμενο όσο και στην επιλογή σκηνών για την προβολή του βίντεο το οποίο αξίζει πολλά.

aggelos antonellis είπε...


Ανώνυμε ,φίλε 15-Ιουλ.9:01

'' Το μικρό αυτό έντομο όχι μόνο «μιλάει» αλλά και μας διδάσκει'''

Όντως ο Δημιουργός μας ομιλεί και δια των δημιουργημάτων Του !!!

Ωστόσο υπάρχουν οι κατάλληλοι διδάσκαλοι που να τα γνωρίζουν αυτά για

να τα τα διδάξουν ,είτε στα δημόσια σχολεία ,είτε ακόμα και στα Κατηχητικά

ή τις Χριστιανικές Κατασκηνώσεις....;;;;

Ο Μέγας Βασίλειος άν ήταν σήμερα, πόσες Εξαημέρους δεν θα έγραφε !!!

Οι ''άθεοι΄΄ άν είχαν αντίστοιχα επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν τις

απόψεις τους , δεν θα τα αξιοποιούσαν στο έπακρο ;;;

Εμείς καθεύδουμε ;;;

Ανώνυμος είπε...

Φίλος μου σύστησε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αυτή την καταχώρηση η οποία με γοήτευσε και οφείλω να σας συγχαρώ για τον κόπο του βίντεο και την παρουσίαση.

Ανώνυμος είπε...

Την προσφορά της μέλισσας πως το ένα τρίτο των τροφών μας εξαρτάται άμεσα από την επικονίαση κυρίως των μελισσών δεν το γνώριζα ούτε και αυτά τα υπερσύχρονα συστήματα που διαθέτει από τον Θεό για τον προσανατολισμό της.

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα ότι είναι απίστευτα αν δεν αποδεικνυόντουσαν επιστημονικά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός μιλάει και μέσα από τα έντομα ότι όλα τα εποιήσε τέλεια. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραδεχθεί την πανσοφία του Θεού και με την αμφισβήτηση και την απιστία του συνεχίζει την κατάντια των πρωτοπλάστων.
Από επιστημονικής πλευράς αγγίζει την τελειότητα η τηλεοπτική προβολή.
Χρ. Αντωνόπουλος

Ανώνυμος είπε...

«Τά γάρ ἀόρατα Αὐτοῦ (του Δημιουργού ) ἀπό κτίσεως κόσμου τοῖς ποιήμασι νοούμενα καθορᾶται, ἥ τε ἀΐδιος αὐτοῦ δύναμις καί θειότης,..''
(Ρωμ.α19)
Διαβάζοντας το κείμενο και βλέποντας το εκπληκτικό video , συλλογίστηκα πόσο ακόμα τυφλοί είμαστε στην αναγνώριση του ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ μας...